Ergenekon'da ilahiyatçı dalgası... 7 ilde arama yapıldı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2011 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün evinde arama yapılıyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında sabah saatlerinde, Küçük'ün Eryaman'daki evinde arama başlattı.

Prof. Dr. Abdurrahman Küçük hakkında tutuklama kararının olmadığı sadece arama kararı bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan ilahiyatçı profesör Şahin Filiz'e ait adreste de arama yapıldığı bildirildi.

Soruşturma kapsamında, İstanbul, Ankara, Malatya, Antalya, Konya, Trabzon ve Adana'da aramalar yapılıyor.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE ARAMA

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın lojmandaki evinde ve fakültedeki odasında arama yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Doç. Dr. Albayrak'ın ÇÜ Balcalı Yerleşkesi'ndeki evi ile fakültedeki odasında arama başlattı.

Doç. Dr. Albayrak'ın üniversitede dinler tarihi ve metodolojisi, mukayeseli halk inançları, dinlerarası ilişkiler ve diyalog imkanları konularında lisans ve yüksek lisans dersleri verdiği öğrenildi.

ZEKERİYA BEYAZ'IN EVİNDE ARAMA

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilere ait adreslerde arama yapılıyor.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evine gelen polisler arama başlattı.

Değişik illerde bazı kişilere ait adreslerde aramalar yapıldığı öğrenildi.

AYRINTILAR GELİYOR...

VALİ MUTLU: ARAMA YAPILIYOR, GÖZALTI DEĞİL

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin bugün yapılan çalışmaların arama mahiyetinde olduğunu belirterek, ''Gözaltı şeklinde değil'' dedi.

Şeyhülislam Hayri Efendi İlköğretim Okuluna yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarının ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında yapılan aramalara ilişkin sorusu üzerine Vali Mutlu şunları söyledi:

''Devam etmekte olan soruşturmayla ilgili Zirve Yayınevine yapılmış olan saldırıya ilişkin daha önceden yapılmış tutuklamalar vardı. Bugünkü çalışmalar arama mahiyetinde ev ve iş yerlerinde yapılıyor. Gözaltı şeklinde değil. Aramalar tamamen ilgili makamların talepleri doğrultusunda emniyet birimlerimiz tarafından yapılıyor. İstanbul bir nokta, farklı 6 nokta var.''

-KONYA'DA ARAMA

Öte yandan ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli (SÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın evinde de arama yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi'ndeki evinde arama başlattı.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde uzun yıllar görev yapan Prof. Dr. Aydın'ın geçen yıl emekli olduğu fakat üniversitede halen ders verdiği öğrenildi.

7 İLDE ZİRVE ARAMASI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz'in üniversite yerleşkesindeki lojmanında arama tamamlandı. Ekipler, Filiz'in üniversitedeki odasında arama çalışmasına başladı.

Ergenekon soruşturması kapsamında polis ekiplerinin, Akdeniz Üniversitesi AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz'in lojmanında başlattığı arama çalışmaları sona erdi. Lojmandaki aramanın tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Şahin Filiz evinden, polisler ve avukatı Serkan Ergül ile birlikte Edebiyat Fakültesi'ndeki çalışma odasına getirildi. Prof. Dr. Filiz, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine aramaların tamamlanmasından sonra açıklama yapabileceğini söyledi.

Bu arada, aramaların yapıldığı üniversite yerleşkesine bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri de geldi.

-KONYA'DAKİ ARAMA TAMAMLANDI

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesinden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın evinde yapılan arama tamamlandı.

Alınan bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi'ndeki evinde yaklaşık 4 saat arama yaptı.

Aramada bazı belgelere el konulduğu bildirildi.

-PROF.DR. CÖHCE'NİN EVİ VE ÜNİVERSİTEDEKİ ODASI ARANIYOR

Malatya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Özel Yetkili Savcılığının talimatıyla, Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak bazı adreslerde arama yapıyor.

Bu kapsamda, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce'nin evinde ve fakültedeki ofisinde aramaların devam ettiği, aramalara Malatya adliyesindeki özel yetkili bir savcının da eşlik ettiği öğrenildi.

-DİNLER TARİHİ DERNEĞİ'NDE DE ARAMA YAPILIYOR

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, evinde arama yapılan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde de arama yapıldığı bildirildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında, Prof. Dr. Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nin Necatibey Caddesinde bulunan adresinde arama başlattı.

Öte yandan Prof. Dr. Küçük'ün Eryaman'daki evinde yapılan arama ise sürüyor. Aramaya, Küçük'ün oğlu ve avukatları da eşlik ediyor.

ZEKERİYA BEYAZ'IN NOTLARI İNCELENİYOR

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın evinde yapılan arama devam ediyor.

Beyaz'ın, Esenler'deki evinin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan avukatlarından Hacer Güvener, sadece kitaplar üzerinde incelemelerin devam ettiğini belirterek, ''Top aramıyorlar, tüfek aramıyorlar. Sadece kitaplar ve tuttuğu notlar üzerinde didik didik arama yapılıyor'' dedi.

Beyaz'ın diğer avukatı Fehmi İnan da aramaların şu anda ev ve ofis olarak kullanılan 5 numaralı dairede sürdüğünü ifade ederek, buranın bilgisayar ve çok sayıda kitabın bulunduğu bir yer olduğunu kaydetti.

Arama emrini görmediğini dile getiren İnan, kendisine aramanın son operasyonlar kapsamında gerçekleştirildiğinin söylendiğini anlattı.

Zekeriya Beyaz ile son üç günde iki defa görüştüğünü ifade eden İnan, Beyaz'ın kendisine ''Artık televizyonlara çıkışım engellenmektedir. Toplantılara gitmem engellenmektedir. Eskiden günde 125 telefon gelirken, şimdi 15 kere arıyorlar. Dostlarım bile telefonum dinlendiği için aramaktan korkuyorlar'' dediğini aktardı.

Bu arada, arama nedeniyle evin bulunduğu yere gelen İşçi Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Erdal Demirkan da bugün yine Türkiye'nin en seçkin ilahiyatçı ve bilim adamlarının evlerinin basıldığını savunarak, ''Beyaz hocamızın evi basıldı. Tertip devam ediyor. Ama bunu bertaraf edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Demirkan, seçime giden Türkiye'de kimsenin konuşmamasının istendiğini öne sürerek, ''Zekeriya Beyaz ve Doğu Perinçek zindanlara da tıkılsalar, onlar yine bildiklerini söyleyecektir. Bu tertibi kınıyoruz. Bu bir oyun ve provokasyondur'' diye konuştu.

Öte yandan, Beyaz'ın evinin önünde Aydınlık gazetesini kaldırarak konuşan bir kişiye mahalleli tepki gösterdi. Bu kişi, tepkiler üzerine gazeteyi indirerek evin önünden ayrıldı.

-BEYAZ'IN BELGELERİ ALINDI

Prof. Dr. Beyaz'ın 18 yıllık komşusu olan ve aramalara ''şahit'' sıfatıyla katılan Erzen, basın mensuplarının soruları üzerine, sabah saat 08.00 sıralarında polisin kapısını çalarak aramaya şahitlik etmesi için evde bulunması gerektiğini söylediğini anlattı.

Zekeriya Beyaz'ın durumunun iyi olduğunu, polislerin çok kibar davrandıklarını, belgeleri, taslakları, hard diskleri incelediklerini belirten Erzen, Beyaz'ın 13 numarada bulunan evindeki aramaların tamamlandığını, 8. numarada home ofis olarak kullandığı yerdeki aramaların sürdüğünü kaydetti.

Erzen, bir işinin çıkması nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığını, ancak yerine ağabeyi Mucip Erzen'in aramalara katıldığını söyledi.

Bir gazetecinin ''Fethullah Gülen ile ilgili kitaba ilişkin mi arama yapılıyor?'' diye sorduğu Erzen, ''Evet, onunla ilgili. Hemen hemen bütün belgeler alındı. Zirve ve Fethullah Gülen ile ilgili toplanan şeyler sanırım'' dedi.

Erzen, aramaya 15-20 kadar polis katıldığını bildirdi.

Bu arada, kısa bir süre pencereye çıkan Zekeriya Beyaz, dışarıda aramayı izleyen basın mensuplarına el salladı.

-FİLİZ'İN KIZI VE OĞLUNUN OYUN VE SES GÖRÜNTÜ CD'LERİ DE ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin evinde ve Akdeniz Üniversitesindeki odasında arama yapılan Prof. Dr. Şahin Filiz'in avukatı Serkan Ergül, Filiz'in evindeki aramalarda kızı ve oğluna ait oyun ve ses görüntü CD'leri ile ders fotokopileri, evdeki bilgisayarın hard disk örneğinin alındığını bildirdi.

Soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki lojmanında arama başlatan polislerin Filiz'in üniversitedeki odasında arama çalışmaları devam ederken, avukatı Serkan Ergül gazetecilere açıklama yaptı.

Ergül, Prof. Dr. Filiz'in evinde yapılan aramalarda, çocuklarına ait 107 oyun ve ses görüntü CD'leri ile öğrencilerine ait ders notlarıyla ilgili bilgiler alındığını belirtti.

Ergül, şu açıklamalarda bulundu:

''Evde saat 07.40 civarında başlatılan aramaya ben saat 11.30'da katıldım. Evdeki arama saat 12.30'da sona erdi. Evdeki aramalarda, Şahin Filiz'in kızı ve oğlunun oyun ve ses görüntü CD'leri ile ders notları fotokopileri alındı. Evdeki bilgisayarın hard disk örneği alındı.

Üniversitedeki odasında da, üniversiteye ait bilgisayar hard disk örnekleri alındı. Bunun yanında öğrencilerin yazdığı notlar alındı. Bazı sanatçıların CD'leri de vardı, bunlar da alındı. Zeki Müren'e ait CD'ler vardı. Ayrıca odasında öğrencilerin yazdığı ders notları, tartışma metinleri alındı.''

Ergül, gözaltı olmasını beklemediklerini söyledi.

-AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DE MERAK EDİYOR

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise Prof.Dr. Şahin Filiz'in üniversite yerleşkesinde lojmanındaki aramayla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Antalya Sanat Günleri'nin açılışına katılan Prof. Dr. Kurtcephe, gazetecilerin, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz'in evinde ve üniversitedeki odasında yapılan aramaya ilişkin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Kurtcephe, ''Ben de sizin kadar merak ediyorum. Hiçbir bilgim yok. Bizimle doğrudan temasa geçen de olmadı. Sadece Şahin Filiz hocayla ilgili savcılığın bir arama yapacağını biliyorum. Onun dışında hiçbir fikrim yok'' dedi.

Şahin Filiz ile bugün görüşüp görüşmediğine yönelik bir soru üzerine Kurtcephe, ''Kendisiyle görüşmedim. Sizin kadar bilgisizim. Sizin sayenizde herhalde ben de bilgileneceğim'' diye konuştu.

DOÇ.DR. ALBAYRAK: OLAYLA İLGİM YOKTUR

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak lojmandaki evinde ve fakültedeki odasında arama yapılan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Albayrak, ''bugün basında yer alan olayla hiçbir şekilde ilgisi olmadığını'' bildirdi.

Doç. Dr. Albayrak, aramanın ardından, fakültenin önünde bekleyen basın mensuplarına meslektaşı aracılığıyla yazılı açıklama gönderdi.

Açıklamayı dağıtan kişi, Albayrak'ın yorgun olduğu belirterek, sözlü açıklamada bulunmayacağını bildirdi.

Albayrak'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

''Sizin de bildiğiniz üzere emniyet yetkililerimiz bugün fakültedeki odamda ve evimde arama yaparak görevlerini yerine getirmişlerdir. Bugün basınımızda yer alan olayla hiçbir şekilde ilgim yoktur. Olayda adı geçen şahısları da tanımıyorum. Şimdiye kadar kendileriyle herhangi bir irtibatım olmamıştır. İlgilerinize teşekkür ederek hepinize saygılar sunarım.''

Türk Eğitim-Sen Çukurova Üniversitesi Şube Başkanı Rıfat Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Albayrak'ın misyonerlikle ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, ''Misyonerlikle ilgili yayınları da bulunuyordu. Bu konuda emniyette bile konferans verdi. Bu tür olaylarla ilgisi olduğuna ihtimal vermiyoruz'' dedi.

Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın dinler tarihi başta olmak üzere çeşitli konulardaki kitaplarının fakülte kitaplığında bulunduğu belirtildi.

-PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ'E DESTEK

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili olarak evinde arama yapılan, Akdeniz Üniversitesindeki odasında arama devam eden Prof. Dr. Şahin Filiz'e destek vermek isteyen Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneğinden bir grup ile bazı öğrenciler, arama yapılan Edebiyat Fakültesinin önünde basın açıklaması yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hilmi Uysal, öğretim üyeleri olarak yaşadıkları tedirginliği anlatmaya ve Şahin Filiz'e destek vermeye geldiklerini söyledi.

Üniversite olarak bugün ilkleri yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Uysal, ''Bizler Türkiye'nin hukuka ve adil yargılama süreçlerine saygılı, entelektüel ve düşünsel zenginliği olan kişileriyiz. Düşüncelerin ve bunların ifadesinin baskıya alındığı hissini yaratan uygulamalardan duyduğumuz tedirginliği ifade etmeye geldik. Yaşananların düşünce ve görüşlerimizi ifade etmede baskı oluşturmayacağına da inanıyoruz'' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin de ''Üniversitedeki odalarımız ve bilgisayarlarımız bilimsel üretimimizin malzemeleridir. Onların kayda alınmasının suç olarak gösterilmesini, polis tarafından işgalini kınıyoruz. Düşünce ve kürsü özgürlüğümüze, bilimsel özerkliğimize saldırılıyor ve bir doküman gibi alınıp götürülüyor. Odalarımız bilimsel alanlarımızdır, kimsenin kovuşturacağı, takibat yapacağı alanlar değildir'' diye konuştu.

Operasyonlarda düşünce özgürlüğü ve insan özgürlüklerinin tehdit edildiğini ifade eden Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz ise şunları kaydetti:

''Bu tehditler gerçek olmaya yüz tutmaktadır. Şimdi hissetmediğimiz şey bir bulutun içerisinde bulutu görmemek gibi bir şeydir. Bulutu görmediğimiz için bulutu bilmemezlikten gelmemek lazım. Karanlık içine girdik, sürüklendik. Bu karanlığın dışına çıkmak zorundayız. Üniversiteler bu karanlığı aydınlatacak meşalelerdir. Bu meşaleleri söndürmeye çalışıyorlar. Meşalelerin söndürülmesine izin vermeyeceğiz.''

Açıklamanın ardından ''Üniversiteler özgürdür'' diye sloganı atan grup olaysız dağıldı.

DERNEKTEKİ ARAMA SONA ERDİ

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak evi aranan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneğinde de yapılan arama sona erdi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında, Prof. Dr. Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneğinin Necatibey Caddesinde bulunan adresinde yaptığı aramayı tamamlayarak dernekten ayrıldı.

Dernekteki bilgisayarların imajını kopyalayan güvenlik güçleri, bazı kitap ve belgelere el koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber