YİBO'lara bayan müdür yardımcısı atanması konusunda bir değerlendirme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Nisan 2011 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 14/02/2011 tarihli, 10351 sayılı yazıları ile ?Öğrenci velilerinden ve kamuoyundan Bakanlığımıza ulaşan yazılı ve sözlü başvurularda: yatılı kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumlarında özellikle gece nöbetlerinde kadın yöneticisi bulunmamasına bağlı olarak ciddi sorunların yaşandığı ve bu konuda çözüm bulunması istenilmiştir.

Milli eğitimin sorunsuz herkese, her kesime imkân ve fırsat eşitliği sağlayan, genç kuşakların sağlıklı ortamlarda etkin bir eğitim ve öğretim görmelerinin sağlanma yükümlülüğü ve sorumluluğu çerçevesinde her türlü idari tedbir Bakanlığımızca gecikmeden alınmakta ve uygulanmaktadır.

Bu bağlamda yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarının kadın yönetici İhtiyaçları, rutine boğulmadan, geciktirilmeden, bu kurumlarda istekli ve gönüllü görev almak isleyenler arasından başvuruları esas alınarak yasaların vermiş olduğu yetkiye dayanılarak ihtiyaçlar çerçevesinde karşılanmış ve karşılanmaya devam edilecektir.

Kaldı ki MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18 inci maddesinde yapılan değişiklik ile ?(5) Yatılı kız öğrencisi bulunan eğilim kurumlarının müdür yardımcılığı norm kadrosundan en az biri kadın adaylara ayrılarak kadın adaylar arasından atama yapılır. Söz konusu kadroya başvuruda bulunan kadın aday olmaması durumunda bu kadroya atama yapılmaz." hükmü getirilmiştir. Bu hükümde de görüleceği üzere kadın aday bulunamaması durumunda bu kadrolara atama yapılamamakta, dolayısıyla bu kadrolar boş kalmakta ve amaca hizmet edememektedir. Bu durumun telafi edilmesi amacıyla bu kurumlarda görev almak isteyenlerin atamaları ya da görevlendirilmeleri yasal mevzuatı çerçevesinde Bakanlıkça yapılmıştır.

Diğer taraftan Anayasanın 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olacağı, devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlanmakla yükümlü olduğu ve bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanmayacağı hükümleri ile 41 inci maddesinde yer alan devletin çocukları koruyucu tedbirler alması hükümlülüğü bağlamında yapılan bu idari işlemlerde her hangi bir usulsüzlükten söz edilmesi imkânı olamamaktadır.

Söz konusu atama ve görevlendirilenler 657 Sayılı Kanunun 88 inci maddesinde ikinci görev kapsamında tanımlanan eğitim kurumu yöneticiliklerince aynı kanunun 76 ncı maddesi uyarınca Makamca yapılmıştır.? açıklamasında bulundu.

Aynı konuda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 24/02/2011 tarihli, 12869 sayılı yazılarında ise ?Bakanlığımıza bağlı resmi yatılı ve kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumalarında en az bir bayan müdür yardımcısının görev yapması ilkesi kapsamında valiliklerce bankalığımıza bildirilen isimlerden atanması, görevlendirilmesi ile ilgili işlemler sonuçlandırılmış olup, atananların kararnamesi ve görevlendirilme onayları elektronik ortamda valiliklere gönderilmiştir.

Bayan müdür yardımcısı bulunmayan yatılı kız örgencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumlarına bundan böyle bayan müdür yardımcısı atanması/görevlendirilmesi MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak valiliklerce yürütülecektir.? açıklamasında bulunmuştur.

Bu resmi yazılardan anlaşılacağı üzere;

1- MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18 inci maddesinde yapılan ?(5) Yatılı kız öğrencisi bulunan eğilim kurumlarının müdür yardımcılığı norm kadrosundan en az biri kadın adaylara ayrılarak kadın adaylar arasından atama yapılır. Söz konusu kadroya başvuruda bulunan kadın aday olmaması durumunda bu kadroya atama yapılmaz." değişiklik ile atama ve görevlendirilme yapılmıştır.

2-Anayasanın 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olacağı, devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlanmakla yükümlü olduğu ve bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanmayacağı hükümleri ile 41 inci maddesinde yer alan devletin çocukları koruyucu tedbirler alması hükümlülüğü bağlamında Yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarına yapılan kadın yönetici atamalarında her hangi bir usulsüzlük bulunmamaktadır.

3-Yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarının kadın yönetici İhtiyaçları, rutine boğulmadan, geciktirilmeden, bu kurumlarda istekli ve gönüllü görev almak isteyenler arasından başvuruları esas alınarak yasaların vermiş olduğu yetkiye dayanılarak ihtiyaçlar çerçevesinde karşılanmıştır.

4-Söz konusu atama ve görevlendirilenler 657 Sayılı Kanunun 88 inci maddesinde ikinci görev kapsamında tanımlanan eğitim kurumu yöneticiliklerince aynı kanunun 76 ncı maddesi uyarınca Makamca yapılmıştır

5-Yatılı ve kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumalarında en az bir bayan müdür yardımcısının görev yapması ilkesi kapsamında valiliklerce bakanlığımıza bildirilen isimlerden atama ve görevlendirilme yapılmıştır.

Bakanlığın bu açıklamalarından hareketle; Bakanlığın valiliklerden istemiş olduğu isimlerin atama ve görevlendirilmelerin Anayasanın eşitlik ilkesinde kadınlara tanınan pozitif ayrımcılıktan hareketle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesi kapsamında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarına bayan müdür yardımcılarının atanması olumlu bir gelişmedir fakat Bakanlığın 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesini suistimal ederek bugüne kadar yapmış olduğu Bakan onaylı yüzlerce atama şaibeli olması sebebi ile defalarca yargıya taşınmış ve yüzlerce iptal kararları alınmıştır.

Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarına bayan müdür yardımcılarının atanması işlemlerinde de aynı durum söz konusudur.

Çünkü;

1-?Yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarının kadın yönetici İhtiyaçları, rutine boğulmadan, geciktirilmeden, bu kurumlarda istekli ve gönüllü görev almak isteyenler arasından başvuruları esas alınarak yasaların vermiş olduğu yetkiye dayanılarak ihtiyaçlar çerçevesinde karşılanmıştır.? Açıklamasında bulunan bakanlık yapılan atamalarda duyuruya çıkılmadığını rutine boğulmadan, geciktirilmeden, istekli ve gönüllü görev almak isteyenler arasından atama yapıldığını itiraf etmiş bulunmaktadır. Rutin olarak ifade edilen konu atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki hükümlerdir.

2-?Yatılı ve kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumalarında en az bir bayan müdür yardımcısının görev yapması ilkesi kapsamında valiliklerce bakanlığımıza bildirilen isimlerden atama ve görevlendirilme yapılmıştır? Açıklamasında bulunan bakanlık yapılan atamalarda duyuruya çıkılmadığını valiliklerce bildirilen isimlerin atandığını belirtmektedir. Bu konuda valilikler tarafından duyuruya çıkıldığına dair basına herhangi bir bilgi yansımamıştır veya duyuruya çıkan il sayısı çok sınırlıdır.

3- Anayasanın 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olacağı, devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlanmakla yükümlü olduğu ve bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanmayacağı hükümleri ile 41 inci maddesinde yer alan devletin çocukları koruyucu tedbirler alması hükümlülüğü bağlamında Yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarına yapılan kadın yönetici atamalarında duyuruya çıkılmadığı için atanmak isteyen diğer bayan adaylara başvurma hakkı tanınmadığı için usulsüzlük bulunmaktadır. Anayasanın 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kadınlara erkeklere karşı pozitif ayrımcılık hakkı tanınmasına rağmen kadınların diğer kadınlara karşı bir pozitif ayrımcılık hakkı bulunmamaktadır.

4-Yatılı ve kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumlarında en az bir bayan müdür yardımcısının atanması işleminde duyuruya çıkılarak başvuru yapan bayan adaylar arasından Ek?2 puanına göre atama yapılması gerekirken 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesi kapsamında atamalar yapılmıştır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesi kapsamındaki atamalar hakkında yüzlerce iptal kararları bulunmaktadır.

5-Bu atamalarda aynı kuruma birden fazla kişinin istekli ve gönüllü görev almak isteyerek başvurması halinde hangi kriterlerin gözetildiği, neye göre atama yapıldığı ise bilinmemektedir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber