Yeni buzdolapları, enerjinin yanında gıda tasarrufu da sağlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok beyaz eşya markasının yeni teknoloji kullanarak ürettiği A ve üzeri verimliliğe sahip buzdolapları enerjide cimri oldukları kadar gıdaları daha uzun süre taze tutmalarıyla da dikkati çekiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın geçtiğimiz günlerde düzenlenen ''Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği İçin İşbirliği Toplantısı''nda Türkiye'de yaklaşık 15 milyon beyaz eşyanın A etiket sınıfı altı ve çok enerji tüketen eşyalar olduğunu belirtmesi, gözleri enerji tasarrufuyla dikkati çeken yeni nesil beyaz eşyalara çevirdi.

Rekabette öne çıkmak için eski beyaz eşyalara göre yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağlayan ürünlerini yeni teknolojilerle donatan markalar, böylelikle tüketicilerin cebine de hitap etmeyi hedefliyor.

Markaların özellikle buzdolabı ürün gamında gıdaları daha uzun süre taze tutan teknolojilere yer vermesi gıda israfının da önüne geçiyor.

Sebze ve meyve gibi hassas gıdaları daha geç kurumasını sağlayan ve vitaminlerini daha uzun süre koruyan teknolojiler, özelikle çalışan kadınlar başta olmak üzere tüketicilere avantajlar sağlıyor.

Enerji verimi en ince ayrıntısına kadar düşünülen yeni nesil buzdolaplarında tatile çıktığınızda hem ısı ayarını koku ve küf oluşmayacak şekilde ayarlayan hem de en ekonomik seviyede çalışarak tasarruf sağlayan ''tatil modu''da bulunuyor.

Bakteri oluşumunu ve bozulmayı önlediği için başta et ve süt ürünleri gibi çabuk tüketilmesi tavsiye edilen gıdaların dolap ömrünü uzatan gelişmiş uygulamalar, bu gıdaların çabuk tüketilmemeleri halinde bile bozulup çöpe gitmelerinin önüne geçiyor.

-Elektriğin yüzde 15'i buzdolaplarına-

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Seval Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört kişilik ailenin ısıtma, soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı elektrik enerjisinin yılda ortalama 2 bin Kwh civarın olduğunu söyledi.

Elektriğin ortalama yüzde 80'inin elektrikli aletlerce tüketildiğini belirten Yard. Doç. Dr. Güven, alınacak basit önlemlerle evlerde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

Enerji etiketi, bir cihazı yıllık enerji tüketimi bazında A, B, C, D,E, F ve G harfleriyle ifade edilen 7 grupta sınıflandırıldığını aktaran Güven, evlerde tüketilen elektriğin yüzde 15'inin buzdolapları tarafından kullanıldığına işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber