Deniz radarları ile kıyılar daha güvenli hale gelecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü deniz radarları Sistemi (HF-DENRAD)'ni hayata geçirerek bu alanda bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün deniz meteorolojisine ilişkin ihtiyaç duyduğu bazı verileri geniş alanda, yüksek çözünürlükte ve gerçek zamanlı olarak elde etmek maksadıyla gerçekleştirilecek olan radar sistemi, açık denizde geniş bir alanda deniz meteorolojisi ile alakalı değerlerin uzaktan algılama metoduyla tespit edilmesini sağlayacak.

Denizciler için son derece önemli olan dalga yüksekliği, akıntı hızı ve yönü ile rüzgârın hızı ve yönü bilgileri bu sistem sayesinde ölçülerek denizcilerin hizmetine sunulacak.

Hayata geçirilmesi planlanan sistemle alakalı değerlendirmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, deniz radarlarının 50 kilometreye kadar olan uzaklıkta akıntı vektörleri, 30 kilometreye kadar olan uzaklıkta dalga yüksekliği ve rüzgâr vektörleri üreteceğini söyledi.

Deniz radarlarının kurulmasının düşünüldüğü yerin İstanbul Boğazı-Karadeniz çıkışı olarak tespit edildiğini ifade eden Eroğlu, şu bilgileri verdi: ?İki adet deniz radarı sistemi bu yerleşkede, 10- 20 kilometre uzaklıkta iki noktaya yerleştirilecektir. Bu sistemden elde edilecek bilgiler sayesinde denizlerimizde sefer yapan gemilerin yanında balıkçılarımız, yatçılar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait deniz araçları daha güvenli olarak vazifelerini yapabileceklerdir.?

Söz konusu sistemin meteorolojik hizmetlerin yanı sıra çevre, turizm, savunma ve ekonomi için önemli yarar ve katkılar sağlayacağını dile getiren Eroğlu, deniz radarları ile elde edilen bilgilerin askeri ve sivil maksatlı hedef tespiti, arama kurtarma çalışmaları, deniz kirliliğinin takibi, petrol ve doğalgaz aramaları çalışmalarında da kullanılabileceğini vurguladı.

Teknolojiyi yakından takip eden bir bakanlık olduklarını dile getiren Veysel Eroğlu, ?HF-DENRAD sistemi ile ülkemizi denizcilik meteorolojisi alanında da gelişmiş ülkeler kategorisine yükselteceğiz. Bakanlık olarak hizmet alanlarımızda kendimize büyük hedefler belirledik. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber