Şiddet mağduru kadının korunmasından vali ve kaymakam sorumlu olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Şubat 2012 07:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM'ye gönderilen Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre şiddet gören kadınları bulundukları yerde "vali ve kaymakamlar" koruyacak

Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderildi. Daha önce yasa taslağından "yakın ilişki içerisinde yaşayanlar" ifadesinin çıkarılması üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, "tüm kadınları" kapsama alacak yeni düzenlemeye gitti. Buna göre, "nişanlı, nikâhlı, nikâhsız" ayrımı yerine "kadınlar" ifadesi getirildi. Aile Bakanlığı'nın sivil toplum kuruluşları ve hukukçuların görüşlerini alarak yenilediği tasarıda şu önlemler getiriliyor:

KORUYUCU ÖNLEMLER

Korunan bireylerle ilgili acil durumlarda mülki idare amirleri, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise kolluk amirlerince koruyucu önlemler alınabilecek. Düzenlemeyle vali, vali yardımcısı, kaymakamlar acil durumlarda, barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, kadının koruma altına alınmasını sağlayacak.

Şiddet uygulayan kişiler "telefonla dinleme" de dahil, teknik takibe alınabilecek. "Elektronik kelepçe" uygulamasını Türkiye şartlarına uygun bulmayan Bakanlık, bunun yerine mağdur kadınların "panik kolyesi" ile anında yardım isteyebilecekleri sinyalizasyon sistemini benimsiyor.

Aile Bakanlığı, sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurlarının sağlık giderleri ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden yararlanmasına karar verilenlerin giderlerini karşılayacak. Ayrıca mağdurlar yapılan adli başvurular ve verilen kararların harç ve posta giderleri dahil masraflardan muaf tutulacak.

2 yıl içerisinde 14 ilde 7/24 esasına göre hizmet veren "Şiddet İzleme Merkezleri" açılacak.

Koruyucu tedbir kararlarına aykırı davranan şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi alabilecek -Şiddet mağdurlarına maddi yardım yapılacak.

Hafta sonu gibi zamanlarda zorunlu hallerde duruşma yapılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber