Gaziantep - Halep arası hızlı trenle 30 dakikaya düşecek/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Mayıs 2011 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ULAŞTIRMA Bakanı Habip Soluk, GAP kapsamında Gaziantep-Halep arasındaki trenle 4-5 saat süren yolculuğu yeni hat bağlayarak 30 dakikaya düşüreceklerini söyledi.

Gaziantep'te, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demir Yolları ve Büyükşehir Belediyesi arasında, günde yaklaşık 100 bin kişinin taşınmasını öngören ve 'Organize Sanayi-Gatem Raylı Sistem Hattı' adı verilen Gaziray Projesi'nin protokolü imzalandı. 22 kilometrelik uzunluğa sahip olacak ve kent ulaşımında devrim olarak nitelendirilen projenin 2013 yılında bitirilmesi planlanıyor. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Konya'dan Gaziantep'e ulaşacak yüksek hızlı tren hattı hakkında bilgi verdi. Soluk, "Konya'dan, Karaman'dan, Ulukışla'dan, Mersin bağlantılı olarak Adana'dan, Osmaniye'den, Nurdağı'ndan, Gaziantep'e bir gidiş bir geliş olmak üzere, yüksek hızlı tren hattı yapılacak. Ancak Ulukışla'da ve Osmaniye Gaziantep arasındaki coğrafi nedenlerden dolayı belki bunların tamamı yüksek hızlı tren değil ancak hızlı tren hattıyla bütünleşecek" dedi. Gaziantep- Halep arasında düşünülen GAP adı verilen proje ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Soluk, "Gaziantep'ten sonra Mürşitpınar'dan, Şanlıurfa'yı da güzergaha bağlayarak GAP diye adlandırabileceğimiz bir projeyi Halep'le buluşturacağız. Yani Şanlıurfa, Mürşitpınar, Karkamış güzergahından Halep'e bu bağlantıyı yapacağız. Bugün Gaziantep-Halep arasındaki yolculuk trenle 4,5-5 saat. Bu hattı bağladığımızda 30 dakika sonra Halepli Gaziantep'te, Gaziantepli de Halep'te olacak"diye konuştu.

ÇELİK: MUHALEFET BUNUN İÇİN DE DOSYAYI HAZIRLAYIP MAHKEMEYE GİTSİN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, Türkiye'nin, dünyada hızlı treni olan 8 ülkeden birisi olduğunu ifade etti. Bunun bir iftihar meselesi olduğunu dile getiren Çelik, Gaziantep'teki raylı sistemin daha önce muhalefet tarafından mahkemeye götürüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi:

"Bir raylı sistem yapıldı. 45 milyon dolara mal oldu. Emsalleriyle mukayese ettiğinizde neredeyse 10'da bir fiyatına mal edildi. Muhalefete mensup bir grup arkadaşımız mahkemeye götürdü. Şimdi birazdan bir protokol imzalanacak. Ben o arkadaşlarımıza buradan medyamız aracılığıyla haber gönderiyorum. Dosyanızı hazırlayın. Hemen bunun için de mahkemeye gidin. Çünkü siz mahkeme kolik oldunuz. Bu hizmetlere mani olmanın kime ne faydası var."

GAZİRAY'LA İLE TRAFİK SORUNUNA ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, Gaziray'ın da İzmir'de olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığında gerçekleştirileceğini kaydetti. Karaman şöyle konuştu:

"Gaziray Banliyo Hattı Gaziantep'te yolcu yoğunluğunun yaşandığı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Başpınar İstasyonu'ndan başlayıp Gaziantep merkezinden geçerek küçük sanayi bölgesindeki Mustafa Yavuz'a kadar uzanacak. Proje 22 kilometre uzunluğuna sahip, 15 istasyondan oluşmakta. En az 4 hattan oluşacak demiryolu inşaatı TCDD tarafından, istasyonlar ve geçitler Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Mevcut ve planlanan demiryolu hatlarıyla ve diğer ulaşım modlarıyla entegre olacak. Gaziray'da ilk etapta günde 100 bin yolcu taşınacak. İstanbul, İzmir ve Ankara'da da olduğu gibi her türlü konfora sahip modern banliyö hizmetinin verileceği Gaziray, nüfusu 1,5 milyona ulaşan ve nüfusun yüzde 80'inin merkezde yaşadığı Gaziantep'in kent içi ulaşım sorununa çağdaş bir çözüm sunacak ve kentin yaşanılırlık düzeyini yükseltecektir."

Konuşmaların ardından, Gaziray Projesi'nin protokolü imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber