Milli Güvenlik eğitimi sivillere verilmeyecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mart 2011 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel ve kamu yöneticilerine harp direktifi esasları, topyekûn savunma ile ilgili beceri kazandırmayı amaçlayan Milli Güvenlik Akademisi'ne artık sivil katılım olmayacak.

ANKARA

Nevin Bilgin

Her yıl Genelkurmay Başkanlığı'nca Milli Güvenlik Akademisi'nde yapılan sivil personel eğitimleri bu yıldan itibaren yapılmayacak. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, akademide 2010-2011 eğitim döneminden itibaren sivil personel eğitiminin yapılmayacağını açıkladı. Gönül, MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi'nin Milli Güvenlik Akademilerine ilişkin sorusunu yanıtladı. Gönül, Harp Akademileri Yönetmeliği'nin 50.maddesine göre Milli Güvenlik Akademisi'ne katılacak asker kontenjanların Genel Başkanlığı'nca, sivillerin Başbakanlığın onayıyla Devlet Personel Başkanlığı tarafından tespit edildiğini belirtti.

69. döneme sivil alımı yok

Devlet Personel Başkanlığı'nca 2009-2010 yılında icra edilen eğitimlerin her birine 25'er kişilik şeklinde toplam 50 sivil personelin katıldığını ifade eden Gönül, ?Ancak kontenjanlarda meydana gelen azalmanın yanı sıra Devlet Personel Başkanlığı tarafından 2008'de 15, 2009'da 4 sivil eğitime devam etmiştir. Devlet Personel Başkanlığı tarafından 69.dönemden itibaren Milli Güvenlik Akademisine sivil personel alımı yapılmayacağı bildirilmiştir? dedi.

Sayı giderek azalmayı sürdürdü

Gönül'ün verdiği bilgileri göre Akademi'ye 2006-2010 yılları arasında akademide ayrılan sivil kontenjan ve devam eden öğrenci sayısı şöyle: 2006 yaz döneminde 64 kontenjan ayrıldı, katılım 45 oldu, 2006 güz döneminde 70 kişilik kontenjana rağmen 45 kişi katıldı. 2007 yaz döneminde 70 kontenjandan 57'si doldu. 2007 güz döneminde ise 71 kontenjan ayrıldı 61 kişi katıldı. 2008 yaz döneminde bu rakamlar 70'e 57, 2008 güz döneminde ise 66'a 59, 2009 yaz döneminde 67'ye 53, 2009 güz döneminde 25'e 15, 2010 yaz döneminde 25'e 4 oldu. 2010 güz döneminde ise 25 sivil kontenjan ayrıldı ancak katılım olmadı.

Basın da dahil özel sektöre milli güvenlik dersi veriyor

Millî Güvenlik Akademisi'nin görevi; Silâhlı Kuvvetlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında ve gerektiğinde özel kesimde (basın-yayın kuruluşları dâhil) üst kademede görevli veya görev almaya aday yöneticilere, millî güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak, eğitim ve öğretime ait seçilmiş konuları akademik çalışmalar düzenleyerek, plânlamak, icra etmek ve yönetmektir.

Akademide eğitim ve öğretimin amacı; öğretime katılan Silâhlı Kuvvetler mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarında ve gerektiğinde özel kesimde üst kademede görevli veya görev almaya aday yöneticilere, millî güvenlik ve millî güvenlik siyaseti kavramları ile devletin millî siyaseti hakkında en az uygulama seviyesinde analiz, sentez veya değerlendirme seviyelerinde eğitim ve öğretim sağlamaktır.

Harp direktifinin esasları öğretilir

Millî Güvenlik Akademisi'nin hedefleri; öğretime katılan müdavimlere; dünya ve ülke güvenliğini ilgilendiren meseleler, millî menfaatlerin korunması, millî gücün tespiti ve değerlendirilmesi, kriz yönetiminin sevk ve idaresi, harp direktifinin ve bakanlık plânlarının hazırlanması esasları, memleketin topyekûn savunması ile ilgili konularda bilgi ve beceri kazandırmak, sivil ve asker müdavimler arasında koordinasyon ve işbirliği ruhunu pekiştirmek.

Akademide TSK ve sivil üst düzey yöneticilere millî güvenlik ve millî güvenlik siyaseti kavramları ile devletin millî siyaseti hakkında en az uygulama seviyesinde eğitim veriliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber