MEB, müdür yardımcıları rotasyonu sorusuna tam cevap vermedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ocak 2012 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

652 sayılı KHK'ne yayımlanmadan 35 gün önce Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin 09.08.2011 tarihli ve 28020 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile değiştirilen ?Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı, 22. maddesi, 3. fıkrasındaki; ?(3) Eğitim kurumu müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarından bulundukları eğitim kurumunda görev yaptıkları yönetim kademesinde aralıksız asaleten 8 yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, durumlarına uygun eğitim kurumları olacak şekilde bu Yönetmelik ekinde yer alan EK?2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir.? hükümler ile müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları, zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyona tabi tutulmaktadırlar.

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 7. fıkrasında; ?İl millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.? hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; İl millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanlara rotasyon uygulanacaktır. 652 sayılı KHK müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarına rotasyon öngörmemiştir.

Müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları, zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyon uygulamasına daha yeni başlanmışken, 652 sayılı KHK'de müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarına rotasyon öngörülmediğinden KHK'yi hazırlayanların Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin Müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarına zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyon uygulamasını göz ardı etiği bir gerçektir.

Norm hiyerarşisi içinde daha üst nitelikte norm olan Anayasa ve yasaya uygunluğu zorunlu bulunan Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin üst norm olan 652 sayılı KHK'yi etkisiz hale getirerek Müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılarının zorunlu yer değiştirme adı altında rotasyona tabi tutması hukuka aykırıdır.

Bu hususlar hakkında, Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN tarafından,? 1- Müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarına rotasyon uygulamasın iptal edilmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır? 2- 2011 yılı ağustos, eylül ve ekim aylarında kaç okul/kurum yöneticisi istifa etmiştir? ? sorularının yazılı olarak cevaplandırılması için Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER'e soru önergesi verilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 12/01/2012 tarih ve 247 sayılı yazısı ile cevap verilmiştir.

Fakat MEB'in cevabında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Düzenleyici işlemler? başlıklı, Geçici 6. maddesindeki; ?(1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.? hükümleri nedeniyle Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin yönetmeliğin ?Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı, 22. maddesi, 3. fıkrası ile rotasyon uygulanmayacağı anlamına gelmesinden bahsetmemesi manidardır.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber