Vergi tahsilatı yüzde 90'ın altına inen il incelenecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2012 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi tahsilat hedeflerinin il il izleneceğini açıkladı. Şimşek, ?Vergi tahakkukunda da yüzde 90'ın üzerinde oranlar istiyoruz. Yüzde 90-92'nin altına düşen vergi daireleri yakın incelemeye alınacak? dedi.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye genelindeki vergi dairesi başkanlarına, Maliye Bakanlığının aldığı yeni kararları tebliğ ederken, tahsilat hedeflerinin il il takip edileceğini açıkladı. Geçmişten kalan bazı alacakların bulunduğunu, bu alacaklara ilişkin hedefler verileceğini belirten Bakan Şimşek, ?Kimisine yüzde 30, kimisine yüzde 20 ama ortalama yüzde 24'lük bir performans bekliyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız. Vergi tahakkukunda da yüzde 90'ın üzerinde oranlar istiyoruz. Yüzde 90-92'nin altına düşen vergi daireleri yakın incelemeye alınacak ve performans zayıflığının nereden kaynaklandığı araştırılacak? diye konuştu.

Her ekonominin sorunu

Dünya çapında vergi kaçağının boyutunun yaklaşık 3 trilyon dolar olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, Amerikan Gelir İdaresi'nin yaptığı en son çalışmaya göre, 2006 yılında vergi kayıplarının 450 milyar doları bulduğunu ve bu rakamın da Amerika'nın 2 trilyon dolarlık vergi gelirinin yaklaşık yüzde 20'sine denk geldiğini söyledi. Bakan Şimşek, şöyle konuştu: ?Kayıp-kaçak maalesef her ekonominin bir gerçeği. Maliye Bakanlığı olarak kaybı en aza indirmek için elimizden gelen her çabayı göstermemiz gerekiyor. Kayıt dışılık ekonomiyi aşağı çeken çok önemli husus. Kayıt dışılık yüksek düzeyde olduğu zaman verimlilik ve yenilikçilik oluşamıyor.?

Yönetmeliğe ruh verin

Şimşek, denetimde çok önemli düzenlemeler yapıldığını ancak kağıt üzerinde yönetmeliklerin önemi olmadığını belirterek, ?Onlara ruhu siz vereceksiniz. Bu yönetmeliklerin, kağıt üzerinde kalmaması bizim için çok önemli? dedi. Mükelleflerle diyaloğun çok önemli olduğuna işaret eden Şimşek, son yıllarda artık pasif bir şekilde mükellefin yükümlülüklerini yerine getirmesinin beklenmediğini, artık mükellefe gidildiğini kaydetti.

İkna çabası gerekir

Proaktif yaklaşımın çok önemli olduğunu belirten Şimşek, vergi dairesi başkanlarına şu tavsiyelerde bulundu: ?Mükellefleri ikna etmek için çaba göstermemiz lazım, icra en son yöntem. Diğer kanallar, özellikle gönüllük, uyum, diyalog çok önemli. Bizim yaptığımız iş çok önemli, eğer biz memleketin gelirlerini artırabilirsek, herkesten kazandığı oranda makul düzeyde bir gelir elde edebilirsek, kamu harcamalarını sağlıklı vergi gelirleriyle büyük ölçüde finanse edebilirsek, o zaman bu memleket alır başını gider.?

Batman'da köyünü gezdi, yeni dokuyu beğenmedi

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, doğup büyüdüğü Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünü ziyaret etti. Batman'da Vergi Haftası etkinliğine katılan Bakan Şimşek, Arıca köyünde hasta olan akrabası Abdülkerim Turan'ı evinde ziyaret etti. Daha sonra Şimşek, köyde ikram edilen saçta pişirilen otlu köy böreğini yedi. Bakan Şimşek, köyde gençlerle sohbet etti, yaşlı bir kadınla Kürtçe konuşarak durumunu sordu. Köyün sokakları bir süre dolaşan Bakan Şimşek, bir evin damından köyü izledi. Şimşek, ?Eskiden bu damlarda oynardık. Daha önce burası mahalleydi. Köyde çimentoyla dokuyu bozmuşlar. Taş evler daha otantik? dedi.

Biraz frene bastık ama manevra alanımız var

TÜRKİYE'nin güçlü bir toparlanma sürecine girdiğini kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kasım ayından bu yana cari açığın daraldığını, Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecine girdiğini söyledi. Bakan Şimşek, yurt içindeki öncü göstergelere bakıldığında, iç talepteki yavaşlamanın açıkça görüldüğünü, biraz frene basıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber