Balyoz sanıklarının itirazı reddedildi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2011 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz davasında tutuklanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Şükrü Sarışık, Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar'ın da aralarında bulunduğu 52 sanığın tutukluluk hallerinin devamı yönündeki karara yapılan itiraz reddedildi. Karara şerh koyan mahkeme başkanı, sanıkların eylemleri devam ettirdiğine dair herhangi bir delil bulunmadığını savundu. Başkan, daha önce de aynı gerekçe ile şerh düşmüştü.Balyoz'da davasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vermesi üzerine 50 sanığın avukatı üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi oy çokluğu ile itirazı reddetti. Mahkeme başkanı Şeref Akçay karara muhalefet etti.

Üye hakimler Metin Özçelik ve Birol Bilen'in ret yönündeki oyları ile alınan kararda, Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan elde edilen dosyalar ve Balyoz dava dosyasındaki delil durumu, bilirkişi raporları, dijital materyaller, diğer ses kayıtları göz önüne alındığında haklarında tutukluluk halinin devamına ve tutuklama kararı verilen tüm sanıklar açısından kuvvetli suç şüphesinin var olduğu belirtildi. Ayrıca sanıkların delilleri karartma ve yeni delil elde edilmesine engel olma tehlikesinin bulunduğu ifade edilen kararda, sanıkların "tutukluluk hallerinin devamı" yönündeki karara yapılan itirazın reddedildiği belirtildi.

Başkan Akçay ise, şerh kararında daha önce 162 sanık hakkında verdiği şerh gerekçelerini sıraladı. Akçay, "Demokrasilerde halkın seçtiği siyasi iktidarın yine bunun dışında hangi nedenlerle olursa olsun, görevden uzaklaştırılması kabul edilir bir şey değildir ve sanıkların yargılanmaması gerektiğini kimse söyleyemez." dedi. Akçay, "Sorulması gereken soru sanıkların 5-7 Mart 2003 tarihindeki bu toplantıdan sonra bu eylemlerini devam ettirecek herhangi bir faaliyette, herhangi bir icrai faaliyette bulunmuşlar mıdır sorusudur. Gerek iddianamenin tümünde gerek iddianame açılana kadar dosyaya konulan CD'lerde, gerek iddianameden sonra Gölcük'te çıktığı belirtilen dosyalarda bu tarihten sonra sanıkların eylemleri devam ettirdiğine dair veya bu iradeyi taşıdıklarına dair herhangi bir delil yoktur. Bu nedenlerle, itirazların kabul edilmesi görüşünde olduğum için çoğunluğun görüşüne katılmıyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber