'Yargı sürecini hızlandıran' tasarı komisyonda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2011 18:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- ''Yargı sürecinin hızlandırılmasını'' amaçlayan tasarı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Tasarı, birçok fiili hapis cezası konusu olmaktan çıkarıyor.

Bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarıyla, birçok fiil mahkemeye gitmeden para cezasının konusu olacak.

Yurt dışına pasaportsuz çıkanlara ya da Türkiye'ye pasaportsuz girenlere, ormanlarda ağaç kesenlere yalnızca para cezası verilecek.

Bakaya sayılmama koşulları genişletilecek.


Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılıyor

TBMM Genel Kurulunda, görüşmeleri süren Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 6 maddesi daha kabul edildi.Milletvekilleri, tasarının maddeleri üzerinde verdikleri değişiklik önergeleri üzerinde söz aldı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, yasaların hazırlanırken ''uzlaşma'' ilkesinin ön plana tutulması gerektiğine dikkati çekti. Anayasa Mahkemesini yeniden yapılandıran bu tasarının ise ''Tek yanlı ve baskıcı'' bir şekilde hazırlandığını öne süren Köktürk, ''Tasarı, kadrolaşmaya dönük ve Anayasa Mahkemesini isteğe göre şekillendirme amacı taşımaktadır. Mahkeme, parlamenter demokrasinin koruyucu kurumu olmaktan çıkarılıyor'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, taraflı ve bağımlı bir yargının demokrasi önündeki en büyük engeli oluşturacağını savundu. Yargı bağımsızlığının, demokrasi ile totaliter rejimler arasında en temel ayraç olduğuna dikkati çeken Serter, ''Taraflı, yandaş yargıların bulunduğu bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. AKP iktidar olduğundan bu yana kendisine muhalif olan tüm kurumları bertaraf edecek bir proje başlamıştır'' dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise ''Tasarının çarpık, denetimsiz, ölçüsüz bir düzenleme olduğunu'' ileri sürdü. Kaplan, ''Hep 'kanun lastiktir, uzatılır' denilir ya bu kadar da uzatılmaz. PVC sanayisinde bile böyle bir lastiğin hammaddesi bulunmadı. Bir tek faşist, cunta yönetimlerinde birilerini korumak için yasa çıkarılır'' şeklinde konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş ise maddeler arasındaki çelişkilere bakılarak, ''tasarı aceleye getirildi'' sonucuna ulaşılabileceğini söyledi. Akkuş, bu nedenle tasarının yeniden bütünüyle ele alınmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber