Asansörler, ?A tipi' muayene kapsamında her yıl kontrol edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2012 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Asansörlere ?A tipi' bakım dönemi başladı. Uygulama kapsamında artık asansörler ?A tipi kuruluşlar' tarafından kontrol edilecek. Daha önce 2 yılda bir yapılan kontroller artık A tipi muayene kapsamında yıllık yapılacak.

Yönetmelik kapsamında yıllık kontrollerin takibi ve ücretlerinin karşılanması ile asansörün can ve mal güvenliğinde bir tehlike söz konusu ise asansörün çalıştırılmasına izin verilmemesi bina sorumlularına ait olurken, yıllık kontrolün yaptırılıp yaptırılmadığının denetiminden ise belediyeler sorumlu olacak.

A tipi muayene kuruluşu olan Türk Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ile Polatlı Belediyesi arasında asansör denetleme protokolü imzalandı. Türk Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Müdürü Hüseyin Dinçer, Türkiye genelinde 30'a yakın akredite olmuş kuruluşun olduğunu söyledi. Dinçer, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından sadece asansör değil, kaldırma makineleri ve basınçlı kapların muayenesi konusun da da akredite olduklarını belirtti.

Makine Mühendisleri Odası olarak yönetmelik çalışmaları başlamadan kedilerinin akredite olduklarını anlatan Şube Başkanı Hüseyin Dinçer, asansör imalatı aşamasında firmaları denetleme ve kontrol etme konusunda akreditelerinin olduğunu ifade etti.

Daha önce asansörlerin yıllık kontrollerinin Belediyelerin uhdesinde olduğunu söyleyen Türk Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Hüseyin Dinçer, ?Fakat belediyelerin kontrol anlamında yeterli elemanlarının olmaması sebebiyle birçok yerde bu kontroller yapılmamaktaydı. Biz makine mühendisleri odası olarak bu hizmeti kamu hizmeti olarak görüyoruz. Bu anlamda Ankara'nın ilçe belediyeleri ile protokoller imzaladık.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber