Vali Şentürk: Türkçe, yakın bir gelecekte dünya dili olacak

Yozgat Valisi Necati Şentürk, yakın bir gelecekte Türkçe'nin dünya dili olacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2012 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın dünya ölçeğinin üzerinde bir proje olduğunu kaydeden Vali Şentürk, çok büyük paralar sarf edilse de bu tür bir organizasyonun gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

Dünyanın 135 ülkesinden gelen bin 500 öğrencinin katılımı ile düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarının ülke açısından gurur verici olduğunu belirten Vali Şentürk, "Bugün dünyada 135 ülkede Türk okullarının olması ve buralarda Türkçe'nin kullanması parayla pulla yapılamaz. Ancak gönül erlerinin, gönül sultanlarının yapabileceği bir iştir. İftiharla gururla söyleyebilirim ki bu ülkemizi her bakımdan büyütüyor. Belki bir dünya devleti olma yolundaki çalışmalara katkı sağlayacaktır." dedi.

Dünyanın birçok ülkesine yaptığı gezilerde Türk okullarına rastladığını, çok gururlandığını ve duygulandığını anlatan Vali Şentürk, "İstanbul'da Vali Yardımcılığı görevinde bulunduğum dönemde Güney Kore'de Türk okulu yoktu. Ülkemizde düzenlenen bir programa katılmak üzere gelen Güney Kore heyeti ile program sonrasında yemekte bir araya gelerek sohbet etme imkanı buldum. Onlarla uzun, uzun konuşarak okulların öneminden bahsetmiştim. Daha sonra yapılan çalışmalar neticesinde kısa bir süre içerisinde Güney Kore'ye de Türk okulumuz açıldı. Orada iki Güney Kore bakanının enteresan bir sözü, 'Siz bir dönem 3 kıtada askerlerinizle, atlarınızla gittiniz imparatorluk kurdunuz, şimdide eğitim ve kültür yoluyla 3 kıtadasınız', diye itirafta bulunması önemli ve anlamlı bir sözdü." diye konuştu.

Sevgi dili olan Türkçe'nin dünya dili olarak kullanılacağını söyleyen Vali Şentürk, "Nasıl ki bir dönem, Fransızca, İngilizce dünya dili olduysa, inanıyorum ki yakın bir gelecekte, bu asırda Türkçe dünya dili olacak. Bu okullarımızda bunun mimarları olacak. Oradaki okullarımızda görev yapan gönül erlerine ve gönül süvarilerine de çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber