12 Eylül yargılanamaz diyenler şimdi mahçup

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Ocak 2012 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül darbecileri üzerindeki ?yargılanamazlar' zırhını kaldıran anayasa referandumu öncesinde bazı muhalefet partileri, STK'lar ve yazarlar ?AK Parti halkı kandırıyor? iddiasında bulunmuştu. 12 Eylül şimdi resmen sanık oldu.

ÖZEL yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın sanık olduğu iddianameyi kabul etti. Mahkemenin kararıyla gözler 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliğine ilişkin referandum öncesinde geçici 15. maddenin kaldırılmasının kandırmaca olduğunu öne sürüp Evren ve görev arkadaşlarının yargı önüne çıkarılmayacağını iddia eden siyasetçi, yazar ve sivil toplum örgülerine çevrildi. Referandum öncesinde Evren ve arkadaşlarının asla yargılanamayacağı görüşünü savunan isimlerden bazıları şöyle:

Referandum sürecinde ayaktaydılar

- KEMAL KILIÇDAROĞLU (CHP lideri): 15. Madde'nin kaldırılmasıyla Evren ve arkadaşları yargılanamaz. Başbakan halka doğruları söylemiyor. Sorabilirler mi? Hayır...

- Devlet Bahçeli (MHP lideri): 12 Eylül'ü yargılayamazlar. Bu bir kandırmaca.

- BDP: AKP'nin 12 Eylül'le hesaplaşacağız söylemi yalanların en büyüğüdür.

- EMİNE ÜLKER TARHAN (Eski YARSAV Başkanı CHP Grup Başkanvekili): Keşke yargılansalar, ama inanmıyorum. Bu bir illüzyondur. Özgürlük illüzyonları satıyorlar.

- SÜHEYL BATUM (CHP Milletvekili): Bu Anayasa ile 12 Eylül darbecileri ve Sayın Evren yargılanamaz çünkü 30 yıl geçti. Mührü zamana uğradı. 12 Eylül'ü yapanlar hakkında af var. 12 Eylül'de bazı işkence suçu işlemiş kişileri yargılayabiliriz.

- Ahmet Ersin (CHP Milletvekili): Evren'e yargılanma yolu kapandı. Bunlar kağıt üstünde, kandırmaya dönük.

- KÖKSAL TOPTAN (Eski TBMM Başkanı): 15. Madde'nin kaldırılmasını destekleyen Toptan, değişiklik yapılsa bile Evren ve arkadaşlarının yargılanamayacağını savundu.

- HÜSAMETTİN CİNDORUK (Eski DP lideri): Referandumda hayır diyorum. Bu İktidarın demokrasi için bir iyilik yapacağına inanmıyorum.

- YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN (Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı): Aradan 30 yıl geçti ve bu değişiklikle bir yere varılamaz. Öncelikle, o dönemdeki idamlar Meclis'ten geçtiği için bu kararları verenlere bu madde ile bir şey yapılamaz. Bunu belirtmek lazım. Anayasa paketine eklenen geçici 15. Madde CHP'yi ?kandırmak? için konulmuş bir maddedir.

- SABİH KANADOĞLU (Eski Yargıtay Başsavcısı): Devlet bir defa af çıkardıktan ve aradan 30 sene geçtikten sonra, ?ben senin için af çıkardım ama şimdi seni yargılayacağım' diyemez. Bu madde aftan da ileri bir olaydır. Ne cezai, ne hukuki ne mali sorumluluk kalmıştır. Anayasa değişiklik paketine bunun konulması sadece göz boyama ve aldatmadır.

Yazarlar ?enayi miyiz' diyorlardı

- MEHMET Y. YILMAZ (Hürriyet): 12 Eylül 1980 Anayasası ve düzeni ile bir hesaplaşma olacağı palavrasına karnım tok.

- AHMET HAKAN COŞKUN (Hürriyet): Anayasa değişikliğine ?Evet' dersek... 12 Eylül'ü yapanlara yargı yolu açılacakmış. Bunu söyleyenlere sadece şunu demek isterim: Siz kimi kandırıyorsunuz? 12 Eylül'ü yapanları köşklerinde ağırlayanların, işin bu ?zaman aşımı'na zerre kadar dikkat kesilmediklerini sanacak kadar enayi miyiz biz.

- ECE TEMELKURAN (Habertürk): Memleket bildiğin enayi yerine konuyor. 12 Eylül hesaplaşması martavalını alan yürüyor.

- NURAY MERT (Hürriyet): İsteyen, bu Anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül ile bir şekilde hesaplaşma olduğu hayaline kendini kaptırabilir.

Darbenin acıları için adalet fırsatı

AVRUPA Birliği Komisyonu, 12 Eylül iddianamesinin kabul edilmesini olumlu bulduğunu açıkladı. Komisyon'dan yapılan açıklamada davanın 1980 darbesinin acı neticelerinin adalete intikali açısından fırsat oluşturduğu belirtildi.Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: Atıf yaptığınız gelişme ( 12 Eylül iddianamesinin kabulü) 1980 darbesini yapanlara dokunulmazlık temin eden anayasa maddesinin 2010'da silinmesinin ardından mümkün oldu. Bu gelişme 1980 darbesinin yol açtığı acılar için adalet sağlanması açısından Türkiye'ye bir fırsat takdim edecektir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber