Bakan Yıldız: Doğalgaza zam yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2012 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ağırlaşan kış şartlarından dolayı günlük tüketiminin elektrikte 733 milyon kilovata, doğal gaz da ise geçen yıla oranla yüzde 20 artışla 177 milyon metreküpe çıkıldığını söyledi. Doğal gaz arzında öngörülen bir sıkıntının olmadığını kaydeden Bakan Yıldız, "İçinde bulunduğumuz ayda da doğal gaz yok." dedi.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlediği Enerji Verimliliği Hizmetleri Sektör toplantısına katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün geceden itibaren son 33 yıllın en soğuk günlerinin yaşandığını belirterek, "Doğal gaz da bazı bölgelerdeki tüketim günlük bir önceki yıla göre bir buçuk kat arttı. Rusya, Azerbaycan ve İran'dan yaptığımız kontrattan fazla doğal gaz aldığımız zamanlar oldu. Buna rağmen elektrikte ilgili de bir sıkıntı öngörmüyoruz. Tüketimin bu karar artabileceğinin öngörmemiştik. Son, 62 en büyük yağışları alındı. Avrupa'da 1000'e yakın köyde elektrik yok. Genel manada Ukrayna'dan gelen doğal gaz da azalmalar oldu. Arzımızı etkileyen bir seviyede değil. Biz zamdan ziyade kesintisiz kesintisiz hizmet vermeye odaklandık." diye konuştu.

Bakan Yıldız, İran'dan alınan doğal gazla ilgili uygulanan tahkimle ilgili de açıklama yaptı. Türkiye'nin iki temel konusunun olduğunu kaydeden bakan Yıldız, "Aldığımız doğal gaz vesilesi ile revizyon haklarını taraflara sunulmuş olması, fiyatlar yüksekse bunu alan tüketicinin payitahtına sahip oluyor. Eksik miktarlar vardı. Fiyatlarla alakaları resmi bir süre var. Son yaptığımız toplantıda da yine cevap gelmedi. Son tahkim konusunu önümüzdeki günlerde ele almış olacağız." ifadelerini kullandı.

BM KARARI OLMADAN İRAN'LA İLGİLİ ALINACAK YAPTIRIMLARI UYGULAYAMAYIZ

İran'a uygulanacak yaptırımların dünya ve Türkiye'ye olumsuz yansıyacağı çok açık olduğuna da değinen Bakan Yıldız, "Biz önceki yaptığımız gereği anlaşma gereği alımlarımızı yapıyoruz. Ham petrolle ilgili hukuken bağlayıcı, BM kararlarıdır. Bu karar alınmadan bizim ham petrolle alakalı tavır değişikliğe gitmemizi gerektirecek bir durum yoktur. AB ve ABD'nin alacağı kararlar bizleri bağlamamaktadır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber