Yatalak diye evde bakım hizmeti alıyor, kahvede oyun oynuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2012 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla'nın Fethiye Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, evde bakım hizmeti almak için başvuran ve yatalak olduğu iddia edilen hastaları, kahvehanelerde oyun oynarken buluyor.

Müdürlük tarafından 2011 yılı içerisinde gerçekten ihtiyacı olan 385 kişiye evde bakım hizmeti verildi.

Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın işbirliği ile Türkiye'de 2007 yılından bu yana evde bakım hizmeti sunuluyor. Bu çalışma ile bakıma muhtaç engellilerin, yaşlıların, dışarı çıkamayacak durumdaki hastaların tedavi ve bakımları evlerinde yapılıyor. Muğla'nın Fethiye, Ortaca ve Dalaman ilçelerine hizmet veren Fethiye Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü son 5 yıl içerisinde bin 430 kişiye evde bakım hizmeti verdi.

Kendilerine bu süre içerisinde 2 bin 216 başvuru yapıldığını anlatan Fethiye Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü İsa Eseoğlu, çalışmaların büyük titizlik içerisinde yürütüldüğünü söyledi. Yapılan başvuruların 15 gün içerisinde sonuçlandırıldığını kaydeden Eseoğlu, maddi ve fiziki durumu iyi olmasına rağmen evde bakım hizmeti için başvuruda bulunulmasından dert yandı. Fethiye'de 2011 yılı içerisinde 540 başvuru aldıklarını ve bu başvurulardan 385'inin olumlu sonuçlandığını kaydeden Eseoğlu, 154 başvurunun ise reddedildiğini açıkladı. Olumsuz sonuçlanan başvuruların çok az bir kısmının ailenin maddi durumunun iyi olması nedeniyle reddedildiğini ifade eden Eseoğlu, diğer ret sebeplerini ise hastanın kendi işini kendisi yapabiliyor olmasına bağladı.

Başvurusu yapılan hastanın yatağa bağlı olmamasına rağmen form doldurup evde bakım hizmetinden yararlanmak için kayıt yaptırdığını söyleyen İsa Eseoğlu, ?Biz yapılan başvuruları titizlikle değerlendiriyoruz. Her başvuruyu 15 gün içerisinde sonuca bağlıyoruz. Fakat bazen öyle başvurular oluyor ki biz bile şaşırıyoruz. Yatağa mahkum yaşadığı iddiasıyla başvurusu yapılan kişileri çoğu zaman kahvelerde buluyoruz. Başvuru denetimine gittiğimiz evlerde hasta olduğu iddia edilen kişiyi araba kullanırken buluyoruz. Böyle durumlarda başvuruları direkt iptal ediyoruz. Vatandaşlardan isteğimiz gerçek ihtiyaç sahiplerini mağdur etmemek için maddi durumu ve fiziki durumu iyi olanların evde bakım hizmeti için başvurmamalarıdır.? dedi.

Bu arada Fethiye Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından 2011 yılı içerisinde aylık geliri asgari ücretin üçte birine denk gelen 95 aileye nakdi yardımda bulunuldu.

KADIN SIĞINMA EVİ'NDE 250 KADIN VE ÇOCUĞA HİZMET VERİLDİ

Öte yandan Fethiye Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, bünyesinde bulunan kurumlarda da çok sayıda insana umut oluyor. 84 kişi kapasiteli Fethiye Huzurevi'nde 71 yaşlıya ev sahipliği yapılırken, sadece 2011 yılı içerisinde 50 yeni yaşlının kalması için kapılarını açtı. Ayrıca rehabilitasyon merkezinde 18 yaş üstü zihinsel engelli 23 kişiye, Erkek Yetiştirme Yurdunda 18 yaş altı 80 çocuğa ve Bakım Sosyal Rehabilitasyon Merkezi (BSRM)aracılığı ile 13-18 yaş arası 22 kız çocuğuna hizmet veriliyor.

Fethiye Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü 50 kişi kapasiteye sahip Kadın Konukevi'nde ise 2011 yılı içerisinde 149 kadını barındırdı. Çoğunluğu aile içi şiddetten gelen kadınlar yanlarında 99 adet çocukla birlikte burada konakladı. Halen Fethiye Kadın Konukevi'nde 24 kadın ve 21 çocuk bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber