Veli, Okul ve MEB'nın Dikkatine; Anadolu liseleri boş kalmasın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Eylül 2011 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Veli, Okul ve MEB'nın Dikkatine; Anadolu Liseleri Boş Kalmasın

Her yıl binlerce Anadolu Lisesi kontenjanı boş kalmaktadır. Bu boş kalmaların en önemli sebeplerinden birisi özel okullardan kaynaklanmaktadır. Bu okullarımıza kayıtta sınırlama olmadığından, devlet Anadolu lisesini kazanan bir öğrencinin istediği anda özel liseye gitme yada transfer hakkı olmasından kaynaklanmaktadır. Özel okullarımızın özellikle başarılı öğrencilere tanıdıkları olanaklar da işin içine girince, açık daha da kesin bir hal almaktadır.

Bunu engellemek mi gerekir? Tabii ki hayır fakat bir düzenleme gerekliliği kesin. Açık kalan okullarımızda okumak isteyen kişi sayısı boş kontenjan sayısından çok çok fazla olduğu halde biz bu açığı kapatamıyoruz. Bunun için geçen yıl alelacele yapılan ve birçok velinin bihaber olduğu uygulamaya gitmek tabii ki doğru değil. Geçen yıl görülmüştür ki okulların puanları onlarca puan aşağıya inmiştir. Bu dengeyi kurmak gerekir.

Bu hafta Anadolu Liselerinde yedek bekleyenler için önemli.

Çünkü bu hafta 5-9 Eylül tarihleri arasında boş kalan kontenjanlara yerleştirme anlık yapılacak. Yani bir okulda boşluk oluştu ise yedekten birisi yerleştirilecek. Bunun için veli telefonla aranacak fakat ulaşılamazsa sorumlu okul olmayacak.

Burada şu ana kadar yerleşen ve yerleşemeyen öğrenci velilerine önemli görevler düşüyor.

1- Son dönemde yada daha önce yerleşen bir öğrenci Anadolu lisesinde okumayacaksa velisi yerleştiği okula başvursun. Başvursun ki onun yeri boşaltılabilsin ve yerine bir öğrenci yedekten alınabilsin. Bunu yapmazsa boşu boşuna bir kontenjan boş kalacaktır.

2- Yerleşemeyen yada yerleştiği halde yedekte olduğu okul bulunanlar bu hafta yerleştirme sistemini sürekli takip etsinler. Her an her şey olabilir. Özellikle kıl payı bir okula yerleşmesi yapılamayanlar daha dikkatli olsunlar. Yerleştiklerini öğrendiklerinde derhal kayıt yaptırmaya gitsinler eğer kayıt yaptırmayacaklarsa okulu haberdar etsinler ki onların yerine bir başkası yerleşebilsin.

Açık kalan kontenjanlarla ilgili başka bir sorun ise Anadolu Meslek Liselerinde:

Yukarıda bahsettiğimiz kontenjan açığı durumunun daha vahimi Anadolu Meslek Liselerinde yaşanmaktadır.

Geçenlerde görüştüğüm bir Anadolu meslek lisesi müdürünün şu cümleleri gerçekten konuyu özetliyor:

?Okulumuzda hem Meslek hem de Anadolu Meslek Lisesi bölümleri var. Geçen yıl 6 sınıflık kontenjan girişi yaptık. Sadece 4 şubeyi doldurabildik. İki şubemiz boş kaldı. Oysa ki Meslek Lisesi bölümlerimizde 45-50 kişi ile ders yaptık. Yani aynı bölüm olan Anadolu Meslek Lisemiz boş kalıyor Anadolu olmayan Meslek Lisemiz dolup taşıyor.?

Şimdi burada bir çelişki yok mu? İşte bu çelişki gerçekleri açıklıyor.

Son yıllara kadar Anadolu meslek Liselerinde boş kalan kontenjanlara okullar Diploma yada SBS puanlarına (yerleştirme puanının gerçek adı OYP) göre sistem dışında alım yapabilirlerken bu durum kaldırılmıştır. Bu uygulamanın Anadolu Meslek Liseleri için geri getirilmesi kontenjanların dolması açısından yerinde olacaktır.

Burada geçmişte tecrübelerle sabit olan sorunlar yapılacak düzenlemelerle giderilirse daha sağlıklı bir alım gerçekleştirilmiş olacaktır.

Sonuç olarak;

On binlerce öğrencinin hayallerini süsleyen kontenjanların boş kalması içler acısıdır. Bu açıkların kapatılması için daha sistemli tedbirler alınmalıdır. Gerekirse nakiller için gerekli olan taban puanı tutturma zorunluluğu çok abartılmadan 5 yada 10 puan altında puanı tutturma şeklinde düzenlenmeli, özellikle okulların açılmasını takip eden bir ay içerisi ile sınırlı olmak üzere Genel Liselerden Anadolu Liselerine nakil yolu da açılmalıdır.

Bu ve benzeri tedbirlerle talebi çok olan sınıfların boş kalması önlenmelidir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber