Bakan Bayraktar, basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Riskli binaları tespit edecek kuruluşların, belediyelerin nasıl bir yöntem izleyeceklerini belediyelere önümüzdeki hafta içerisinde bildireceğiz'' dedi.Bayraktar, Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi'nin açılışı sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Riskli binaların tespitine ilişkin bir soru üzerine, riskli binaların tespitini yapacak olan kurumların, kuruluşların birinci derecede belediyeler olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

''Belediyelere bunun nasıl yapılacağını bildiriyoruz. Bunları lisanslandıracağız, yetki vereceğiz, belediyeler, yapı denetim kuruluşları, çevre şehircilik il müdürlükleri, diğer şirketler de eğer gerekli şartları yerine getirirse riskli binaları tespit edecek. Riskli binaları vatandaşlar öncelikle kendileri tespit etsin istiyoruz. Belediye hiç devreye girmeden vatandaş kendisi 'benim binam riskli bölgede, deprem riski taşıyor, 1999'dan önce yapıldı, ben bu binamdan huylanıyorum, ben bunun tespitini yaptırmak istiyorum' diye vatandaş kendisi yaptıracak. Ondan sonra riskli binasını yenilemek isteyen, satmak isteyen, kat karşılığı vermek isteyene belediyeler, bakanlık, valilik yardım edecek. Bu işlerin esas uygulama safhasındaki amiri valilerdir. Yasaya bunu da koyduk. Bu şekilde yürüyecek.''

Vatandaşın binasının riskli olduğunu tespit etmemesi halinde, bu tespiti belediyenin yapacağını söyleyen Bayraktar, ''Belediyenin, diğer kurumların veya bakanlık tarafından riskli olduğu tespit edilen binaya, vatandaş 'benim binamı riskli tespit ettiniz ama ben buna itiraz ediyorum' diyorsa, o zaman üniversitelerden 4 kişi belirleyecekler, bakanlıktan da 3 kişi olmak üzere 7 kişilik heyet bu itirazları inceleyecek. O itirazdan sonra kesinleşecek. Yine yargı yolu açık, yargıya da gidebilecek. Onun sonunda vatandaşa 'bu binan riskli, lütfen binanızı riskten kurtarın' diyebileceğiz. Bir afet olduğu zaman bina daha önceden yıkılmış olsun veyahutta içi boş olsun istiyoruz'' dedi.

Bayraktar, riskli binaları tespit edecek kuruluşların, belediyelerin nasıl bir yöntem izleyeceklerini belediyelere önümüzdeki hafta içerisinde bildireceklerini söyledi.

Riskli binaları tespit kesinleştikten sonra vatandaşa tebligat yapacaklarını söyleyen Bayraktar, ''Vatandaşa 'binanı realize etmeye başla' diyeceğiz. 60 gün içerisinde bir ses çıkmazsa yine daha uyarıcı şekilde makul bir süre vereceğiz, bu bir ay olabilir 6 ay olabilir. 'Eğer kendin yasaya dayalı bunu satarsan, yıkarsan, yaparsan biz sana kira yardımı, kredi yardımı, faiz sübvansiyon yardımı, imar yardımı gibi bütün yardımları yapacağız'... İkinci süreden sonra yine yapmazsa biz o zaman devlet olarak, hükümet olarak, valilik olarak, belediye olarak devreye girmek zorundayız'' diye konuştu.

Erdoğan Bayraktar, 20 senelik program içinde ilk etapta Türkiye'nin fay hattı üzerinde bulunan binalardan 6.5 milyonunu elden geçireceklerini söyledi.

Otoparkla ilgili yönetmeliğe ilişkin olarak da Bayraktar, ''Bugüne kadar otopark için yapılan usulleri belediyelerle birlikte yapacağız. Özellikle büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyelerindeki ilçe belediyeleri ile birlikte çalışmayı yapıyoruz. Parayı alan otopark yapacak yoksa para alamayacak. Belediyeye zimmet çıkacak, alıyor paraları başka yere harcıyor falan, bundan sonra böyle bir şey yok'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber