Erdoğan: Türkiye Libya halkına silah doğrultmayacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Mart 2011 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Meclis'teki grup toplantısında, polise tokat atan BDP'li Sebahat Tuncel'e tepki göstererek 'densiz' dedi. Başbakan ayrıca Libya'da devam eden hava operasyonuyla ilgili olarak 'Türkiye asla Libya'ya silah doğrultan taraf olmayacak.' diye konuştu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Dün Türkiye başta olmak üzere ortak coğrafyamızda kutlanan Nevruz Bayramı'nı kutluyorum. Nevruz'un özellikle bugünlerde bir kez daha derin acılar yaşayan coğrafyamızda yüreklere de nüfuz etmesini niyaz ediyorum. Barışı simgeleyen Nevruz'un bazı şehirlerimizde şiddet eylemlerine dönüştürülmek istendiğini gördük. Milletvekili sıfatına rağmen eline taş alıp sokaklara çıkacak kadar, kamu görevlisine el kaldıracak kadar mantığını yitirenlere rağmen millet sağduyu içerisinde kutlamasını yaptı.

DOKUNULMAZLIĞA SIĞINIYORLAR

Bir milletvekili milletin kendisine yüklediği emaneti bu kadar ayaklar altına alabilir mi? Bizzat kendileri şiddete başvurmaya başladı. Dokunulmazlık zırhının altına sığınıp polise tokat atmak en basit tabiriyle densizliktir. Bu olayla ilgili hukuki sürecin başlatılmasını istiyoruz. Bunun da sonuna kadar takipçisi olacağız.

HESABI SORULACAK

Gençleri sokağa dökmek istediler, başaramadılar. Şimdi herhalde iş başa düştü, kendileri ele aldılar.

Gereken yapılacak, hukuk çerçevesinde bu şiddetin hesabı sorulacaktır.

RUSYA'YA VİZESİZ SEYAHAT 17 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta Rusya'da yaptığımız toplantı sonucunda ülkelerimiz arasında vize karşılıklı olarak kaldırıldı. 17 Nisan'dan itibaren iki ülke arasında vizesiz seyahat başlıyor.

LİBYA İLE İLİŞKİMİZ PETROL YÜZÜNDEN DEĞİL

?Mısır için sesini yükselten Başbakan Libya için neden susuyor' şeklinde bilgisizlikten kaynaklanan eleştiriler yapılıyor. Biz nerede, ne söyleyeceğimizi iyi biliriz. Bunlar istişare ile yaparız. Biz bakkal dükkânı değil, Türkiye'yi yönetiyoruz. Bizi sessiz kalmakla itham edenler bölgede esen rüzgârın ilhamını nereden aldığına çok dikkatli baksınlar. Biz sesimizi de tepkimizi de belli bir üslup içinde ortaya koyuyoruz. Biz demokrasinin, ifade özgürlüğünün tarafındayız. Çatışmanın, zulmün tarafında değiliz.

The Guardian Gazetesi'nin muhabiri tutuklanıyor Libya'da. Ülkemizin devreye girmesi isteniyor. Bizim devreye girmemizle serbest bırakılıyorlar. Bunları görmemekte ısrar edenler başlarını kumdan çıkarıp etrafına baksınlar. Libya ile ilişkimiz petrol ya da çıkar ilişkisi değildir. Türkiye'nin Libya'da buna yönelik hesabının olmadığını Libya'daki kardeşlerimiz iyi biliyor. Trablus'un da Bingazi'nin de her bir ferdi bizim öz be öz kardeşimizdir.

KADDAFİ İLE BİZZAT GÖRÜŞTÜK

Libya'da hadiseler başlayınca taraflarla diyalog halinde olduk. Kaddafi ile de oğluyla da görüşmelerimizi bizzat yaptık.

İlişkinin koptuğu an her şeyin bittiği andır. Diplomaside ilişki koparılmaz, sürdürülür. Mısır'daki ya da Tunus'taki gibi devrimin kansız yapılması için kılı kırk yaran bir hassasiyette olduk. Libya'da 500'e yakın vatandaşımız var. Onlar da gelme talepleri olmadığı için orda.

OBAMA İLE GÖRÜŞTÜM

Dün akşam Obama ile görüştük. Önceki gün İngiltere ve Hollanda Başbakanı ile görüştüm. Cameron aradı. Libya konusunu yarım saat değerlendirdik. Kaddafi'ye 1 Mart ve sonrasında kendilerine onurlu bir şekilde çekilme taleplerimizi ilettik.

Bizim hassasiyetimiz Libya'daki dönüşümün sorunsuz olabilmesi içindi. Libya kendi meselesini harici müdahalelerle değil kendisi çözsün istedik. Bu tür operasyonların can kayıplarını arttırdığını gördük geçmişte. Paris toplantısını elbette sorgulayacağız, elbette eleştireceğiz. Libya'ya yönelik sadece ve sadece insani yardım amaçlı operasyonun şemsiyesi BM olmalıdır. Operasyon meşru bir zeminde gitmelidir.

TÜRKİYE LİBYA HALKINA SİLAH DOĞRULTMAYACAK

NATO'da yapılacak toplantıda tutumumuzu bildireceğiz, ardından da kamuoyunu bilgilendireceğiz

Toplantı dün yapılacaktı, bugüne ertelendi. Meclis'te vekilleri bilgilendirmek amacıyla bir oturum yapılmasını planlıyoruz. Dışişleri Bakanı da bilgi vermek amacıyla muhalefeti ziyaret edecek.

Libya'daki operasyon petrol ve çıkar amaçlı olarak algılanıyor olması bizim haklılığımızı ortaya koymuştur. Libya halkının esenliğini, iç barışını temel hedefler olarak görüyoruz. Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır. Türkiye'nin politikası çok nettir, tavrı nettir. Sonuç getirecek çabalara da Türkiye her zaman destek olmaya da devam edecektir

YEMEN VE BAHREYN'DEKİ ÇATIŞMALAR

Yemen ve Bahreyn'de devam eden olaylar karşısındaki endişemizi de gerekli platformlarda dile getiriyoruz. Bahreyn'de değişim adı altında çatışmaların mezhep çatışmalarına dönmesi bizi rahatsız eder.

Yemen'de, Suriye'de gereksiz olayların çıkmaması için hiçbir ülkenin yapmadığı kadar çaba içindeyiz

Bu bölgede Ak Parti iktidarı döneminde ne olursa olsun hükümetimiz orada yer alacak, tribünde bir seyirci olarak kalmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber