Ölü ve emekliler, 30 Haziran'a kadar işçi sendikası üyesi gözükecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Şubat 2011 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSA YAZAR

Torba yasaya eklenen bir madde ile sendikaların yetki kaybetmesinin önüne geçildi. Söz konusu madde ile sendikalı işçi verilerinin SGK kayıtları esas alınarak belirlenmesi 30 Haziran'a ertelendi.

Bu tarihe kadar ise en son yayımlanan istatistiklerin geçerli olması kararlaştırıldı. Böylece 50 sendikanın yetki kaybetmesinin önüne geçildi.

2009'da yapılan değişiklikle sendikaların ölü ve emeklileri üye göstermesini önlemek için sendikalı işçi sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre belirlenmesi kararlaştırılmıştı. Bu durumda halen 3,2 milyon gözüken sendikalı işçi sayısı 800 binlere düştüğü için 50'den fazla sendika toplu sözleşme yetkisini kaybediyordu. Bu noktada sendikalar devreye girerek hükümete ve Çalışma Bakanlığı'na yoğun baskıda bulundu. Bu baskı sonucu 31 Ocak 2011'e kadar yayımlanması gereken sendikalı işçi sayıları yayımlanmadı. Torba yasaya da bir madde eklenerek en son istatistiklerin geçerli olması sağlandı. Böylece sendikalar ölü ve emeklileri üye gösterip toplu sözleşme yetkisi almaya devam edecek. Bu durumun en büyük mağduru ise sayıları 42'yi bulan bağımsız sendikalar. Diğer sendikalar ölü ve emeklileri üye gösterip toplu sözleşme yetkisi alırken bağımsız sendikalar istatistiklere giremedikleri için toplu sözleşme yapamıyor. Bu duruma daha fazla göz yummama kararı alan hükümet, 2009 yılında çalışma hayatında önemli bir adım attı. Ancak arkası bir türlü getirilemedi. 2009'da çıkarılan yasa, sonraki dönemde sürekli ertelenerek yürürlüğe girmesi önlendi. Ertelemede, sendikaların Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'i by-pass edip Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüşmesi etkili oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber