Çorum il MEM'deki usulsüz atamalara cevap dahi yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2012 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇORUM MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN USÜLSÜZ, ADALETSİZ ATAMALARINA KİM DUR DİYECEK?

Geçtiğimiz hafta içerisinde MEMURLAR.NET te yayınlanan Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yapmış olduğu Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atamaları ile ilgili haberden sonra, ne Çorum Valiliğinden, ne İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, ne de ismi geçen Eğitim Bir Sen den hiçbir ses çıkmadı. Herhangi bir açıklamada yapılmadı.

Bu konuda ki gelen tepkiler üzerine atama ile ilgili olan biteni ayrıntıları ile yine MEMURLAR.NET üzerinden kamuoyu ile paylaşıyoruz.

1- Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü 03.02.2012 tarih ve 2337 sayılı inha cetveli ile ilde mevcut bulunan değişik branşlardan 384 tane norm kadro fazlası öğretmenden 170 tanesinin bir kısmını isteği dahilinde, büyük çoğunluğunu ise isteği dışında re'sen merkez ilçe dışındaki ilçelere ve bu ilçelerin köylerine atamıştır. Atama esnasında Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin 41. Maddesine göre ve Puan üstünlüğü de dikkate alınanrak atama yapıldığı belirtilse de gerçekler öyle değildir.

Şöyle ki: İlgili yönetmeliğin 41. Maddesinde ihtiyaç fazlası öğretmenlerin atamasında özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle ibaresi bulunmasına rağmen, yapılan atamalarda öğretmenlerin özür durumları dikkate alınmamış, isteklerine göre atanmayıp, istekleri dışında atama yapılmıştır.

2- Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı 1. Dönem sonunda yapmak zorunda olduğu Eş Durumu Özür Gurubu atamalarında, öğretmenleri eşinin görev yaptığı yere, varsa okula nokta tayinle , yoksa da İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atamıştır. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı, eşi Çorum İl merkezinde bir okulda öğretmen olan veya bir devlet kurumunda kamu çalışanı olan öğretmenin atamasını Çorum İl merkezindeki bir okula veya İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atamıştır. Aynı şekilde eşi ilçede çalışan öğretmeni ise aynı ilçedeki bir okula veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atamıştır. Atamalarda tercih yapılırken sadece eşinin bulunduğu yerdeki yani il ise il merkezi, ilçe ise ilçe merkezindeki okullar tercih ettirilmiştir. Hal böyle iken, Milli Eğitim Bakanlığı ?Ailenin bölünmemesi, aile bütünlüğü ve eş durumu atamalarının ana mantığı çerçevesinde ? atamaları yaparken, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bunun tam tersine anayasamızın 41. Maddesindeki ?aile bütünlüğünün korunması? esasını göz ardı ederek atamaları gerçekleştirmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu uygulamasındaki akla aykırılığını da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

3-Atamalar yapılırken puan üstünlüğü gözetilerek atama yapıldığı belirtilmektedir. hiçbir şekilde puan ve hizmet hesabı dikkate alınmamıştır. Ağustos 2011 döneminde eş durumundan il emrine ataması yapılanlar, norm fazlası olmalarına rağmen, bu atama listesine dahil edilmeden, yine il merkezinde görevlendirilirken; sadece Ocak 2012 de eş durumundan il emrine ataması yapılanlar, norm fazlasıdır denilerek evlerinden kilometrelerce uzağa ilçelere ve köylere atanmışlardır.

4- Atamasının haksız ve usülsüz olduğunu düşünen öğretmenlerden bir kısmı, atamalardan sorumlu müdür yardımcısı Ali Dinçer ile görüşmüşler ve atamalardaki haksızlıkları ve puan üstünlüğüne neden bakılmadığını sormuşlardır.?Hizmet puanı daha az olan norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin il merkezinde ki okullarda görevlendirme ile bekletilerek, hizmet yılı ve puanı fazla olan öğretmenlerin ilçelere ve ilçelerin köylerine tayin edilmesi haksızlık değil midir?? sorusuna ise Ali Dinçer'in verdiği cevap hukuksuzluğu alenen ortaya koymaktadır.

Şöyle ki: Ali Dinçer ?Siz kendinizi Ağustos ayında eş durumundan ataması yapılanlar ile neden bir tutuyorsunuz. Onlar sizden önce atandılar.? şeklinde cevap vermiştir. Öğretmenlerin ?Norm kadro fazlası durumunda olan tüm öğretmenler aynı statüdedir. İl emrine Ağustos sonunda gelmiş yada Ocak ayında gelmiş fark etmez. Hepsi norm kadro fazlası ise aynı konumdadır. İşlem yapılacaksa ilde bulunan tüm norm kadro fazlası öğretmenlere uygulanmalı ve puan üstünlüğü dikkate alınarak atamalar ve görevlendirmeler yapılmalıdır.? şeklindeki itirazlarına ise ?Atamanız yapılmış, gidin görevinize başlayın. İstiyorsanız dilekçe verin ama bir şey değişmeyecek.? diyerek cevap vermiştir. Ayrıca atamaları yaparken Aralık 2011 Öğretmenlerin Eş Durumu Özrüne Bağlı Atama Kılavuzununda bulunan ?2.1.1. İlçe veya il emrine ataması yapılan öğretmenlerin, hizmet puanı üstünlüğü esasını bozmayacak şekilde, istekleri de dikkate alınarak görev yeri belirlemeleri, atama kararnamelerinin valiliklere intikalinden itibaren ?en geç 15 (0n beş) gün? içinde özrünün bulunduğu ilçe, merkez ilçe ve büyükşehir kapsamındaki ilçelerdeki eğitim kurumlarına atamaları yapılacaktır.? maddesinin sonundaki, özrünün bulunduğu ilçe, merkez ilçe, büyükşehir kapsamındaki ilçelerdeki eğitim kurumlarına atanır bölümünü kendilerince yorumlayarak, ?atamanızı istediğimiz yere yapabiliriz.? demektedir. Bu maddede anlatılmak istenen eşinin görev yerine göre ilçede ise ilçeye, il merkezinde ise il merkezine, büyükşehir kapsamındaki ilçede ise yine büyükşehir ilçesine atama yapılmasıdır. Fakat Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri bu maddeyi ?bu yerlerden istediğimiz yere atayabiliriz? şeklinde zorlama bir şekilde yorumlayarak atama yapmışlardır. Ayrıca atama inha cetveline ise Norm Kadro Yönetmeliğinin 41. Maddesini dayanak olarak göstermişlerdir. Norm Kadro yönetmeliğine göre, bu atamalar ilde bulunan tüm norm fazlası öğretmenleri kapsamalı dendiğinde ise, başvuru kılavuzundaki bu maddeyi gerekçe göstermektedirler?

Yaptıkları haksızlığa doğru düzgün bir bahane bile bulamayarak, emrindeki öğretmenlere bu haksızlığı reva gören yöneticilerin bu tutumunu da kamuoyunun ve sayın valimizin dikkatine sunuyoruz?

5- İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerinden sorularına cevap alamayan öğretmenler bu defa da Milli Eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Sait Topoğlu ile görüşmüşlerdir. Vali Yardımcısı Sait Topoğlu öğretmenleri dinledikten sonra ? Siz tayin isterken -İl Emrini- kabul ederek buraya atandınız . O zaman Müdürlük sizi istediği yere atayabilir.? şeklinde cevap vermiştir. Sayın Vali Yardımcımızın dikkat etmediği hususlar vardır.

Şöyle ki: Milli Eğitim Bakanlığı Eş Durumu Atamaları için öğretmenlerden başvuru alırken, sadece eşinin bulunduğu yerleşim merkezdeki okullara tercih hakkı vermiş, açık okul bulunmayan yerlerde ise yine eşinin bulunduğu yerleşim yerindeki Milli Eğitim Müdürlüğü emrine tercih yapılmasını istemiştir. Diğer türlü olsaydı, atama isteyen öğretmenlere il ve ilçelerdeki tüm okullar açılır, açık olmayan ataması okullara yapılamayan öğretmenler ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine verilirdi. İl Milli eğitim Müdürlüğü de tüm ildeki okullarda atama yapabilirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, eş durumu atamalarında bu durumu gözetirken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu gerçeği göz ardı edip, atamaları gerçekleştirmiştir. Konunun en vahim kısmı ise Sayın Vali Yardımcısının bu konuda yanlış bilgilendirilmiş olmasıdır. Kendisi atama komisyonunda olmayan fakat atamaların altında imzası bulunan Vali Yardımcımız Sait Topoğlu'ndan beklentimiz , ?belirtilen bu hususları da dikkate alarak, yapılan atamaları tekrar incelemesi ve gereğini yapmasıdır.?

Yukarıda ayrıntıları ile açıkladığımız atama süreci ile ilgili olarak Çorum Valimiz Sayın Nurullah Çakır'ın da duyarlı olacağını umuyor, devletin tüm çalışanlara aynı şekilde adaletli davranmasını bekliyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber