Ölümlü trafik kazası için 62 bin lira tazminat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2012 12:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yuva Mahallesi'nde bozuk olan bir yolda meydana gelen ve 23 yaşındaki bir kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazası nedeniyle, ölen kişinin ailesine ödenmek üzere toplam 62 bin lira maddi ve manevi tazminat cezası aldı.

Harun Demir adlı genç, 31 Ekim 2008'de, arkadaşına ait otomobille Yuva Mahallesi'nden 1940. Cadde'ye doğru seyrederken, direksiyon hakimiyetini kaybederek kaza yaptı. Demir, devrilen araçta hayatını kaybetti.

Demir'in ailesi, kazanın ardından ASKİ aleyhine avukatları Eser Kuru aracılığıyla dava açtı.

Dava dilekçesinde, kazanın, yoldaki çökme sonucu meydana geldiği kaydedilerek, bundan ASKİ'nin sorumlu olduğu ifade edildi ve toplam 108 bin 300 lira maddi ve manevi tazminat istendi.

Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen dava karara bağlandı. Mahkeme, yargılama sonucunda, kazanın meydana gelmesinde, ASKİ'nin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve sürücü Harun Demir'in de sorumluluğu bulunduğuna karar verdi.

ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin yüzde 35'er, Demir ise yüzde 30 oranında kusurunun olduğu sonucuna vararak davayı kısmen kabul eden mahkeme, Demir'in anne ve babası ile kardeşlerine ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin toplam 62 bin 49 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, yargılama aşamasında bilirkişi heyetinden, kazanın oluşumunda kimlerin sorumluluğu bulunduğuna ilişkin rapor alındığı belirtilerek, heyetin raporunda ASKİ'nin yüzde 35, dava dışı Ankara Büyükşehir Belediyesinin yüzde 35, sürücü Harun Demir'in ise yüzde 30 oranında kusurlu gösterildiğine dikkat çekildi.

Mahkemenin, tazminat miktarını belirlerken, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını, kusur durumunu, olay nedeniyle duyulan elem ve ıstırabı göz önünde bulundurduğu bilgisi de kararda yer aldı.

Yakınları için hükmedilen tazminat miktarları

Davalıların, Harun Demir'in anne ve babasına toplam 32 bin 49 lira maddi, 9 bin lira manevi, her bir kardeşine de 3'er bin TL'den toplam 21 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Harun Demir'in yakınlarına ödenecek olan maddi ve manevi tazminat miktarı toplamda 62 bin 49 lira oldu.

Her iki tarafın da kararı temyiz ettiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber