Stres gribi tetikliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2012 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Safiye Göçer, antibiyotik tedavisinin grip için gereksiz olduğunu belirterek, "Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır" uyarısında bulundu. Dr. Göçer, bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için stresten uzak durulmasını tavsiye etti.

Gribin, 'influenza' virüsleri tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkati çeken Uzm. Dr. Safiye Göçer, virüs vücuda girdikten sonra bulguların ortaya çıkmasının 2-3 gün sürdüğünü vurguladı.

Dr. Göçer, gribe yakalanan kişide, 38 derece ateş, baş ağrısı, vücutta genel ağrı, kırgınlık, kuru öksürük, üşüme, titreme, terleme, bazen burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı görüldüğünü anlattı.

Gribal enfeksiyonlar ortalama bir haftada iyileşirken, iyileşmenin nadiren 2 haftaya kadar uzayabildiğini belirten Dr. Göçer, şunları kaydetti: "Yapılması gereken ise bir hekime müracaat ederek tanıyı kesinleştirmek ve şikayetlere yönelik ilaçları kullanmaktır. Dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi ve istirahat hem şikayetlerimizi hafifletir hem de iyileşme sürecini hızlandırır. Ama istirahat etmeksizin hastalığı tam atlatabilmek zordur. Bu nedenle halk arasında bu hastalığa 'Paçavra Hastalığı'

denilmektedir. Antibiyotik tedavisi grip esnasında faydasız ve gereksizdir. Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklarda bu durum çok önemlidir. Viral başlayan bu enfeksiyonda bazen bakteriyel enfeksiyon tablosu ilave olarak komplikasyon dediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Sinüzit, bronşit, zatürre bunlardan bazılarıdır. İyileşmenin geciktiği, şikayetlerin değişme gösterdiği bu gibi durumlarda mutlaka bir hekime muayene olup gerekli tedavi

yapılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen durumların ortaya çıkması kaçınılmazdır."

GRİP DAMLACIK YOLUYLA YAYILIYOR

Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Safiye Göçer, gribin ortaya çıktığı dönemlerde kişiden kişiye kolay bulaşabiliyor olmasından dolayı geniş kitlelerin hastalıktan etkilendiği salgınların görülebildiğini ifade etti.

Dr. Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle durumlarda okul ve işyerlerinde aksaklıklar olabildiği için bulaştırıcılığı önlemeye yönelik ya da bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik tedbirler alınması çok önemlidir. Hastalığı başkalarına bulaştırmamak için aksırırken ya da öksürürken mendil kullanmaya dikkat etmeli, yaşlı ve küçük çocuklardan uzak durulmalıdır. Eller sık sık yıkanmalı, tokalaşmamaya dikkat edilmeli, kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır. Bulunulan alanlar sık sık

havalandırılmalıdır. Grip damlacık yolu ile yayılır ve bu tedbirleri almak tüm toplum sağlığı yönünden çok önemlidir. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek için yeterli ve dengeli beslenme, iyi bir uyku düzeni, kişinin durumuna bağlı ağırlıkta yapabileceği düzenli egzersizler, stresten uzak durmak önemlidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber