Depremzedelerin kalıcı konutları, zor kış şartlarına rağmen yükseliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2012 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Depremden 39 gün sonra temelleri atılan kalıcı konutlar, kışın zor şartlarına rağmen özel tekniklerle yükseliyor.

Şu ana kadar 60 konutun kaba inşaatı tamamlanırken, toplamda 15 bin 323 konut, 25 okul, 24 cami ve 11 ticaret merkezinin ağustos ayına yetişmesi için çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor. Yapımı devam eden konutlarda incelemelerde bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu, kışın zor şartlara rağmen hedefe ulaşmak için gece gündüz çalıştıklarını açıkladı.

Van'da meydana gelen 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından evleri yıkılan vatandaşlar için yapılan kalıcı konutlar yükselmeye devam ediyor.

Van'da 3 ayrı noktasında yapılması planlanan TOKİ kalıcı konutlarının Ağustos ayına yetişebilmesi için teknolojinin tüm imkânları kullanılıyor. Havaların soğuk olmasından dolayı beton kalitesini arttırmak ve donmasını engellemek için özel sistem kurulurken, dökülen beton tünel sistemi gibi muhafaza altına alınarak sanayi tüpleri ile ısıtılıyor. Van'ın Bostaniçi beldesinde yapımı devam eden Kalıcı konut bölgesinde incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, örnek bir daireyi gezerek gazetecilere tanıttı. Son 50 yılın en soğuk ve yağışlı kışını yaşadıklarını ifade eden Karaloğlu, bu zor şartlara rağmen çalışmaların aksamadan devam ettiğini ve hedefe ulaşacaklarını aktardı.

Kışın ağır şartlarına rağmen konutların yükseldiğini ve bunun için özel yöntemler kullandıklarını açıklayan Vali Karaloğlu, "23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinin ardından başbakanın talimatı ile kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar başladı. İlk etapta yer tespiti yapıldı ve belirlenen yerlerin ihaleleri gerçekleştirildi. Depremden 39 gün sonra hemen ilk kazma vuruldu ve konutlar yükselmeye başladı. Şu anda 60 bloğun kaba inşaatı tamamlandı. Hedefimiz ağustos ayının sonuna kadar konutları tamamlayarak vatandaşlara teslim etmek. Bunun için ihaleyi alan firmalar kar, kış, yağmur çamur demeden çalışıyorlar. Konutlar yükselirken farklı metot ve teknikler kullanılıyor. Yoksa bu soğukta inşaat yapmak mümkün değil. İnşaatlarda tünel kalıp sistemi ile betonun üstü kapatılıyor. Alttan da sanayi tüpü ile ısıtılıyor. Betona katkı maddesi ekleniyor. Zor bir sistem ama hedefimize ulaşmak için bunları yapmak zorundayız. Şu ana kadar 15 bin 323 konutun ihalesi tamamlandı. Bostaniçi ve Kevenli bölgesinde bin 568 konut inşaatı devam ediyor. Kalecik bölgesinde ise 2 bin 458 konut devam ediyor. Edremit bölgesinde ise 5 bin 664 konutun ihalesi yapıldı. Erciş'te ise 4 bin 880 konutun ihalesi yapıldı." dedi.

Şu anda Van'da 49 şantiyenin bulunduğunu ve bunun binlerce kişiye iş imkanı doğurduğunu belirten Karaloğlu, "15 bin 323 konutla birlikte 25 okul, 24 cami, 11 iş merkezinin ihalesi yapıldı. Hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışıyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber