Türk Eğitim-Sen'den darağaçlı basın açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ?Bakanlar öğretmenleri rencide edici konuşmalar yapıyorsa, bu ülkenin öğrencilerini etkilenmez mi? Bütün bunları çözmemiz lazım. Biz öğretmeni kaybetmiyoruz. Biz, öğretmenle beraber toplumun geleceğini kaybediyoruz. Türk Milli Eğitimi öğretmenlerin değersizleştirilmesiyle nereye gidiyor?? dedi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2011-2012 öğretim yılını değerlendirdi. Koncuk'un Sendika Genel Merkezi'ndeki basın açıklaması sırasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı yanlış uygulamalara dikkat çekmek için masanın üzerine darağacı, kask, sopalar, kelepçeler, alyanslar, duvaklar, diplomalar, maaş bordroları ve KPSS kitapları dizildi.

Koncuk, 2011-2012 öğretim yılında sorunların katmerleştiği, yanlışlıklarla dolu bir sistem getirildiğini söyleyerek, eğitim sisteminin maceraya atıldığını ve eğitim çalışanlarının değersizleştirildiği bir yıl olduğunu iddia etti. Koncuk, 4+4+4 sisteminin büyük kazalara sebep olacağını savunarak, ?Israrla savunulması ve tüm eleştirilere kulak tıkanarak kabul edilmesi Türk Milli Eğitim tarihinde not düşülmesi gereken bir olaydır. 2011-2012 öğretim yılında uygulanması planlanan sistemle 50 bin sınıf öğretmeni norm kadrosu fazlası olacaktır? şeklinde konuştu.

Koncuk, norm kadro sorununa dikkat çekerek, ?Sendika olarak talebimiz, isteğe bağlı olarak branş öğretmenliğine geçmek isteyen öğretmenlerin dışında kalan ve bulundukları okullarda norm fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenleri için Norm Kadro Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak, bulundukları okulda norm kadro ile ilişkilendirilinceye kadar 5 yıl boyunca muhafaza edilmelerinin sağlanmasıdır. 5 yıl sonunda norm kadro ile ilişkilendirilmeyen sınıf öğretmenleri yine isteğe bağlı olarak, istemeleri halinde, branşa geçme isteklerinin 5 yıl sonunda tekrar gündeme getirebilirler. 5 yıl sonunda hala ?Ben sınıf öğretmeni olmak istiyorum' diyen arkadaşımız varsa, onunda o yerleşim yerinde bir uygun okula tayini yapılabilir? ifadelerini kullandı.

Okula başlama yaşının 66 aya çekilmesinin sıkıntılı olduğunu dile getiren Koncuk, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın kanunun aksine bir düzenleme yaparak 66-72 ay aralığında olan çocukların zorunlu ilköğretime başlayacağını açıklamak zorunda kaldığını belirtti. Koncuk, salonda bulunan çocukları işaret ederek, ?Bu çocuklar ancak oyun çocuğu olabilir. Bunların ilgisini ancak oyuncaklar çekebilir. Çocukluğunu yaşayamayan, belki de 25'li 30'lu yaşlara geldiğinde artık öğrenme duygusu tamamen körelmiş bir nesil ile Türkiye karşı karşıya kalabilecektir? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir genelge yayınladığını belirten Koncuk, bu genelgeyle 4+4+4 siteminde hangi okulun ilkokul, hangi okulun orta okul olacağına Valiliklerin karar vereceğini söyledi. Koncuk, genelgeyi eleştirerek, ?Valiliklerin bu işin içerisinden çıkması çok zor görünüyor. Kayıt dönemi sona ermeden esasen Valilerin bu konuda bir karar vermesi de çok zor? şeklinde konuştu.

Ataması yapılmayan öğretmenlerin sorun olarak durduğunu kaydeden Koncuk, ?Şu anda bizim 200 bin öğretmen ihtiyacımız var. OECD ülkelerini baz aldığımızda 200 bine yakın öğretmen ihtiyacı var. Bu öğretmen ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir. Öğretmen atamasıyla ilgili Kanun Teklifi hazırlanıyor. Milli Eğitim Genel Müdürü, bugüne kadar bir defada yapılan atamaların çok üzerinde bir atama yapılacağını ifade etti? diye konuştu.

Öğretmen atamaları için radikal karaların alınmasının altını çizen Koncuk, ?Ağustos'ta 100 bin öğretmen atanması talebimiz vardı. O talebimiz devam ediyor. Bu talebimize uygun bir atama inşallah gerçekleşir. Ataması yapılmayan öğretmenlerimizin, işsiz gençlerin canlarına kıymalarını istemiyoruz. Bu ülkeyi yönetenler bu acıyı yüreklerinde duyarak, bir anne baba olarak, ıstırabı yüreklerinde duyarak, Türkiye'nin bütçe imkanlarını sonuna kadar zorlayarak, öğretmen ihtiyacımızı karşılamak adına ve bu çocuklarımızın adına bu Pazar bir atama yapmalıdır? dedi.

Koncuk, öğretmenler yapılan saldırıların arttığına dikkat çekerek, öğretmenlerin artık kasklarla okula gitmeye başlayacağını ifade etti. Koncuk, ?Her Bakanın açıklamasını duyuyorsunuz. Başbakan'ın açıklamasına hep birlikte şahit olduk. Başbakan, ?Az çalıştığını, çok tatil yaptığını' söylüyor. Şimdi bir Başbakan, bir öğretmenin ne kadar çalıştığını, hesap edemiyorsa, bilmiyorsa, bu sözden vatandaş etkilenmez mi? Sayın Bakanlar öğretmenleri rencide edici konuşmalar yapıyorsa, bu ülke öğrencileri etkilenmez mi? Bütün bunları çözmemiz lazım. Biz öğretmeni kaybetmiyoruz. Biz, öğretmenle beraber toplumun geleceğini kaybediyoruz. Türk Milli Eğitimi öğretmenlerin değersizleştirilmesiyle nereye gidiyor?? dedi.

Öğretmenlerin sınavları boykot etme hazırlığında olduklarını belirten Koncuk, öğretmenlerin bu Pazar yapılacak SBS sınavını boykot edeceklerini ifade etti.

Koncuk, bordroları göstererek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştirdi. Koncuk, bin 638 lira öğretmen maaşı olduğunu söyleyerek, ?Öğretmenler en düşük gelir grubu içerisindeler. Eğitim öğretim davasının en önemli unsuru öğretmen. Öğretmenler bugün aşağılanıyor, bin 600 liralık maaşlara mahkum ediliyor? ifadelerini kullandı.

Okulların kuruluş amacının belli olduğunu belirten Koncuk, vatandaşın eğleneceğin yerin okul olmadığını söyledi. Koncuk, okulların öğrencilere hizmet ettiğini belirtti. Koncuk, öğretmenlerin çocuklarından ayrı olduğunu söyleyerek, ?Bu öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yüzüklerini attılar. Bu insanlardan, bu şartlarla verim almak mümkün değil. 30 Haziran tarihinde Ankara'da yine Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda bu öğretmenlerin tamamını buraya getireceğiz. Bunların yaşadığı dramı, tekrar Türkiye'nin gözleri önüne sereceğiz? dedi.

?Sayın Dinçer, Türk Dili ve Edebiyatı kitaplarından Arif Nihat Asya'nın ?Bayrak' şiirini çıkardı? diyen Koncuk, ?Bir milletvekili sormuş,'niye çıkardınız' diye. Dinçer, ?Orada, seni selamlamadan uçan kuşun mezarını bozacağım. Bu yanlış anlaşılır' diyor. Benim bayrağıma saygısızlık yapanının yuvasını da bozarım. Yuvasını bozmayan nesillerle benim ne işim olabilir. Bayrak sevgisi olmayan, bayrak için canını vermekten çekinen, vatanın bağımsızlığından haberdar olmayan nesillerle bizim ne işimiz olabilir?? diye konuştu.

Dar ağacının çocukların bulunduğu ortamda olmasıyla ilgili gazeteci sorusu üzerine Koncuk, çocukların yaşının dar ağacı kavramını bilecek yaşta olmadığını söyledi. Koncuk, ?Yaşları soyut somut kavramları kavrama noktasında olmadığı için bir problem söz konusu değil? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber