Merkez ilk enflasyon uyarısını yaptı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 11:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enflasyon konusunda bugüne kadar ?güvercin' tutumu olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün yıl sonu enflasyon tahminlerinin değişebileceği sinyali verdi, ?petrol fiyatındaki artış kalıcı olursa küresel ekonomiyi olumsuz etkiler' dedi

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar nedeniyle tırmanışa geçen petrol fiyatları, tüm dünyada enflasyon korkusunu tetikledi. Dün Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da uzun süreden sonra enflasyon konusundaki en temkinli konuşmasını yaptı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen, ?Para Politikaları Konferansı?nda konuşan Yılmaz, yıl sonuna doğru enflasyonun yükselebileceğini ve yılın ikinci enflasyon raporunda varsayımların yukarı yönde güncellenebileceğinin sinyalini verdi. En son açıklanan raporda yıl sonu için Merkez'in tahmini enflasyonun yüzde 5.9 olacağı yönündedi.

Küresel risk iştahının daha olumlu bir görünüm izlediğini ancak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmelerin kalıcı etkisinin olup olmayacağının henüz belli olmadığını ve yakından izleneceğini söyleyen Yılmaz, küresel risklerin hâlâ canlı olduğuna, petrol fiyatlarındaki artış kalıcı olması halinde küresel ekonominin bu durumdan olumsuz etkilenmesinin beklendiğine dikkat çekti. Yılmaz, ?Likidite bolluğunun emtia fiyatları üzerinde bir ölçüye kadar baskı yaptığı gerçek? dedi.

Yeni konjonktür var

Gıda fiyatlarındaki arz yönlü şoklara rağmen fiyatlama davranışında bir bozulma olmadığını söyleyen Yılmaz, ?Elimizdeki veriler petrol fiyatlarındaki 10 dolar artışın enflasyonda yıllık bazda 40 baz puan artışa neden olduğunu gösteriyor. Veri toplamaya devam edeceğiz. Bugünkü etkisinin ne kadar kalıcı olacağını bilmiyoruz? dedi.

Şubat ayında yıllık hedefin altında bir enflasyon rakamı görüleceğini ancak yıl sonuna doğru bu rakamın yükseleceğini kaydeden Yılmaz, ?Tahminimiz yıl sonu enflasyonun yüzde 5.9 ile biteceği yönünde ama yeni konjonktürle karşı karşıyayız; bu gelişmeler yakından takip edilecek? diye konuştu. Merkez'in 23 Mart'ta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısı, enflasyona ilişkin duruş hakkında daha fazla ipucu vereceği için piyasalar tarafından dikkatle izlenecek.

?Cari açık ilk çeyrekte artacak'

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin henüz fiyat istikrarını sağlamış bir ülke olmadığını, fiyat istikrarı açısından alınacak bir hayli yol olduğunu söyledi.

Türkiye'de işsizlik oranlarının bir müddet daha kriz öncesi seviyelerin üzerinde seyredeceğini söyleyen Yılmaz, sanayi üretiminin ocak ayında istikrar kazanmasını beklediklerini belirtti. Son tedbirlerin kur üzerinde beklenen etkiyi yaptığını, liranın dolar ile euro'ya karşı değer kaybettiğini belirten Yılmaz, ?Cari açığın ilk çeyrekte artacağını ancak bunun baz etkisinden kaynaklanacağını bekliyoruz. Alınan tedbirlerin cari açık üzerindeki dengeleyici etkileri önümüzdeki dönemde belirginlik kazanacak? dedi. Yılmaz, ?OVP hedeflerine uyulduğu sürece para politikasının sıkıntıya gireceğini düşünmüyoruz? dedi.

Türkiye'den çıkan para 10 milyar doları buldu

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, alınan kararların ardından 10 milyar dolara yakın paranın Türkiye'yi terk ettiğini; ancak sonrasında giriş ve çıkış olduğunu, net resmin görülebilmesi için mart sonuna kadar beklenmesi gerektiğini söyledi.

?Elimizde olan veriler özellikle yıl sonu bilanço düzenlemelerinden dolayı biraz gürültülü. O nedenle en azından daha net resim görmek için Mart sonuna kadar daha beklemek gerekir? dedi.

İlk çeyrekteki verileri izleyeceklerini, eğer ihtiyaç olursa yeni tedbirler alacaklarını söyleyen Yılmaz, bunun için daha birkaç haftalık veri biriktirmeye ihtiyaç olduğunu, yüzde 1.5'e kadar düşürülen borç alma faizinin daha da aşağı çekilebileceğini, zorunlu karşılık oranlarının artış ortalamasının yükselebileceğini ya da kısa vadeli mevduat için zorunlu karşılık oranının daha da yükseltilebileceğini ve buna karşılık uzun vadeli mevduatın zorunlu karşılığının da daha aşağıya çekilebileceğini belirtti.

Yılmaz'ın ?mart ayını beklemeliyiz? sözleri, ekonomistler tarafından Para Politikası Kurulu'nun bir sonraki toplantısında da ?bekle-gör? taktiğinin devam edeceği şeklinde yorumlandı. Destek Menkul araştırmadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, ?Yılmaz, ilk defa net olarak mart toplantısında herhangi bir değişiklik kararı alınmayacağı sinyalini verdi. Daha önceden ekonomi yönetiminden de bu yönde açıklamalar gelmişti? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber