Yazıcı: Demokrasiyle, hukukla, aktif dış politikayla ticaretin önünü açıyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Biz, demokrasiyle, hukukla, aktif dış politikayla, sanayinin, ticaretin önünü açıyoruz.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu süreci kararlı şekilde sürdüreceğiz, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırarak, Türkiye'yi, Türkiye ekonomisini büyütmeye devam edeceğiz. Hükümet olarak, sorumluluğumuzun bilincindeyiz."

Bakan Hayati Yazıcı, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun, 35. Girişim ve İş Dünyası Konseyi toplantısına katıldı. Merinos AKKM'de düzenlenen toplantıda konuşan Yazıcı, Türkiye'nin 2023'te, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olabilmesi için 2 trilyon dolarlık bir milli gelir büyüklüğüne ve 1 trilyon doların üzerinde dış ticaret hacmine ulaşması gerektiğini belirtti. Yazıcı ayrıca kişi başına düşen milli gelirin de 25 bin dolara yükselmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için, ticaret ortamının rekabet halinde olduğumuz ülkelerin ticaret ortamı ile yarışabilecek düzeye getirilmesinin önemine vurgu yapan Bakan Yazıcı, "Bugün Türkiye'de şirketlerin yüzde 65'i ilk 5 yılda kapanıyor. Yüzde 25'i 5-10 yıl arasında yaşıyor. Sadece yüzde 10'u 10 yıldan uzun yaşıyor. Amerika ve Japonya'ya baktığımızda 200-300 yıllık şirketler görüyoruz. Bizler, ne yazık ki Almanya, Fransa, Japonya, Amerika'da olduğu gibi yüz yıllık iki yüz yıllık köklü şirketleri ticari hayatımızda göremiyoruz. Ülkemizde şirketlerin ortalama ömürleri maalesef on yılı geçmiyor. Bizim 2023 hedeflerimiz var. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak gibi büyük bir hedefimiz var. Bu hedeflerimize, ancak uzun ömürlü finansal ve yönetsel açıdan güçlü, rekabet edebilir ve kurumsallaşmış şirketlerle ulaşabiliriz. Yeni Türk Ticaret Kanunu(TTK)'nun önemli bir amacı da şirketlerimizi yönetsel açıdan profesyonelleştirmek, sermayelerini korumalarına yardımcı olmak ve ömürlerini uzatmaktır." diye konuştu.

TTK Kanun'undaki değişik çalışmalarının temel hedefinin ticaret hacminin dünyada hak ettiği yere ulaşabilmesi olduğunu aktaran Bakan Yazıcı, "Ekonomimizin rekabet gücünün artması için çok önemli katkılar sağlayacağına inandığımız Yeni Ticaret Kanunu'nun uygulanmasını kolaylaştırmak, ticaretin doğal işleyişini aksatmadan, Kanundan beklenen hedeflere daha kolay ulaşmak ve sonuç olarak da ülkemizde ticareti daha güvenli ve daha kolay yapılabilir hale getirmek için de bazı değişiklikler yapmayı öngörmekteyiz. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen en köklü değişiklikler ticari işletme ve özellikle de ticaret şirketleri ile ilgili olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucu olarak da iş dünyası tarafından bu alanlara yönelik bazı eleştiriler yöneltilmiştir.Yeni Türk Ticaret Kanunu'na yönelik görüş ve önerileri almak amacıyla TOBB ve TÜRMOB'un da iştirakiyle, çok sayıda ilimizde bilgilendirme ve tanıtım toplantıları gerçekleştirdik. Bu toplantılarda doğrudan iletilen görüş ve öneriler ile Bakanlığımıza gönderilen yazılar ve ayrıca yazılı ve görsel basında ele alınan konuları göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yaptık." diye konuştu.

Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirmek için son 10 yılda önemli reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi. "Özgürlüklerin daha da genişletilmesi, hukukun daha üst standartlara ulaşması, yatırım imkânlarının, yatırım fırsatlarının daha da artırılması için reformlarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Yatırım ortamını iyileştiriyoruz. Biz, demokrasiyle, hukukla, aktif dış politikayla, sanayinin, ticaretin önünü açıyoruz. Bu süreci kararlı şekilde sürdüreceğiz, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırarak, Türkiye'yi, Türkiye ekonomisini büyütmeye devam edeceğiz. Hükümet olarak, sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Biz yolları açıyoruz; üretim, yatırım, istihdam, ihracat için güvenli zemin inşa ediyoruz. Sizler de o zeminden ilerleyerek, inşallah bizi 2023 hedeflerimize, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına ulaştıracaksınız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber