Kamu, 792 milyon liralık araç satın aldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Şubat 2012 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERCAN BAYSAL

Devlet kurumları için geçen sene toplam 792 milyon liralık taşıt satın alındı. TÜİK verilerine göre kamu kurumlarındaki toplam araç sayısı 86 bin 500'e ulaştı. Araçlar arasında hizmetlerde kullanılan ambulans ve iş makinelerinin yanı sıra makam araçları da bulunuyor. Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) kamuya yaptığı satışın yarısına yakını nakil araçlarından oluşuyor.Kamunun ihtiyacı olan malzemeleri temin eden Devlet Malzeme Ofisi (DMO) geçen yıl 792 milyon liralık nakil vasıtası alımı gerçekleştirdi. Bu araçların içerisinde vatandaşın hizmeti için sunulan iş makinesi ve ambulansların yanı sıra üst düzey bürokratların hizmetine sunulan makam araçları da yer alıyor.

Geçen yıl 800 milyon liraya yakın nakil vasıtası satışı gerçekleştiren Devlet Malzeme Ofisi, önceki yıl aynı kalemde 479,7 milyon liralık hasılat elde etmişti. Ofisin araç alım satımındaki artış yıllık cirosunu da artırdı. Ofisin 2011 yılı satışları önceki yıla oranla yüzde 50'den fazla artış göstererek 1 milyar 107 milyon liradan 1 milyar 700 milyon liraya yükseldi. Ofisin internet sitesinde konuya ilişkin yapılan duyuruda da 2011 yılı faaliyetlerindeki artışa dikkat çekiliyor. Satışların yaklaşık yarısının nakil vasıtası grubunda gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Satışların yüzde 54'ü genel müdürlüğümüzce, diğer kısmı ise taşra teşkilatımızca yapılmıştır. Genel müdürlüğümüzce çalışan tedarikçi sayımız da son üç yılda devamlı artarak 2011 yılında 676'ya ulaşmıştır. Satışı yapılan ürün sayısı ise 2011 yılında 15 bin 660'a ulaşmıştır." denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre kamuya ait araç sayısı 90 bine yaklaşmış durumda. Haziran 2011 itibarıyla kamunun sahip olduğu araç sayısı 86 bin 500. Genel bütçeli idareler arasında 31 bin araçla en fazla taşıta sahip kurum Emniyet Genel Müdürlüğü olurken, bu kurumu 13 bin 879 araç ile Milli Savunma Bakanlığı, 8 bin 331 araç ile de Sağlık Bakanlığı izliyor. Özel bütçeli idareler arasında da Orman Genel Müdürlüğü, 3 bin 135 adet ile en fazla taşıta sahip genel müdürlük. İkinci sırada 900 taşıt sayısı ile Karayolları Genel Müdürlüğü yer alıyor. Kamu, sahip olduğu toplam taşıt sayısıyla 86 bin 25 taşıt bulunan Erzurum'u, 68 bin 981 taşıt bulunan Adıyaman'ı, 80 bin 672 taşıt bulunan Nevşehir'in de aralarında bulunduğu 41 şehri geride bırakıyor.

Kamunun yıllık yakıt tüketimi 1 milyar lirayı bulurken, devlet kurumlarındaki taşıt kullanımını azaltmak amacıyla Maliye Bakanlığı'nın çalışmaları da sürüyor. Üç yıl önce hazırlanan Taşıt Kanunu Taslağı, yenilenerek geçen yıl Başbakanlık'a gönderilmesine rağmen henüz bu konuda adım atılmadı. 2012 yılı içerisinde uygulamaya geçmesi planlanan düzenleme kapsamında kamu araçlarının özel işlerde kullanımına son verilmiş olacak. Düzenleme kapsamında tüm devlet kurumlarında kullanılan araçlar elektronik ortamda denetlenebilecek. Taşıtların görev kapsamı dışında güzergâh izlemeleri ve hafta sonlarında kullanılmaları halinde ise cezai yaptırımlar devreye girecek. Memur ve üst düzey bürokratların keyfî kullanımlarının önlenmesi amacıyla bu araçlar elektronik ortamda 24 saat izlenebilecek. Bu araçların piknik, gezi ve taşıma gibi özel işlerde kullandığı tespit edilen memurlara cezai müeyyide uygulanacak. Çalışma kapsamında kamu kuruluşları 'Taşıt Tanıma, İzleme ve Kontrol Sistemi' kuracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber