Sözlü sınavdan dolayı; Başbakan Erdoğan bile Sayın Yazıcı'nın peşinde koşacak

1999 yılından bu yana, merkezi memur yerleştirmesiyle personel alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, bu uygulamadan vazgeçerek sözlü sınav ile personel alımı yapmaya karar vermesini uzun süredir eleştirmekteyiz. Bakan Yazıcı ise eleştirilere karşı açıklama yapıyor. Ancak yaptığı açıklamalar doğru değildir. Yazıcı, son açıklamasında şunları söyledi: "ÖSYM'den doğrudan gönderilen personel nedeniyle gümrükte sıkıntı çekiyoruz. ÖSYM'ye yazıyoruz bize KPSS puanına göre eleman geliyor ama gelen adama bakıyorsunuz matematikçi, biyolog, gümrükle alakası yok?... Bu açıklama, Sayın Bakanın KPSS yerleştirmelerinin nasıl yapıldığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını göstermektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2011 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKAN YAZICI'NIN AÇIKLAMALARI

1- ÖSYM'den doğrudan gönderilen personel nedeniyle gümrükte sıkıntı yaşandığını belirten Yazıcı, ?ÖSYM'ye yazıyoruz bize KPSS puanına göre eleman geliyor ama gelen adama bakıyorsunuz matematikçi, biyolog, gümrükle alakası yok? dedi.

2- Elemanlarımızı niye mülakata tabi tutacakmışız diye eleştiri alıyoruz. Buna cevap olarak gümrükte yürüttüğümüz kaçak otomobil soruşturmasından örnek vereyim. Bu tür kaçakçılık olaylarını ortaya çıkarabilmek için bana gümrükte, ithal edilen otomobilin gerçek bilgilerinin silinip silinmediğini, değiştirilip değiştirilmediğini anlayacak uzmanlıkta personel gerekiyor. Personelin bu alanlarda donatılı gelmesi lazım. Gümrükte çalışacakların hem sayısı binleri bulan yerli ve yabancı mevzuata hem de hizmetin seri ve etkin bir biçimde yürütülmesine yatkınlığının olması gerekiyor yani çok daha nitelikli olması gerekiyor.

MEMURLAR.NET'İN CEVABI:

1- Öncelikle şu hususu belirtelim. ÖSYM'nin biyolog göndermesi sorununu örnek olarak vermek, Sayın Bakanın ya KPSS yerleştirmelerinin nasıl yapıldığını bilmediği ya da kasıtlı olarak kamuoyuna yanlış bilgi veridiği anlamına gelmektedir. Zira, bu sorunun çözümü çok basittir. Kadrolarda aranan nitelikleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı belirlemektedir. Eğer kadrolar için belirlenen öğrenim niteliğinde 4001 (tüm fakülte mezunları) yerine, kadroyla ilgili bölüm şartını yazarsanız bu sorun oluşmaz. Bilindiği üzere 4001 tüm fakülte mezunlarına yönelik bir koddur. Bu sorun bir sorun değildir, zira çözümü çok basittir. Bu sorunu aşmak için, merkezi yerleştirmeden çıkmak haksız ve adaletsiz bir uygulamadır.

2- Sayın Bakan, değişikliğe gerekçe olarak, ithal edilen otomobilin gerçek bilgilerinin silinip silinmediğini anlayacak uzman personel arayışı içinde olduklarını belirtiyor. Ancak bu şekilde uzman personel ne merkezi KPSS yerleştirmesiyle ne de Bakanlığın yeni uygulaması sözlü sınavla bulunamaz. Zira bu bilgi hizmet içi eğitimle alınabilecek bir bilgidir. Personeli alır ve 6 aylık bir eğitimle bu niteliği kazandırırsınız.

Sayın Yazıcı, sözlü sınav ile bu sorunları aşabileceğini düşünmektedir ve uygun personele ulaşacağını sanmaktadır. Oysaki; sözlü sınav ile uygun personele değil; Sayın Bakana ulaşılır. Zira tüm adaylar sözlü sınavdan geçebilmek için Bakana ulaşmaya çalışacaktır. 550 milletvekili, sayın bakanın yakınları, bürokratlar ve hatta Başbakan Erdoğan'ın çevresi dahi Sayın Yazıcı'ya ulaşmaya çalışacaktır. Sistem sadece Sayın bakanın işine yarayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber