Almanya Büyükelçisi: 800 bin gurbetçiye 38 günde oy kullandırabiliriz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mart 2011 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının bulundukları ülkede oy kullanmasına ilişkin, 'ret' kararının yankıları sürüyor.

Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Ahmet Acet, kararın değişmesi halinde Almanya'da oy verme işleminin temsilciliklerimizde yapılabileceğini söyledi. Acet, 'YSK'nın kararını değiştirip değiştirmeyeceğini bilmiyorum ama karar değişirse, fiziki olarak biraz zorlansa da Almanya'da bu işlemi gerçekleştirebiliriz' dedi. Acet'in değerlendirmeleri şöyle:

- 800 BİN KİŞİ OY VERİR: Almanya'da 1.9 milyon seçmen var. Değerlendirmelerimize göre 800 bin kişi oy vermeye gelirdi. Almanya'da 14 temsilciliğimiz var. Bu seçmenler 38 güne yayarak oy kullanacak.

- SEÇMEN KÜTÜKLERİ: Açıkçası şu an için biraz geç kalındı. Bu da seçmen kütüklerinin oluşturulması açısından sıkıntı doğurabilir. Sıkıntıyla kastettiğim bu işlemin zaman alması. YSK kararının değiştirir ve seçmen kütüklerini yetiştirirse, Türkiye'den ek personel getirterek Almanya'da seçimi yapabiliriz.

DIŞİŞLERİNDEN REST

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, gurbetçilerin genel seçimde bulundukları ülkeden oy kullanabilmesi için büyükelçiliklerin yeterli durumda olduğunu belirtirken, bu durumun 7, 10, 16 Şubat'ta yazılan üç ayrı yazı ile Yüksek Seçim Kurulu'na iletildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 13 Aralık 2010 tarihinde bakanlığın YSK'ya 'mektup ya da elektronik ortamda oy verilmesi' konusunda bir yazı gönderdiği de belirtildi.

Mahmut GÜRER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber