Aracınıza özgü özellikleri unutmayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 13:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Emre Umurbilir - Hırsızların çaldıkları otomobilin şasi numarasını, aynı model ve renkte hurdaya çıkmış araçlarınkiyle değiştirip satması nedeniyle, sahiplerinin araçlarına özgü özellikleri iyi bilmesi gerekiyor.

AA muhabirinin İzmir Emniyet Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği yetkililerinden aldığı bilgiye göre, çalıntı otomobillerin el değiştirmesinde, hırsızların elde ettikleri hurda araçlarla aynı model ve renkte araç çalıp, şasi numarasını hurda aracınkiyle değiştirmesi, başvurulan yolların başında geliyor.

Hırsızların, şasi numarası dışında hurda aracın motorunu da olduğu gibi çalıntı araca monte etmeleri, şüphe üzerine güvenlik güçleri tarafından kontrol edilen aracın, şasi ve motor numaraları ruhsatınkiyle aynı olduğu için herhangi bir eksik ve delil bulunamamasına yol açıyor.

Bu noktada araç sahiplerinin, çalındığı zaman güvenlik güçlerine bildirdiği otomobiline özgü özelliklerin listesi, önem kazanıyor.

Koltuğun bir bölümündeki sigara yanığı, kaportadaki çizik, çökme, bir bölümüne boya yapılması, farındaki çatlak gibi o otomobile özgü özellikler, çalıntı araç bulununca güvenlik güçlerinin kontrolünün ardından son olarak sahibiyle birlikte kontrol edilip, tespit ediliyor.

-Kaza ve hırsızlıklara karşı araca konmuş muska, delil oldu-

Geçen hafta İzmir merkezli 5 ilde yapılan otomobil hırsızlığı operasyonunun ardından yaşananlar, yetkililer tarafından buna en güzel örneklerden biri olarak gösteriliyor.

17 kişinin gözaltına alındığı, adliyeye sevk edilen 15 kişiden 6'sının tutuklandığı, 9'unun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı operasyonda, çalıntı 25 araç da ele geçirilmişti.

Operasyon kapsamında Aydın'ın Köşk ilçesinde ele geçirilen 09 U 5694 plakalı bir minibüsün, 21 Mart'ta Bornova'dan çalıntı 35 AJ 2079 plakalı minibüs olduğunun ortaya çıkmasında, sahibi İ.H.E'nin (55) aracına özgü özellikleri söylemesi dışında, araç tavanı ile sol ön kapısının birleştiği yerde döşemedeki ufak bölüme, annesi tarafından kaza ve hırsızlıklara karşı konmuş muskanın bulunmasının da büyük rolü oldu.

İ.H.E, böylece hem 1996 yılında aldığı ve o günden bu yana kullandığı minibüsüne kavuşmuş oldu hem de muska delil olarak dava dosyasına girdi.

Hırsızlığa karşı, araçlara direksiyon ve pedal kilidi ile gizli kontak takılabileceği, araçların özel park yeri yoksa insan sirkülasyonunun yoğun olduğu ve aydınlatması güçlü yerlere park edilmesi tavsiyesinde bulunan yetkililer, araç sahiplerine, çalınması durumunda kullanılmak üzere, araçlarının özgü özelliklerini iyi bilmeleri çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber