Tarım Bakanı Eker: 3 bin tesis açtık, 30 bin kişiye istihdam sağladık/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Şubat 2011 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 7 kentte kurulan Tarımsal Sanayi Tesisleri'nin toplu açılışını, memleketi Diyarbakır'dan canlı yayınla bağlanarak gerçekleştirdi. Törende konuşan Bakan Eker, Türkiye'de tarıma dayalı sanayi hizmetlerinde 3 bin tesis açtıklarını ve bu tesislerle 30 bin kişiye istihdam bağladıklarını söyledi.

Adıyaman, Antalya, Bursa, İzmir, Kars, Konya ve Samsun'da kurulan Tarımsal Sanayi Tesisleri'nin toplu açılış töreni, Dicle Üniversitesi'nin konferans salonunda yapıldı. Törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile 81 kentin Tarım İl müdürleri katıldı.

Törende konuşan Bakan Eker, tarımsal sanayi tesislerinin Türkiye için oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Açılışını gerçekleştirdikleri projenin ilk görüşmelerinde 15 ya da 16 ilde uygulanması yönünde karar aldıklarını, ancak daha sonra hibelerle projenin 81 ilde hayata geçirilmesine karar verildiğini belirten Eker, "Bu çok önemli bir şey. Türkiye borç almış, kredi almış. 60 milyon TL'yi 16 vilayette kullanacak. Bir takım hibe destek programları olacak. Ama bu para, Güneydoğu Anadolu bölgesi için, Türkiye için çok önemli bu projede, buralarda kullanılmayacaktı. Niye; Fırat ve Dicle suları sınırı aşan sulardı. Ve biz bu parayı burada kullandıramayacaktık. Ve Türkiye'de bunu kabul etmiş, bunu. Bu benim canımı sıktı. Bende dedim ki o zaman şöyle yapacağız: Bu projeyi 16 vilayette değil, 81 ilde uygulayacağız. Türkiye'nin kendi bütçesinden bu paranın tamamını karşılayacağız ve ekonomik yatırımlarda destekleyeceğiz, damla sulama yatırımlarını da destekleyeceğiz. Bu projeye işte böyle başladık" dedi.

'AMACIMIZ MARKA YARATMAK'

2006 yılında Tarım Bakanlığı destekleme bütçesine 200 milyon TL para aktardıklarını kaydeden Bakan Mehdi Eker, Türkiye'de çiftçilerin sadece üretmekle sınırlı kalmamasını istediklerini kaydetti. Bakan Eker, markalar yaratmak istediklerini ifade ederek şunları söyledi: "Çiftçiye meyve-sebze işleyecek tesisler de kurulsun. Sadece koyun, sığır yetiştirmesin, bunların etini sütünü işleyecek tesisler yapsın. Bunları ihraç etsin. Çiftçinin aynı zamanda yatırımcı olmasına yol açan bir proje, bu proje. Çünkü sadece tarımsal ürünün ham maddesini üretmek çok fazla bir istihdam yaratmayabilir. Gelir arttırmayabilir. O halde çiftçi katma değerini artıracak şekilde tesis sahibi olsun. Tarıma dayalı sanayi gelişsin. Türkiye markalar yapsın, yeni ihracat imkanlarına kavuşsun, yeni pazarlar oluşturun. Bunları yaparken de Türkiye'nin işsizleri azalsın, Türkiye'de vatandaşlarımızın daha çoğu evine aş götürebilecek bir iş sahibi olsun." 1.5 MİLYAR HİBE Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, açılan tesisler ile 2015 yılına kadar yeni bir dönem başlattıklarını söyledi. Bu projeler kapsamında da yine toplam 1.5 milyar lira hibe vereceklerini belirten Bakan Eker, bin tesis açacaklarını söyledi. Eker, "Türkiye'de tarıma dayalı sanayi yatırımlarının 6 bin tanesinde bizim emeğimiz oldu. Biten 3 bin tesiste şu anda 30 bin vatandaşımız çalışıyor. 30 bin kişilik istihdamı bu projeyle sağladık. Bizim cebimizden şimdiye kadar bu projeler için çıkan para 567 milyon TL hibe verdik. 1 milyar 130 milyon TL bunların proje maliyeti ve biz bunun 567 milyon TL'sini ödedik ama karına ortak değiliz. Bu projeler, köylünün, çiftçi çiftçinin yatırımcı olması için önemli" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Eker, 7 kente bağlanarak Tarımsal Sanayi Tesisleri'nin açılışını gerçekleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber