Türbanlı doktorun görevden uzaklaştırılmasına suç duyurusu/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Mart 2011 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL Barosu avukatlarından Müşir Deliduman, Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeliha Asiltürk'ün türbanıyla görev yapması nedeniyle görevden el çektirilmesi üzerine, İl Sağlık Müdürü Dursun Koç ve Başhekim Dr. Hüseyin İka hakkında Bolu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Avukat Müşir Deliduman, bugün Bolu'ya geldi. Deliduman, Dr. Asiltürk'ün görevden el çektirilmesi ile ilgili İl Sağlık Müdürü Dursun Koç ve Başhekim Dr. Hüseyin İka hakkında, 'Görevi kötüye kullanma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamak, hakaret, ayrımcılık, çalışma hürriyetini kısıtlama' suçlarından Bolu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Deliduman dilekçesinde, şöyle dedi:

"Eylem, toplumu kamplara bölmüştür. Hekim, tıp yardımına yoksun bırakılan hastaların hakları ihlal edilerek, mağdur edildi. Tıbbi yardımı engellendi. Türban kadına mahsustur. Kadın, cinsiyet kimliğinden dolayı aşağılanmıştır. Çalışma hürriyeti kısıtlanmıştır. Söz konusu doktor, dinsel inançlarından dolayı ayrımcılığa tabi tutulmuştur. Bu husus toplumda derin infial yaratmıştır. Olayın müsebbibi iktidarın başında bulunan bakanın sorumluluğunda ceryan etmiştir."

"Ataerkil kültürün ürünü" olarak nitelendirdiği erkekler tarafından doktorun görevine son verildiğini söyleyen avukat Müşir Deliduman, şöyle devam etti:

"Hipokrat yemini eden kişiler tarafından görevden alınması işin vahametini bir kat daha arttırmaktadır. Korkumuz o ki bu bireysel anlamda çalışma hürriyeti kısıtlanan arkadaşın bazı muhafazakar partiler tarafından oy istismarı için malzeme yapılmasın diye, biz insan hakları hususunda sosyalist ve devrimcilerin katkı sunmasıdır. İnsan hürriyeti ve çalışma hürriyetinin temelinin kanunlar olması gerekirken, bu genelgelerin de anayasanın eşitlik malzemesi ve 'Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi' ne aykırı olduğundan dolayı bunların hiçbirinin anlamı yoktur. Nitekim ülkemizde o kadar hukuksuzluklar çoktur ki kanuna ve yazılı metinlere uymayan taammüllerin bir ürünüdür. Eğer tıp ve meslek ilkelerini yerine getiriyorsa bir kadının kılık kıyafetiyle uğraşılmaması gerekir."

Deliduman, Zeliha Asiltürk'ü eksen alarak hareket etmediklerini, onun tıbbi yardımını bekleyen hastalar bulunduğunu anlatırken, "O kendi hastalarına konsültasyonu sürdürürken odasına giren başhekim tarafından görevinden el çektiriliyor ve hastalara yalan yanlış haberler uyduruluyor. "Doktor hanım hasta" deniliyor. Çok çirkin ve ahlak dışı bir harekettir. Bu ahlak dışı tavır neyi getiriyor. Hastaların hekim yardımından yoksunluğunu getiriyor. Ben sadece Zeliha Asiltürk'ü değil o hastaları da düşünüyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber