Hanefi Avcı, Savcı Berk'e 20 bin lira tazminata mahkum oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2012 12:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 'Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Cemaat Bugün Devlet' kitabında Savcı Mehmet Berk'e yönelik ifadeleri nedeniyle 20 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkeme, Avcı'nın kitaptaki iddialarının Mehmet Berk'in kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu belirtti.

İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, Devrimci Karargah ve Odatv davaları kapsamında tutuklu olan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında, "Haliçte Yaşayan Simonlar, Dün Cemaat Bugün Devlet" adlı kitabındaki sözleri nedeniyle 100 bin TL'lik tazminat davası açmıştı. Küçükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan davanın dilekçesinde, Avcı'nın yazdığı kitabın Mehmet Berk ile ilgili bölümlerinde, gerçeklerle uzaktan yakından alakası olmayan, şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, Berk'in onur ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunulduğu kaydedilmişti. Kitapta katlanılması ve tahammülü mümkün olmayan hakaretler ve isnatlar içeren açıklamaların olduğu belirtilen dilekçede, yapmış olduğu görev nedeniyle kamuoyunun yakinen tanıdığı Mehmet Berk'in kamuoyunda itibarı ve saygınlığının zedelendiği, kişilik haklarının ihlal edildiği, ve Berk hakkında yargısız infazda bulunulduğu ifade edilmişti.

Dilekçede, "Hanefi Avcı'nın kaleme aldığı kitabın kamuoyunda oluşturduğu etki, satış rakamları, ulaştığı kitle ve Hanefi Avcı'nın hakaret, yalan ve iftiralarla kaleme aldığı kitaptan elde ettiği gelir de dikkate alınarak Mehmet Berk'in manevi olarak yıpratılmasının ve incinen mesleki onurunun telafisi olmayacak ise de Hanefi Avcı'nın kasıtlı olarak yazdığı haksız ve mesnetsiz iddiaları dolayısıyla 100 bin TL manevi tazminat ödemesini talep ediyoruz." denmişti.

Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden dava karara bağlandı. Duruşmaya, Hanefi Avcı ve Mehmet Berk'in avukatları katıldı. Mahkeme, söz konusu kitapta savcı Mehmet Berk'in "kişilik haklarına saldırı" olduğu gerekçesiyle Hanefi Avcı'yı tazminata mahkum etti. Kitapta Berk'e hakaret edildiğini belirten mahkeme, Avcı'nın Berk'e 20 bin TL tazminat ödemesine hükmetti.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, söz konusu kitabında, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk hakkında bazı iddialar ortaya atmıştı. Avcı, kitabın bir bölümünde eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan'ın tutuklandığı ve savcı Berk'in yürüttüğü uyuşturucu çetesine yönelik operasyonu da konu almıştı. Dosyaların savcı ve mahkemelere gönderildiği UYAP sistemine dışarıdan müdahale edilerek Arslan'a ilişkin dosyanın savcı Berk'e özellikle verildiğini iddia eden Avcı, savcı Berk ile operasyonu gerçekleştiren polislerin 'Emin Arslan'a komplo kurduğunu' öne sürmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber