Basın İlan Kurumu'ndan internet değişikliklikleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2012 08:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmî Gazete
28 Şubat 2012
Sayı : 28218

KURUL KARARI

Basın İlân Kurumu Genel Müdürlüğünden:

BASIN İLÂN KURUMU TEŞKİLİNE DAİR 195 SAYILI KANUN UYARINCA YAYINLANACAK İLÂN VE REKLÂMLAR İLE BUNLARI YAYINLAYACAK MEVKUTELER HAKKINDA 15/2/1977 TARİHLİ VE 67 SAYILI GENEL KURUL KARARININ BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE DAİR GENEL KURUL KARARI

Karar No: 195 17 Şubat 2012

MADDE 1 ? Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun Uyarınca Yayınlanacak İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Mevkuteler Hakkında 15 Şubat 1977 tarihli ve 67 sayılı Genel Kurul Kararı'nın 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin (a) bendi kapsamında Kurum vasıtası ile yayınlanacak ilanen tebligatların elektronik ortamda yayınına ilişkin iş ve işlemler, Kurum Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.?

MADDE 2 ? Aynı Genel Kurul Kararının 8 inci maddesinin ikinci fıkrasından ?ve reklâm? ibaresi çıkarılmış ve ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Gazete devirlerinde yayınlama hakkının devam edebilmesi için devir alınan gazetenin vergi ve sigorta prim borcunun olmaması gereklidir.?

MADDE 3 ? Aynı Genel Kurul Kararının 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Lozan Barış Antlaşması uyarınca ?Azınlık? statüsünde sayılan cemaat mensupları tarafından yayınlanan gazeteler yazılı talepte bulunmaları halinde resmi reklâm yayımlayabilir.?

MADDE 4 ? Aynı Genel Kurul Kararının 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Gazeteler, gazete yayınından beklenen amacı gerçekleştirebilecek sayıda kadro ve bu kadrolarda, fikir işçilerine ilişkin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak kendileri ile yazılı sözleşmeler yapılıp tam gün ve tam ay üzerinden ücretleri ödenen, sigorta primleri ile vergilerinin tahakkukları yaptırılmış fiilen çalışan fikir işçileri bulundurmak zorundadır.?

MADDE 5 ? Aynı Genel Kurul Kararının 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?İcmal varakaları, ait olduğu aydaki kâğıt sarfiyatını, baskı miktarını ve saatini, satış ve iade adetlerini, abone miktarını, fikir işçisi kadrosunu ve bunlara ait ücret ödemelerini, vergi ve sigorta primleriyle ilgili tahakkuk işlemlerine ait belgelerin tarih ve numaraları ile bu Karar'da öngörülen diğer şartların gerçekleştirildiğini gösterir bilgileri kapsayacak şekilde düzenlenir.?

MADDE 6 ? Aynı Genel Kurul Kararının 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?(ikisi diğer iki ilde bulunabilir)? ibaresi ?(ikisi Kurum şubesi olan illerde bulunabilir)? şeklinde, (b) bendinde yer alan ?(biri, diğer iki ilden birinde bulunabilir)? ibaresi ?(biri Kurum şubesi olan illerde bulunabilir)? şeklinde değiştirilmiş ve birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Asgari kadroda istihdam edilenlerden biri, görev yaptığı gazetenin internet sitesinde editörlük de yapabilir.?

MADDE 7 ? Aynı Genel Kurul Kararının 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 61 ? Gazetelerin aylık resmî ilân kontenjanı, kendilerine ait "gösterge"nin, her ayın sonunda hesaplanacak "resmî ilân katsayısı" ile çarpılması sonucunda bulunur.

Resmî ilân katsayısı, bir yerde bir ay boyunca yayınlatılan resmî ilân tutarının, o yerde yayınlanan ve yayınlama hakkına sahip gazetelerin gösterge sayıları toplamına bölünmesiyle elde edilir.

1. Resmî ilân kontenjanına esas teşkil eden gösterge sayıları aşağıda belirtilmiştir.

A. Siyasî Gazeteler:

a) Aylık ortalama yüzölçümü 2.40 metrekareden ve günlük fiilî satış adedi İstanbul, Ankara ve İzmir'de 10.000'den, diğer şubelerin bulunduğu yerlerde ise 5.000'den az olmayan gazeteler için 180,

b) Diğerleri için 150,

B. Ticaret Gazeteleri:

a) Abone adedi 3.000'den az olmayanlar için 150,

b) Diğerleri için 120,

C. Meslek Gazeteleri için 30.

2. En az oniki ay süreyle kesintisiz olarak resmî ilân yayınlayan gazetelere, aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde, her farklı özellik için resmî ilân kontenjanlarına esas teşkil eden ve yukarıda belirlenen esas gösterge sayılarına:

A. 51 ve 52 nci maddelerde kendi türleri için öngörülen fikir işçisi sayısının görevleriyle orantılı olmak üzere, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yayınlanan;

a) İki katı kadar fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulunduran gazetelere 1/8'i,

b) Yüzölçümü 3.20 metrekareden az olmayan gazetelere 1/8'i,

c) Yüzölçümü 3.20 metrekareden az olmayan ve günlük fiili satışı 25.000'den az olmamak üzere üç katı kadar fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulunduran gazetelere 1/3'ü,

d) Bu Karar'ın 24 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına tabi olarak resmi ilân ve reklâm yayınlama hakkını kazanan gazeteler, kendileri için öngörülen asgari fikir işçileri sayısının görevleriyle orantılı üç katı fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulundurmaları halinde 1/3'ü,

B. 51 ve 52 nci maddelerde kendi türleri için öngörülen fikir işçisi sayısının görevleriyle orantılı olmak üzere, İstanbul, Ankara ve İzmir İllerinin dışında yayınlanan;

a) İki katı kadar fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulunduran gazetelere 1/6'sı,

b) Yüzölçümü 2.40 metrekareden az olmayan ve 3 katı kadar fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulunduran gazetelere 1/3'ü,

c) Yüzölçümü 2.40 metrekareden ve günlük fiili satışı 2.500'den az olmamak üzere dört katı kadar fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulunduran gazetelere 1/2'si,

d) Yukarıdaki b veya c alt bendleri hükümlerinden yararlanan gazetelerden, resmî ilân kontenjanına esas teşkil eden gösterge sayısının öngördüğü asgarî yüzölçümünün iki katından az olmamak şartıyla, rulo (bobin) kâğıt işleyen baskı makinelerinde basılan gazetelere 1/3'ü,

e) Bu Karar'ın 24 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına tabi olarak resmi ilân ve reklâm yayınlama hakkını kazanan gazeteler, kendileri için öngörülen asgari fikir işçileri sayısının görevleriyle orantılı üç katı fikir işçisini yalnız kendi kadrosunda bulundurmaları halinde 1/3'ü,

C. Yayınlandığı yerin dışında da, mevkute dağıtımı amacıyla kurulmuş, yurt genelinde bayilik teşkilâtı bulunan kuruluşlar tarafından günlük fiilî satış adedinin tamamını yayın yeri ile birlikte, her coğrafi bölgede en az bir ilde olmak üzere, ülkenin en az %70'inde, günü gününe, dağıtıma sunarak satan ve istenmesi durumunda bu hususu belgelendiren gazetelere 1/3'ü,

D. Resmî ilân kontenjanına esas teşkil eden gösterge sayısına göre tespit edilmiş günlük asgarî fiilî net satış adedinden az olmamak şartıyla;

a) Yayınlandığı yer dışında da en az bir yerde daha basılan gazetelere 1/6'sı,

b) Yayınlandığı yer dışında birden fazla yerde basılan gazetelere 1/3'ü,

oranında ek gösterge uygulanır.

3. İstanbul, Ankara ve İzmir İllerinin dışında kalan yerlerde yayınlanan ve yüzölçümü 2.40 metrekareden az olmayan gazetelerden:

A. Günlük fiili satış ortalaması (1.000) adedin üzerinde olanlara, esas gösterge sayılarının 1/6'sı,

B. Günlük fiili satış ortalaması (2.500) adedin üzerinde olanlara, esas gösterge sayılarının 1/4'ü,

C. Günlük fiili satış ortalaması (5.000) adedin üzerinde olanlara, esas gösterge sayılarının 1/3'ü,

D. Günlük fiili satış ortalaması (10.000) adedin üzerinde olanlara, esas gösterge sayılarının 1/2'si oranında ek gösterge uygulanır.

4. Kadrosunda internet editörü bulunduran ve yayınlama ödevinde bulundukları resmi ilânları gazetelerine ait internet sitesinde düzenli olarak yayınlayan ve internet sitelerini düzenli olarak güncelleyen gazetelere esas gösterge sayılarının 1/10'u oranında ek gösterge uygulanır.?

MADDE 8 ? Aynı Genel Kurul Kararının 73 üncü maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Asgari kadroda istihdam edilenlerden biri görev yaptığı gazetenin internet sitesinde editörlük de yapabilir.?

MADDE 9 ? Aynı Genel Kurul Kararının 75 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan ?(1) Muhabir? ibaresinden sonra gelmek üzere ?(Asgari kadroda istihdam edilenlerden biri internet editörü de olabilir)? ibaresi eklenmiştir.

MADDE 10 ? Aynı Genel Kurul Kararının 76 ncı maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir

?Kadrosunda internet editörü bulunduran ve yayınlama ödevinde bulundukları resmi ilânları gazetelerine ait internet sitesinde düzenli olarak yayınlayan ve internet sitelerini düzenli olarak güncelleyen gazetelere kendi kontenjanlarının %10'u oranında ek kontenjan uygulanır.?

MADDE 11 ? Bu Genel Kurul Kararının 1, 2 ve 3 üncü maddeleri yayınlandığı tarihte; 4 ve 5 inci maddeleri 1 Mart 2012 tarihinde; 6, 7, 8, 9 ve 10 uncu maddeleri ise 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12 ? Bu Genel Kurul Kararını Basın İlân Kurumu Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber