İş güvenliği kanunu değişiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2011 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, iş güvenliğine yönelik yeni bir kanun tasarısı hazırladıklarını açıkladı. İş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun 50 işçi çalıştıran firmalarla sınırlı kalmayacağını aktaran Dinçer, kapsamın genişletilmesiyle 16 bin yeni iş güvenliği uzmanı çalıştıracaklarını belirtti.

Rixos Otel'de iş güvenliği konusunda basın toplantısı düzenleyen Dinçer, her yıl ortalama 3,2 kişinin iş kazası sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. İş kazası sayısına bakıldığında Almanya, İngiltere, Kanada gibi gelişmiş ülkelerin Türkiye'den yüksek olduğunun altını çizen Dinçer, Türkiye'de az olmasının sebebini her iş kazasının kayıt altına alınmamasıyla açıkladı. Kesinleşmiş meslek hastalıklarının da az olduğunu vurgulayan Dinçer, bunda iş ve meslek hastalığı eşleştirmesini yapılmamasını kaydetti.

Bir merkezden denetim yaparak işçi sağlığı ve güvenliğini sağlamanın mümkün olmadığına işaret eden Dinçer, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kültür oluşturması gerektiğini, Türkiye genelinde uzman yetiştirme mecburiyeti olduğunu aktardı.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kanun taslağının seçim sonrası ilk çıkacak kanunlardan biri olduğunu anlattı. '50 işçi sınırlamasının kalkması ne anlama geliyor. Bakkal ve esnafa iş güvenliği uzmanı çalıştırıcak mı?' sorusuna "Bir kişi bile çalışsa o kişinin hayatı önemlidir. Sınırlamaları kaldırırken herkese aynı sorumlulukları yükleyeceğiz anlamına gelmez. Herkesin yaptığı için anlamına göre sınıflandırma yaparak güvenlik hizmeti alma veya çalıştırma konusunda düzenleme yapacağız." cevabını verdi.

Türkiye'de en az 16 bin iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olacağına dikkat çeken Dinçer, şöyle konuştu:

"Şu anda 1.171 iş güvenliği uzmanı var. Mühendis kökenli olmak şartıyla 180 saat iş sağlığı ve güvenliği eğitim veriyoruz. Bu eğitimi aldıktan sonra başarılı olanlar iş güvenliği uzmanı oluyorlar. A, B ve C kategorisinde belge veriyoruz. Yaptıkları işin tehlike boyutuna göre denetim yapacaklar. Dışarıdan hizmet üretecekler, iş sağlığı ve güvenliğini hizmetini işletmeler buralardan alabilecekler. Yapı denetim sistemine benzeyecek. Yapı denetim hizmeti verenler elemanlarını da denetim elemanı gibi kullanmaya başlayacağız. Bayındırlık Bakanlığı ile 14 bin inşaat sektöründe olacak."

AFŞİN'DEKİ GÖÇÜK

Afşin Elbistan'daki kömür madeninde yaşanan göçükle ilgili soru üzerine ise Dinçer, "3 yıl önce orada çalışanların hayatını tehlikeye atacağına dair bilgimiz yok. 3 yıl öncesinde inceleme yapmışız. Bir sorun görememişiz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber