Emsal karar: Belediye, depremde yıkılan bina için tazminat ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mayıs 2011 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türkiye, Simav'da meydana gelen depremle sarsılırken, Kocaeli İdare Mahkemesi, deprem sebebiyle zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesine yönelik emsal bir karara imza attı.

Marmara depreminde polis eşini ve 2 kızını, kiracı oldukları evin yıkılması sonucu kaybeden Derya Cendeoğlu, görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Derince Belediyesi'ne açtığı davayı 11 yıl sonra kazandı. Acılı anne, 65 bin TL maddi ve manevi tazminat aldı.

Derince Emniyet Müdürlüğü yakınında oturdukları 6 katlı binanın çökmesinde, Derince Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın ihmali bulunduğunu öne süren Derya Cendeoğlu, 2000 yılında Sakarya İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Davalı idare, zamanaşımı oluştuğu iddiasıyla davaya itiraz etmişti. Sakarya İdare Mahkemesi, binanın yıkıldığı tarih değil de yapıldığı tarihi hesaba alarak itirazı onayladı. Ancak Danıştay, zamanaşımını bozarak dosyayı tekrar Sakarya İdare Mahkemesi'ne iade etti. Ardından dosya 2005 yılında açılan Kocaeli İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Burada da 6 yıl geçti. Birçok yazışma yapıldı. Davalı idarelerin itirazı söz konusu oldu.

Bakanlık ve belediyeler, depremin mücbir sebep olduğunu, bunun belirlenemeyeceğini, bu sebeple oluşacak zarardan, idarenin sorumlu tutulamayacağı ileri sürerek itirazlarını tekrarladı. Geçen çarşamba günü yapılan son duruşmada Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, 11 yıllık davayı karara bağladı. Davacının taleplerinin haklı olduğu, deprem riski taşıyan bölgede mevzuatın buna göre hazırlanmasının idarenin görevi olduğu, yine idarenin kontrol yükümlülüğünü yerine getirmede kusuru bulunduğu ifade edilerek, karşı tarafa maddi ve manevi tazminat ödenmesi hükme bağlandı.

Deprem mağdurları, hukuk zaferi kazandı

Davacı vekili Avukat Gürkan Biçen, idare mahkemesi kararının emsal teşkil edeceğini ve benzer durumdaki kişilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmesinde önemli bir aşama oluşturacağını belirtti. Biçen, bunun, deprem mağdurları açısından bir hukuki kazanım sağladığını söyledi. Gürkan Biçen, "Kocaeli İdare Mahkemesi'nin verdiği bu karar ile belediyelerin imara ilişkin işleri sıkı tutması, şayet bunu yerine getirmediği takdirde oluşacak zarardan sorumlu olacakları kesinlik kazandı. Bu karar, bundan sonraki depremlerde oluşacak zararları karşılama konusunda emsal teşkil edecek." dedi.

mehmet güler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber