TRT'nin 2009 ve 2010 yılı hesapları ibra edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 20:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM KİT Komisyonu'nda, TRT Genel Müdürlüğü'nün 2009 ve 2010 yılı hesapları ibra edildi.

Komisyona bilgi vern TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 23 Kasım 2007'de TRT'deki manzaranın yönetilemez ölçekte büyük birimlerin olduğunu, programlarda yenilikçilik arayışının bulunmadığını, protokol haberliğinin olağan bir durum haline geldiğini, teknoloji yatırımların da özel sektörün gerisinde kaldığını söyledi.

TRT'nin değişimi için makam ve personel sayısını azalttıklarını, teknoloji yatırımlarını yüzde 800 arttırdıklarını anlatan Şahin, ''Bizim dönemimize kadar TRT'nin yıllık teknoloji yatırımı yaklaşık 16 milyon lira civarındaydı. Biz bu rakamı her yıl yaklaşık 8 ila 10 kat arasında artırarak, soluk renkli kamu yayıncısı imajını sildik'' dedi.

Dünyanın 5 kıtasında hemen her ülkesinde TRT yayınlarının izlendiğini, 8 farklı uydudan TRT kanallarının dünyaya yayın yaptığını ifade eden Şahin, 3 kanalla yurt dışına açılan TRT'den 15 kanalla yurt dışında açılan bir TRT'ye ulaştıklarını, 10 televizyon kanalı için toplam 3,2 milyon avro kira ödediklerini söyledi.

TRT Çocuk ve TRT Türk'te kurdukları sanal stüdyoların, Türk medyası için en gelişmiş teknolojiyi yansıttığını bildiren Şahin, yaptıkları çalışmaları anlattı.

İnteraktif ve internet teknolojilerini kullanan platformlarda yayın yapabilmek için gerekli hazırlıkların başlatıldığını, 3 boyutlu televizyon uygulamaları için planlamaların sürdüğünü kaydeden Şahin, ''Mobilitesi yüksek portatif yayıncılık ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, robotik kamera ve reji sisteminin açılışını önümüzdeki ay gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

TRT'nin bugün itibariyle günde ortalama 654, haftada ortalama 654, haftada ortalama 4 bin 578, ayda ortalama 20 bin adet program yayınlandığını anlatan Şahin, ''Türkiye'de bu kadar sayıda ve çeşitte program yayınlayabilen hiçbir medya grubu bulunmamaktadır'' dedi.

TRT Spor'un öneminin büyük olduğunu, hiçbir yayıncı kuruluşun 40 farklı spor programını yayınlamaya cesaret edemediğini ifade eden Şahin, tüm spor branşlarının yayın hakkını almak için özel televizyonlarla mücadele ettiklerini bildirdi.

En büyük yayın yatırımlarının gerçekleştirildiği TRT 1'in bu yılın nisan ve mayıs ayları itibariyle reyting ölçümlerinde AB grubunda 4. sıraya yükseldiğini belirten Şahin, 2007'de tam gün izlenme payı yüzde 5 iken bu yıl ise bu oranın yüzde 11,79'a ulaştığını kaydetti.

Şahin, ''Elektrik enerjisi satış bedeli üzerinden önceleri fatura ücretinin yüzde 3,5 oranında TRT payı alınmaktayken bizim dönemimizde bu oran sadece elektrik idarelerinin yüzde 2'si olarak belirlendi. Bizim dönemimizde TRT için tarihin en düşük elektrik katkı payı alınırken biz arklı gelir kalemleriyle yatırımlarımızı finanse etmeyi başardık'' diye konuştu.

TRT'nin reklam gelirlerini 113 milyon liraya yükselttiklerini ifade eden Şahin, bu yılın 5 ayında 1,7 milyon dolara ulaşan yurt dışı program satış gelirini yıl sonuna kadar 5 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Pepee, Keloğlan ve Cille gibi çizgi film karakterlerinin promosyon satışlarından 1 yılda 1,3 milyon lira gelir elde ettiklerini belirten Şahin, ''Osmanlı Kıyam'' dizisinin ise bölüm başına yaklaşık 140 bin liraya yurt dışında bir kanala satıldığını kaydetti.

-Milletvekillerinin soruları-

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Genel Müdür İbrahim Şahin'in mucizeler yaratmış gibi bir konuşma yaptığını belirtmesi üzerine Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz, öneriyle ilgili konuşmasını söyledi.

Genç ise konuşmasına müdahale edildiğini iddia etmesi üzerine kısa süreli çıkan tartışma sonucunda Poyraz, TRT ile ilgili genel konuşmaların öneriler bölümünde ele alınması gerektiğini belirtti.

İbrahim Şahin'in konuşmasını hakaret kabul ettiğini dile getiren Genç, ''İcraatlarınıza ters düşüyorsunuz. 2009 yılında suç sayılan soruşturmayı neden sizin emrinizdeki müfettişe yaptırdınız. Eğer soruşturma zamanında yapılsaydı belki siz görevde olmayacaktınız. Ayrıca kültür varlığı olan bir yapıyı yıkıp beton yapacaksınız. Hukuk tanımıyorsunuz, yıkarım, diyorsunuz. Bu soruşturma, Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yapılsaydı iyi olurdu'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da İhale Kanunu'na açık bir aykırılığın söz konusu olduğunu, denetim süreciyle ilgili bilgi istedi.

İbrahim Şahin, buraya hakaret işitmeye gelmediklerini ifade ederek, ''Biz de kendi işimizi yapmaya çalışıyoruz. Müfettiş değişti, ancak bahsi geçen müfettiş Muhsin Alkan idari yargı kararı gereği eski kurumuna iade edildi. Daha sonra bizim kuruma tekrar döndüğünde soruşturma dosyasını tekrar kendisine verdik'' diye konuştu.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, 2012 yılı için siyasi parti genel başkanlarına ayrılan sürelerle ilgili bilgi istedi. Muharrem ayının da önemli olduğunu ifade eden Köse, bu konuda yapılan yayınların arttırılmasını ve Muharrem ayında eğlence programlarının azaltılmasını istedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Sivas olaylarıyla ilgili TRT'de yayımlanan programda ölen kişilerin suçlu gibi gösterilmeye çalışıldığını iddia ederek, TRT'nin toplumun duyarlılıklarına göre yayın yapması gerektiğini belirterek Muharrem aylarında cemevlerinden canlı yayın yapılmasını önerdi.

Kamer Genç, TRT'nin taraflı yayın yaptığını ileri sürerek, TBMM'nin çalışmalarıyla ilgili yapılan eski ve yeni sözleşmeleri istedi.

İbrahim Şahin, Muharrem ayında 12 gün boyunca uzun süreli programlar yaptıklarını dile getirerek, Alevi kültürüyle ilgili bilgi eksikliklerinin giderilmesini amaçladıklarını söyledi.

Sivas davası konusunda ellerine geçen görüntüleri yayınladıklarını anlatan Şahin, istenmesi durumunda bu programın tekrarını yayınlatabileceklerini bildirdi.

''24 saat TRT politikacıların emrinde'' diyen Şahin, politikacıları televizyon programlarına çıkartmak istediklerini kaydetti.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, TRT Genel Müdürlüğü'nün 2009 ve 2010 yılı hesapları ibra edildi.

Bu arada, TÜRKSAT Uydu Haberleşme ve İşletme A.Ş.'nin 2009-2010 yılı hesaplarının denetimi ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber