Ezber yaparak değil sorgulayıp ders çalışın

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Mayıs 2011 18:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uzmanlar, LYS'ye girecek adayları uyarıyor: Bir formülü bilmeniz yetmez. Onu hayatınıza da taşıyabilmelisiniz. Bunun için ezbere ders çalışmayın.

İSTANBUL

Ebru Baran

Ünİversİteye giriş sisteminin ikinci ayağı olan Lisanüstü Yerleştirme Sınavı'na (LYS) yaklaşık bir ay kala adayların bu süreyi nasıl değerlendirmesi gerektiği, ders çalışırken nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili tüm soruları Pi Analitik Dershanesi eğitimcileri yanıtladı. LYS'de YGS'nin aksine daha zor ve yoruma dayalı soruların yer aldığını belirten eğitimciler, adayların sınava son bir ay kala ezbere değil, sorgulayarak ders çalışmaları gerektiğini belirttiler.

LYS'de iki sınava girmek şart

18-19 Haziran ve 25-26 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek 5 sınavdan oluşan LYS'ye öğrencilerin en az iki testte sınava girmeleri gerekiyor. LYS'de Türkçe, Matematik, Fizik ve Kimya gibi her ders için ÖSYM'nin belirlediği sürede sorular çözülecek. Örneğin bir aday fizik testinde verilen 45 dakikanın hepsinin kullanacak. Soruları erken bitirse bile kimya testine geçemeyecek. Fizik testine ayrılan sürenin tamamlanmasının ardından her adaya aynı anda kimya testi dağıtılacak.

Formüllerle yaşam kol kola

LYS'nin ilk sınav olan ve baraj görevi üstlenen YGS'ye oranla daha zor ve daha yoruma dayalı bir sınav olduğunu belirten eğitim uzmanları, ?Adaylar bu dönemde eğer ezbere dayalı bir ders çalışma metodu yürütürlerse, bu sınavda başarısız olmalarına yol açar. Çünkü LYS müfredattaki bilgilerle yorum galibiliyetini birleştirerek adayların bilgilerini ölçen bir sınav. Fendeki bir formülü bilmeniz yeterli olmuyor. Formülle birlikte günlük yaşamdaki uygulamaları da bir araya getirmelisiniz. Bu da ancak sorgulayarak ders çalışmakla mümkün? diye konuştu. Her aday sınavların hepsine girmek zorunda değil. Önemli olan adayın girmek istediği yükseköğretim programı. Adaylar istedikleri yükseköğretim programlarına gören az iki teste girmek zorunda...

LYS'NİN SINAV PROFİLİ

8 Matematik Sınavı ( LYS-1 )

Matematik testi: 50 Soru, 75 dakika

Geometri testi: 30 Soru, 45 dakika

TOPLAM: 80 Soru, 120 dakika

8 Fen Bilimleri Sınavı ( LYS - 2 )

Fizik testi: 30 Soru, 45 dakika

Kimya testi: 30 Soru, 45 dakika

Biyoloji testi: 30 Soru, 45 dakika

TOPLAM: 90 Soru, 135 dakika

8 Edebiyat, Coğrafya Sınavı ( LYS-3 )

Türk Dili ve Edebiyatı testi: 56 Soru, 85 dakika

Coğrafya-1 testi: 24 Soru, 35 dakika

TOPLAM: 80 Soru, 120 dakika

8 Sosyal Bilimler Sınavı ( LYS-4 )

Tarih testi: 44 Soru, 65 dakika

Coğrafya-2 testi: 16 Soru, 25 dakika

Felsefe Grubu testi: 30 Soru, 45 dakika

TOPLAM: 90 Soru, 135 dakika

8 Yabancı Dil Sınavı ( LYS-5 )

Yabancı Dil testi: 80 Soru, 120 dakika

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber