Anne mucizesinden sonra bebeği sütlü tarhana ile besleyin/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2012 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bebeklerde ek besine en erken 4, en geç 6'ncı ayda başlanmasını öneren uzmanlar, anne sütünü tamamlayan en iyi gıdanın, sütle yapılmış tarhana çorbası olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, bebeklerde anne sütünü tamamlayıcı ek besinlerle ilgili, annelere ipuçları verdi. Prof. Artan, anne sütünün sayısız faydası olduğunu, 1-1,5 yıl anne sütü ile beslenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Yakın zamana kadar ?Ek besinlere ne kadar geç başlanırsa o kadar iyi olur'' düşüncesinin hakim olduğuna dikkati çeken Artan tüm yararlarına rağmen 6. aydan sonra anne sütünün besinsel değerinin bebeğin gereksinimlerinin gerisinde kaldığına bu nedenle en erken 4 aylıkken, en geç de 6 aylıkken başlamak gerektiğine işaret etti. Artan, bebeğin bağışıklık belleği ve toleransı ile bağışıklık sisteminin yabancı besinlere hoşgörü kazanabilmesi için bu dönemin kritik önem kazandığını söyledi.

Vitamin ve mineral açısından zengin

Bebeklik çağındaki tamamlayıcı beslenme çözümlerinde ev yapımı sebze çorbalarının çok önemli olduğuna işaret eden Artan, kadınların sebzeleri ezerek bebeğin sevebileceği kıvama getirdiklerini anlattı. Zeytinyağı ile zenginleştirilen bu çorbaya alternatif olarak tavuk suyu ve yoğurt çorbalarının da verildiğini anlatan Artan, bebeklerde tamamlayıcı en iyi ek besinin tarhana çorbası olduğunu vurguladı. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan tarhananın aynı zamanda kalsiyum ve demir deposu olduğunu ifade eden Artan sözlerine şöyle devam etti: ?Tarhanayı bir bebek besini haline getirmenin yolu, tarhanayı sütle pişirmekten geçiyor. Su yerine sütle yapılan tarhana, besinsel değeri oldukça yüksek, yeterli ve ideal bebek ek besinidir. Kuru tarhananın 100 gramında 1,3 gram protein var ve sütle pişirildiğinde mükemmel bir protein içeriğine sahip oluyor. 200 mililitre süte 2 kaşık tarhana katılarak hazırlanan çorba bir bebek için ideal olacaktır?. AA ANTALYA

Meyve püreleri gereksiz

Önceki yıllarda tahıllar ya da süt gibi besin kaynaklarına olabildiğince geç başlamasının daha sağlıklı olduğunun düşünüldüğünü dile getiren Artan, ?'Örneğin bebek irmik, un çorbası, bisküvi gibi tahıllı besinlerle ne kadar geç karşılaşırlarsa ileride tahıl alerjisi, çölyak, tip1 diyabet gibi hastalıklara yakalanma oranının da o kadar az olacağı düşünülüyordu'' dedi. Buna karşın artık annelere tahıllarla tanışmayı 6,5 aydan daha ileriye bırakmamalarını tavsiye ettiklerini ifade eden Artan, bebek beslenmesinde tamamlayıcı olarak en çok tercih edilen meyve pürelerinin ise çok faydalı olmadığına dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber