Sayıştay'dan 60 Yaş kartı tepkisi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ocak 2012 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay, İzmir'de indirimli toplu ulaşım uygulamalarından biri olan 60 Yaş Kartı'nın iptaline ilişkin kararını siyasi bulanlara sert tepki gösterdi. Yorumların art niyet taşıdığı belirtildi.

SAYIŞTAY Daireler Kurulu, İzmir'de 12 yıldır geçerli, indirimli toplu ulaşım uygulamalarından biri olan ?60 Yaş Kartı'na yasal dayanağı olmadığı için onay vermedi. Sayıştay, bu karar sonrası tarihinde ilk kez tarafı olduğu bir tartışmada alışılmadık bir şekilde sert tepki gösterdi. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, kararın siyasi olduğu yönündeki eleştirilerin ?Amacını aşan, hukuk bilgisinden yoksun, iyi niyetle bağdaşmayan yorum ve değerlendirmeler? olduğu belirtilerek, şu görüşlere verildi:

Vatandaşın güven duygusu zayıflar

?Son günlerde bazı yazılı ve görsel medya organlarında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmelik Taslağı hakkında Sayıştay Daireler Kurulu tarafından verilen istişari görüş hakkında amacını aşan haber ve yorumlara yer verildiği görülmektedir. Bu istişari kararda 65 yaş ve üzeri kişilere indirimli veya ücretsiz taşıma imkanı sağlayan yasal bir düzenleme bulunduğu halde, 60-65 yaş grubundaki kişiler için buna imkan sağlayan yasal bir dayanak bulunmadığı belirtilerek, hukuki bir tespitte bulunulmaktadır. Bu ifadenin belirli kişi ve kurumlarca çarpıtılarak, hukuki bir konunun siyasal bir zemine çekilmesi ve bu şekilde Sayıştaya yönelik asılsız ve düzeysiz ithamların aracı haline dönüştürülmesi anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir.? Karar sonrası yapılan yorum ve değerlendirmelerin vatandaşın devlete ve kurumlarına olan güvenini zedeleyecek nitelikte olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

Eleştiriler insaf ve izandan yoksun

?Bu kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi ya da İzmir halkı ile ilgili özel bir düzenleme gibi değerlendiren, Hükümetin baskısı ya da etkisi üzerine alındığı, bu konuda belli bir siyasi partiye mensup belediyelere ayrımcılık yapılarak diğerlerine ayrıcalık tanındığı gibi amacını aşan, hukuk bilgisinden yoksun, iyi niyetle bağdaşmayan yorum ve değerlendirmeler insaf ve izanla bağdaşmamaktadır. 150 yıllık temiz ve köklü bir geçmişe sahip olan Sayıştay'ın hukuk dışı gerekçelere dayalı, toplum vicdanını sızlatacak kararlar almasının mümkün olmadığı; siyasal ve benzeri mülahazalardan özenle kaçındığı herkesçe bilinmekte olup, basınımızın değerli mensuplarının da toplumu doğru bilgilendirmeleri en büyük dileğimizdir. Kısaca, İzmir'de ?60 Yaş Kartı? olarak bilinen indirimli toplu ulaşım uygulamasının durdurulması ya da sona erdirilmesine dair Sayıştayın bağlayıcı bir kararı söz konusu olmayıp, Daireler Kurulumuzun istişari görüşünün de herhangi bir siyasi niteliği bulunmamaktadır.? 8STAR İZMİR

Vapur ihalesi iptal

60 yaş kartı uygulaması ile ilgili açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, Sayıştay'ın verdiği karara uymak zorunda olduklarını belirterek, ?Yeni bir düzenleme yapılması ayrı bir konu. Şu an Sayıştay'ın verdiği karara uymakla mükellefiz? dedi. Öte yandan, Körfez'de yolcu taşıyacak 15 yolcu gemisi alım ihalesini de iptal edeceklerini söyleyen Kocaoğlu, iptalin tek firmanın ihaleye katılmasından değil verilen teklifin Büyükşehir'in belirlediği maliyetten aşırı yüksek olmasından dolayı olduğunu açıkladı.

Metro ne zaman biter ben de meraktayım

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, İzmirliler'in sabrını taşıran metro çalışmalarına değinerek, ?Niye bu kadar uzun sürdüğünü ve bitmediğini ben de İzmirliler kadar merak ediyorum? dedi. İzmir'de her gittiği yerde kendisine ?Sayın bakanım metromuzu bitirin? diye seslenildiğini anlatan Yıldırım, ?Seçim döneminde de söylediğim gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu isterse biz alır metroyu bitiririz. Ancak başkan çıkıp ?Biz başladığımız işi bitiririz' dedi. Benim işim orada bitti. Başkan kendisi davet etseydi bildiğimiz desteği verirdik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber