Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin, alternatif YÖK Yasa taslağının tam metni için tıklayın.

Haber Giriş : 19 Eylül 2003 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Üniversite Yasa Taslağı - Şubat 2003

Birinci Bölüm

Genel Hükümler

Madde 1. Yükseköğretim Kanununun amacı, Anayasa'nın öngördüğü ilkeler doğrultusunda, bilim özgürlüğünün kullanılmasını güvence altına almak, üniversitelerin verimli çalışmasını sağlayacak biçimde idari ve mali açıdan özerk bir yapıya kavuşturulmasını gerçekleştirmektir.

Madde 2. Üniversitelerde özgürce bilim üretme, ileri düzeyde öğretim yapma, bilimsel araştırma, inceleme ve yayın yapma, evrensel değerleri özümsemiş eleştirel düşünebilen bireyler yetiştirmek ve toplumun sorunlarına çağdaş çözümler üretme faaliyetleri, çağdaş bilimsel esaslara uygun, laik ve demokratik bir anlayış içinde yürütülür.

Madde 3. Üniversiteler Devlet eliyle kurulur. Devlet üniversiteleri için geçerli akademik ilkelere uygun olmak koşuluyla, Vakıflar üniversite kurabilirler.

Madde 4. Öğretim elemanları, öğrenciler ve idari personele ilişkin işlemlerde cinsiyet, ırk, din, etnik köken ve siyasal inanç farklılığı, herhangi bir ayrım nedeni olamaz.

Madde 5. Üniversiteler yasası, tüm üniversiteleri kapsayacak genel düzenlemeler yapar. Üniversiteler, bu genel düzenlemeye uygun olarak kendilerine özgü yapı, yaklaşım ve uygulamalara elverişli düzenlemeler yapabilirler.

Madde 6. Üniversiteler ve fakülteler tüzel kişiliğe sahiptirler. Yönetim, ?kurul?lar ve seçimle gelen ?yönetici?ler eliyle gerçekleştirilir.

Madde 7. Üniversitenin başta insan kaynakları olmak üzere her türlü kaynağının akilci ve verimli bir biçimde kullanılması, hukukun üstünlüğüne ve evrensel insan haklarına saygı duyulması her düzeydeki yöneticinin başta gelen yükümlülüğüdür.

Madde 8. Yüksek öğrenim kurumları, ancak bütçelerinde yükseköğretimin çağdaş düzeyde yapılması için gerekli ve yeterli kaynaklar ile fiziksel, sosyal ve akademik altyapının sağlanması koşuluyla kurulabilir. Yeni kurulan üniversitelerin yönetimi, belirli bir süre için, gelişmiş üniversitelere bırakılabilir.

İkinci Bölüm

Yükseköğretim Üst Kuruluşları

I. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun İşlevi
Madde 9. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu, yükseköğretimde uzun dönemli planlamasını yapar; üniversiteler arasında ve üniversitelerle Hükümet arasında koordinasyonu sağlar.

Yükseköğretim Planlama ve Eşgüdüm Kurulunun Bileşimi
Madde 10. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu;

(1) Cumhurbaşkanı tarafından seçilen beş,
(2) Bakanlar Kurulu tarafından, aralarında Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı üst düzey görevlileri de dahil olmak üzere Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun görevlerini yerine getirmesine katkıda bulunabilecek nitelikteki kamu kuruluşlarından seçilen beş,
(3) Üniversitelerarası Kurul tarafından, kendi bilim ve sanat dallarındaki çalışmaları, eserleri ve yayınları ile tanınmış olan mühendislik, fen bilimleri, sağlık bilimleri, eğitim bilimleri, sosyal bilimler, güzel sanatlar, mimarlık gibi farklı alanların öğretim üyeleri arasından, her biri ayrı üniversiteden ve ayrı meslek kollarından olmak üzere seçilen dokuz,
(4) TÜBA ve TÜBİTAK tarafından seçilecek birer üyeden oluşur.

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanlardan üyeliğe seçilenlerin kurumları ile ilişkileri devam eder. Kurul üyeliğinin süresi dört yıldır. Görev süresi biten üyeler ile herhangi bir nedenle Kuruldan ayrılan üyeler yerine seçim yapılır. Görev süresi dolan üyeler ancak bir kez daha seçilebilirler.

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkan ve üyeleri yasada belirtilen emeklilik yaş sınırına tabi değildirler.

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun Oluşumu
Madde 11. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu; Genel Kurul, Başkan, Yürütme Kurulu ve Sekreterlikten oluşur.

a. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Genel Kurulu Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Genel Kurulu, 10. maddede yazılı üyelerden oluşur. Genel Kurul en az ayda bir kez toplanır. Başkanın çağrısı veya üyelerinin en az üçte birinin yazılı isteği ile olağanüstü toplantı yapılır.

Milli Eğitim Bakanı gerekli gördüğünde Kurula katılır ve başkanlık eder.

Yüksekögretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Başkanı
Başkan, Genel Kurulun profesör unvanına sahip üyeleri arasından Genel Kurul tarafından seçilir ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır.

Başkanın görev süresi dört yıldır. Görev süresi dolan Başkan en çok bir kez daha seçilebilir. Başkanlığın boşalması veya Başkanın altı aydan fazla bir süre görevini yapamayacağının anlaşılması halinde, yeni bir Başkan seçilir.

Başkan, Kurulu temsil eder. Başkan, kanun ve yönetmeliklerin hükümlerini, Genel Kurul ve Yürütme Kurulunun kararlarını uygulamakla ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun çeşitli organlarında ve bağlı birimlerinde görev yapacak olan personelin atamalarını yapmakla yükümlüdür.

c. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Yürütme Kurulu

Yürütme Kurulu, Başkan ile birlikte Genel Kurulun kendi içinden seçtiği altı üyeden oluşur. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Başkanı Yürütme Kuruluna başkanlık eder. Başkan Yürütme Kurulu üyelerinden birisini Başkan Vekili olarak tayin eder.

Yürütme Kurulu, sürekli görev yapan bir organ olup, Genel Kurulun kararlarının uygulanmasını sağlar ve Genel Kurul tarafından verilen görevleri yerine getirir.

Yürütme Kurulu Genel Kurula karşı sorumludur.

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Genel Kurulunun ve Yürütme Kurulunun toplantı yeter sayısı üye tam sayısının üçte ikisidir ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oylamada eşitlik olması halinde, Başkanın oyu iki sayılır.

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun Görevleri
Madde 12. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun görevleri şunlardır:

(1) Üniversitelerinin görüşlerini değerlendirerek, ülke gereksinimleri doğrultusunda uzun dönemli bilimsel ve teknolojik gelişme planlarını hazırlamak ve bu amaca yönelik olarak üniversiteler arasında koordinasyonu sağlamak;
(2) Üniversitelere ayrılan kaynakların, üniversitelerin gelişme planlarına uygun biçimde üniversitelere tahsisini ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak;
(3) Üniversitelerarası Kurul tarafından üniversitelerin ihtiyaçları gözönünde tutularak saptanan öğretim üye ve yardımcılarına ait kadroları ilgili bakanlıklarla ilişkiye geçerek sağlamak;
(4) Üniversitelerarası Kurulun önerileri doğrultusunda yeni üniversiteler, bir üniversitede ayni alanda öğretim yapan birden fazla fakülte bulunmamak kaydıyla fakülteler, yüksekokullar, konservatuvarlar ve enstitüler kurulması konusunda öneriler hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığına sunmak;
(5) Üniversitelerde bölüm, fakülte, yüksekokul, konservatuvar,enstitü ve meslek yüksekokulu açılması, birleştirilmesi ve kapatılmasına ilişkin ölçütleri belirlemek;
(6) Üniversitelerin gelişmişlik ölçütlerini belirlemek ve Üniversitelerarası Kurula bildirmek,
(7) Gerektiğinde, yeni kurulan üniversitelerin gelişmelerini sağlamak üzere, bu üniversitelerin gelişmişlik ölçütlerini gerçekleştirmelerine kadar, gelişmiş üniversitelerden birisinin görevlendirilmesini Üniversitelerarası Kuruldan istemek;
(8) Üniversitelere bütçeden verilecek kaynakların dağılımına ilişkin nesnel ölçütler geliştirmek; üniversitelerce hazırlanan bütçelerin bu ölçütlere uyumunu sağlayarak Milli Eğitim Bakanlığına sunmak;
(9) Yükseköğretime ilişkin bilgileri toplamak, depolamak, işlemek ve üniversitelerarası bilgi iletişimini sağlamak amacıyla bir ?Üniversiteler Veri Tabanı? oluşturmak;
(10) Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarının bu Kanunun hükümlerine göre açılması konusunda görüş ve önerilerini Milli Eğitim Bakanlığına sunmak; bu kurumlara ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmak ve bunları denetlemek;
(11) Bu Kanunla verilen diğer görevleri yapmak.

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Genel Sekreterliği
Madde 13. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Başkanına bağlı olarak, Bir genel sekreterin yönetiminde, yeteri kadar memurun görev yapacağı Genel Sekreterlik Kurulur. Genel Sekreterlikte, gereksinme duyulan alanlarda, uzman çalıştırabilir.


II. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin İşlevi ve Görevleri
Madde 14. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna bağlı ve onun saptadığı esaslar çerçevesine yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları hazırlar ve yapar, adayların yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlar, bu konuyla ilgili araştırmaları ve çalışmaları yapar.

ÖSYM, Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun kendisine vereceği diğer sınav, değerlendirme, anket, kayıt, vb. görevleri de yapar.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı
Madde 15. Kurul Başkanı dört yıl için Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Genel Kurulu tarafından seçilir. Görev süresi dört yıldır. Görevi sona eren kişi yeniden başkan seçilebilir.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Fonu
Madde 16. ÖSYM, hizmetlerini bedel karşılığı yapar. Toplanan bu bedeller Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Fonunda toplanır. Fonun ita amiri Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu Başkanıdır. Bu fon, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi hizmetleri için kullanılır. Fondan yapılacak harcamalarda ve diğer mali konularda döner sermaye ile ilgili esaslar uygulanır. Fonun yönetim, işletme ve denetimine ilişkin esaslar Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu tarafından düzenlenir. Her yıl sonunda fondan artan meblağ gelecek yılın fon hesabına aktarılır.

III. Üniversitelerarası Kurul

Üniversitelerarası Kurulun İşlevi
Madde 17. Üniversitelerarası Kurul, üniversite ve alt birimlerinin akademik çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel düzeyini yükseltmek, öğretim elemanlarını mesleklerinde geliştirici önlemleri almak üzere çalışmalar yapmak üzere kurulur.

Üniversitelerarası Kurulun Bileşimi
Madde 18. Üniversitelerarası Kurul Genel Kurulu, üniversite rektörleri ile her üniversite senatosunun kendi üyeleri arasından üç yıl için seçeceği birer temsilciden oluşur. Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulu'nun üyeleri, Üniversitelerarası Kurulun doğal üyesidir. Genel Kurul Başkanı kendi üyeleri arasından üç yıl için seçilir. Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulunun Başkanı, Üniversitelerarası Kurul Başkanının yardımcılığı görevini yapar. Üniversitelerarası Kurul, çalışma usulünü kendisi düzenler.

Üniversitelerarası Kurulun Görevleri
Madde 19. Genel Kurulun görevleri şunlardır:
(1) Belirleyeceği ölçütleri dikkate alarak yeni üniversite kurulması konusundaki görüşlerini Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna bildirmek,
(2) Üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri kurulması ve bunların işleyişiyle ilgili ölçütleri belirlemek ve düzenlemeleri yapmak,
(3) Yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük ünvanlarının verilmesine esas oluşturacak temel ilke ve ölçütleri belirlemek,
(4) Yüksek lisans, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık ve doktora ile ilgili esaslarla yurt dışında aynı alanlarda alınmış diplomaların denkliğini saptamak; yurt dışında alınmış doçentlik ve profesörlük ünvanlarının geçerliliğine karar vermek,
(5) Doçentlik sınavlarını düzenlemek ve jüri üyelerini belirlemek,
(6) Öğrencilerin yatay ve dikey geçişlerinin esaslarını belirlemek,
(7) Üniversitelere tahsis edilecek öğretim üyesi kadrolarını gereksinime ve üniversitelerin geleceğe yönelik planlama esaslarına göre dengeli biçimde saptamak ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna önerilerde bulunmak,
(8) Yeni kurulmuş ve gelişmekte olan üniversitelere gelişmiş üniversitelerin akademik yardımını belirlemek,
(9) Öğretim üyelerinin yurt içinde, üniversite dışındaki kamu kurumlarında ve yurt dışında görevlendirilmelerine ilişkin esasları belirlemek,
(10) Üniversite senatolarının kararlarına yapılacak itirazları 30 gün içinde karara bağlamak,
(11) Öğretim üye ve yardımcılarının bilimsel araştırma, inceleme ve yayın çalışmalarını, toplumsal faaliyetlerini özendirici ve ödüllendirici önlemleri almak,
(12) Görevlerini yerine getirebilmek için gereken alt kurulları oluşturmak,
(13) Bu Kanunla verilen diğer görevleri yapmak.

Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulu
Madde 20. Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri dışından, tam zamanlı çalışmak üzere seçeceği dokuz profesör üyeden oluşur. Kurula seçilecek üyelerde ikisi fen bilimleri, ikisi sağlık bilimleri, ikisi sosyal bilimler, ikisi mühendislik bilimleri, birisi de güzel sanatlar alanında çalışanlar arasından seçilir. Üyelerin görev süresi dört yıldır. Yürütme Kurulu Başkanı, Yürütme Kurulu üyelince iki yıl için seçilir. Başkan, iki dönemden fazla görev yapamaz.

Yürütme Kurulu üyeleri, Üniversitelerarası Kurulun bilim alanlarına göre kurulacak komisyonlarının doğal üyesidirler ve bu komisyonların başkanları, doğal üyeler arasından seçilir.

Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulunun Görevleri
Madde 21. Yürütme Kurulunun görevleri şunlardır:
(1) Üniversitelerin tümünü ilgilendiren öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerine ilişkin çerçeve yönetmelikler hazırlayıp Genel Kurula sunmak.
(2) Yardımcı doçent ve doçent adaylarının yabancı dil sınavlarını düzenlemek,
(3) Genel Kurulun ihtiyaç duyduğu alanlarda ön çalışmalar yaparak Genel Kurula sunmak,
(4) Üniversitelerarası Kurul tarafından verilecek görevleri yerine getirmek.

IV. Üniversiteler Denetleme Kurulu

Üniversiteler Denetleme Kurulunun işlevi
Madde 22. Üniversiteler Denetleme Kurulu, üniversiteleri ve bunlara bağlı birimleri, bu kurumlarda görevli öğretim üye ve yardımcılarını ve bunların çalışmalarını, bu Kanunun çerçevesi içinde denetler

Üniversiteler Denetleme Kurulunun Bileşimi
Madde 23. Üniversiteler Denetleme Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulunca farklı üniversitelerden seçilecek, üçü hukuk alanında çalışan yedi profesör üyeden oluşur.

Kurul üyelerinin görev süresi dört yıldır. Üyeleri yarısı iki yılda bir yenilenir. Bir üyeliğin boşalması halinde, onun görev süresinin tamamlamak üzere yenisi seçilir. Kurul, kendi üyeleri arasından, iki yıl görev yapmak üzere başkanını seçer.

Üniversiteler Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 24. Üniversiteler Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
(1) Üniversiteler ve bunlara bağlı birimlerin yönetiminde ortaya çıkan mevzuata aykırılıklarla ilgili incelemeleri re'sen veya şikayet üzerine yapmak ve gerekli gördüğü hallerde sorumlular hakkında soruşturma yapılmasını ilgili organ ve kurumlardan istemek,
(2) Üniversitelerde ve bağlı birimlerde görevli öğretim üye ve yardımcılarının disiplin kovuşturmasını gerektiren eylemleri için kovuşturma açılmasına ilgili makamlardan istemek ve onbeş gün içinde bu makamlarca kovuşturma açılmadığı veya kovuşturmanın dört ay içinde sonuçlandırılmadığı durumda, soruşturmayı yaptırarak sonucu, gereği yapılmak üzere yetkili organa iletmek,
(3) Üniversitelerarası Kurulca verilecek denetim görevlerini yapmak,
(4) Vakıf üniversitelerine ilişkin denetleme raporlarını Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna bildirmek,
(5) Denetleme ve incelemelerinin sonuçlarını Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna ve Üniversitelerarası Kurula yıllık rapor halinde bildirmek.

V. Akademik Değerlendirme Kurulu

Madde 25. Üniversitelerarası Kurulun seçeceği dokuz, TÜBA'nın seçeceği bir, TÜBİTAK'ın seçeceği bir ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun seçeceği dört profesör üyeden oluşur. Üniversitelerarası Kurul, seçeceği üyelerden ikisini fen bilimleri, ikisini sağlık bilimleri, ikisini sosyal bilimler, ikisini mühendislik bilimleri ve birisini de güzel sanatlar alanında çalışan profesörler arasından seçer. Akademik Değerlendirme Kurulu üyeleri, Kanunda belirtilen emeklilik yaş sınırına tabi değildir.

Kurul üyelerinin görev süresi dört yıldır.

Kurul kendi içinden dört yıl için, başkanını seçer.

Üyelerinin üçte iki çoğunluğuyla toplanır ve katılanların çoğunluğuyla karar verir.

Kurul, bölüm ve program temelinde öğretim ve araştırma faaliyetlerinin değerlendirilmesi ile görevlidir.

Kurul, değerlendirmede esas olacak ölçütleri ve notlama sistemini görüşüp kabul eder.

Değerlendirme raporu ilgili üniversiteye, Üniversitelerarası Kurula ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna gönderilir.


VI. Üniversitelerarası Etik Kurul

Madde 26.Üniversite öğretim elemanlarının uymaları gereken etik kuralları belirlemek, bir ?akademik ahlak yasası? oluşturmak ve öğretim elemanlarının bu kurallara uygun davranıp davranmadıklarını yapılacak başvurular üzerine değerlendirmek üzere, üniversitelerin üzerinde, özerk bir Etik Kurul oluşturulur.

Etik Kurul, raporlarını,ilgili kişiye, ilgilinin yükseköğretim kurumuna ve Üniversitelerarası Kurula bildirir. Disiplin soruşturması gerektiren hallerde, durumu, soruşturma yapmaya yetkili organa bildirir.

Etik Kurul, Üniversitelerarası Kurulun dört yıl için seçeceği dokuz üyeden oluşur. Etik Kurul üyeleri, Kanunda belirtilen emeklilik yaş sınırına tabi değildir.

Etik Kurul, üniversite profesörleri arasından gerektiğinde komisyonlar oluşturup onlara görev verebilir.

Üçüncü Bölüm

Üniversiteler

I. Üniversite Organları
Madde 27. Üniversite organları şunlardır:
a) Senato
b) Üniversite Yönetim Kurulu
c) Rektör
d) Kamu Denetçisi


a)Senato
Madde 28. Senato, rektör, fakülte dekanları, yüksekokul ve ana enstitü müdürleri ile her fakültenin öğretim üyeleri arasından seçilmiş iki temsilci, üniversite düzeyinde tüm öğretim yardımcıları arasından seçilmiş en az bir temsilciden ve bir öğrenci temsilcisinden oluşur. Rektör yardımcıları, oy hakkına sahip olmaksızın, Senato toplantılarına katılabilirler.


Rektör Senatonun başkanıdır. Seçilmiş üyelerin görev süresi üç yıldır. Öğrenci temsilcisinin görevinin devamı öğrenci statüsünün devamına bağlıdır.

Senato üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar alır.

Senatonun Görevleri
Madde 29. Senatonun görevleri şunlardır:

(1) Fakültelerin önerileri üzerine, bölümlerin ve programların alt akademik birimlerini saptamak, birleştirmek, kapatmak,
(2) Bölüm, Program, Fakülte, yüksekokul ve konservatuvar açılması, birleştirilmesi, kapatılması konularında Üniversitelerarası Kurula önerilerdebulunmak,
(3) Üniversitelerin tümünü ilgilendiren yönetmelikleri ilgili fakültelerin görüşünü alarak karara bağlamak,
(4) Üniversiteyi yıllık öğretim programını ve takvimini, fakültelerden gelen önerilerin ışığında karara bağlamak,
(5) Öğretim üyelerinin atama ilkelerini belirlemek, profesörlüğe yükseltme ve doçentlik ve profesörlüğe atama konusunda fakülte kurullarınca alınan kararları görüşüp karara bağlamak,
(6) Fakültelerin görüşlerini alarak öğrenci kontenjanlarını belirlemek,
(7) Bir sınava bağlı olmayan onursal akademik ünvanlar vermek ve fakülte kurullarının bu konudaki önerilerini karara bağlamak,
(8) Fakülte kurulları ile üniversiteye bağlı yüksekokul, araştırma ve uygulama merkezleri ve enstitü kurullarının kararlarını incelemek, değerlendirmek ve bunlara yapılan itirazları karara bağlamak,
(9) Üniversite faaliyet raporu hakkında görüşlerini belirtmek,
(10) Bu Kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

b. Üniversite Yönetim Kurulu
Madde 30. Üniversite Yönetim Kurulu, Rektörün Başkanlığında, üç yıl için senato tarafından seçilen üç üye, fakülte dekanları, Rektörlüğe bağlı Yüksekokul ve enstitü müdürlerinden oluşur. Üniversite öğrenci konseyince seçilen bir öğrenci temsilcisi ile üniversite çalışanlarınca seçilen bir çalışan temsilcisi, temsil ettikleri grubu ilgilendiren konuların görüşüldüğü yönetim kurulu toplantılarına katılır.

Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 31. Üniversite Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

(1) Üniversite mevzuatının ve senato kararlarının uygulanmasını sağlayıcı karar ve tedbirleri almak,
(2) Fakülte, yüksekokul ve enstitülerin yönetim kurullarına yapılacak itirazları karara bağlamak,
(3) Öğretim üye ve yardımcıları hakkında disiplin işlemlerini yürütmek,
(4) Fakültelerin bütçe önerilerini de dikkate alarak üniversite bütçesini, yatırım programını ve kadro ihtiyaçlarını, rektörün önerilerinden hareketle karara bağlamak,
(5) Bu kanunla verilen diğer görevleri yapmak.

c) Rektör
Madde 32. Rektör, üniversitede tam gün görevli profesörler arasından, üniversite kadrolarında görevli öğretim üye ve yardımcılarının, öğrenci ve çalışanların temsilcilerinin oluşturduğu seçmenlerce seçilir.

Seçmenlerin, toplam öğretim üye sayısının % 5'i öğretim yardımcıları, %2'si çalışanlar ve % 3'ü de öğrencilerden oluşur.

Rektör seçilebilmek için geçerli oyların yarıdan bir fazlasını almak gerekir. İlk turda hiçbir aday bu çoğunluğu sağlayamazsa, ikinci tura en çok oy alan üç aday katılır. İkinci turda en çok oy alan aday Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun görüşü ile Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhurbaşkanı Rektörü atar.

Rektörün görev süresi beş yıldır. Görev süresi sona eren rektör yeniden aday olamaz. Aradan bir seçim dönemi geçmeden görev süresi sona eren rektörün fakültesinden rektör adayı gösterilemez.

Rektör, üniversitenin tam zamanlı ve kadrolu profesörleri arasından, Senatonun belirleyeceği sayıda yardımcı atayabilir.

Yeni kurulan üniversitelerin rektörleri, iki yıllık bir süre için Üniversitelerarası Kurul tarafından önerilecek iki aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir ve atanır.

Rektörün Görevi
Madde 33. Rektörün görevleri şunlardır:

1. Üniversite tüzel kişiliğini temsil etmek,
2. Üniversite kurullarına başkanlık etmek ve kurulları düzenli biçimde çalıştırmak,
3. Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
4. Üniversite birimleri arasında düzenli çalışmayı sağlamak,
5. Eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
6. Her öğretim yılı sonunda üniversitenin genel durumu ve işleyişi ve bilimsel faaliyeti hakkında Senatoya rapor vermek,
7. Üniversite ita amirliği görevini yerine getirmek,
8. Üniversite birimleri ve her düzeydeki personeli üzerinde genel gözetim ve denetim yapmak,
9. Senato kararları ile yönetim kurulunun ilke kararlarını çoğaltarak ilgili birimlere göndermek,
10. Öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak üzere gerekli önlemleri almak,
11. Bu Kanunun verdiği diğer görevleri yapmak.

d) Kamu Denetçisi
Madde 34. Üniversitelerde, Senato kararıyla, şikayet üzerine hukuka aykırı tutum ve davranışları incelemek, gerektiğinde bu tutum ve davranışlarda bulunanları uyarmak, raporlarını ilgiliye ve Üniversite Senatosuna vermek üzere, bir kamu denetçisi görevlendirilir. Kamu denetçisine, gerektiği kadar yardımcı verilir.

Rektörlük, kamu denetçisinin ihtiyaç duyduğu sekreterlik hizmetlerini sağlar.

II- Fakülteler

Fakültenin Organları
Madde 35. Fakülte organları şunlardır:
a) Fakülte Kurulu
b) Fakülte Yönetim Kurulu
c) Dekan

a) Fakülte Kurulu
Madde 36. Fakültenin tüm kadrolu öğretim üyeleri Fakülte Kurulunun doğal üyesidir. Fakülte Kurulunun belirleyeceği seçim usulüne göre öğretim yardımcıları arasından seçilecek iki temsilci ve bir öğrenci temsilcisi Fakülte Kurulunun üyesidir.

Fakülte Kurulu toplantı nisap sayısını ve çalışma usullerini kendi saptar; bu kararların alındığı toplantıda üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının bulunması gereklidir.

Profesörlüğe yükseltme ve atama işlemlerinin görüşüldüğü toplantılara yalnız profesörler, doçentliğe atama işlemlerinin görüşüldüğü toplantılara yalnız profesör ve doçentler katılır.

Kurul, gereken her durumda Dekanın daveti üzerine toplanır. Üyelerin üçte biri Kurulun toplantıya çağrılmasını Dekandan isteyebilirler.

Fakülte Kurulunun Görevleri
Madde 37. Fakülte Kurulu fakültenin akademik organıdır. Kurul aşağıdaki görevleri yerine getirir.

1. Fakültenin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlere ilişkin esasları ve plan, program ve eğitim-öğretim takvimini kararlaştırmak,
2. Senatonun onayına sunulmak üzere, yüksek okul,bölüm, anabilim/ anasanat dalı kurulması, birleştirilmesi ve kaldırılmasına ilişkin kararlar almak; disiplinlerarası lisans programları ve bunların yürütme kurullarına ilişkin düzenlemeler yaparak senato onayına sunmak,
3. Senatonun onayına sunulmak üzere, doğrudan fakülteyi ilgilendiren yasa ve yönetmelik taslaklarını hazırlamak, hazırlananlar hakkında görüş bildirmek,
4. Senatonun onayına sunulmak üzere, akademik kadro taleplerini konusunda karar almak,
5. Akademik kadroların fakülte içinde dağılımını yapmak,
6. Üniversiteye bağlı diğer birimlerin öğretim üyesi- ihtiyacı için, kendi kadrosunda bulunan öğretim elemanlarını, onların bu konudaki görüşlerini de dikkate alarak, görevlendirmek,
7. Fakültenin ihtiyacı olan öğretim elemanlarını, üniversiteye ait diğer birimlerden ve dışarıdan temin için karar almak,
8. Doçentliğe atama ve profesörlüğe yükseltme ve atama için gerekli jürileri oluşturmak,
9. Senatonun onayına sunulmak üzere, doçentliğe atama ve profesörlüğe yükseltme ve atama ile ilgili jüri raporlarını tartışmaya açarak, gerekçeli karar almak,
10. Senatonun onayına sunulmak üzere fakülte öğrenci kontenjanlarını tespit etmek,
11. Fakülte Yönetim Kurulu üyelerini seçmek,
12. Senatoya sunulmak üzere, Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçe önerilerini görüşmek,
13. Fakülte faaliyet raporu hakkında görüşlerini belirtmek,
14. Yönetim Kurulunca havale edilen diğer konuları görüşmek,
15. Bu Yasa ile verilen diğer görevleri yerine getirmek,
16. Gerektiğinde yetkilerinin bir bölümünü bölüm kurullarına devretmek.

b) Fakülte Yönetim Kurulu:
Madde 38. Fakülte Yönetim Kurulu, Dekanın başkanlığında , Fakülte Kurulunca 3 yıl için seçilmiş üç profesör, iki doçent, bir yardımcı doçent, bir araştırma görevlisinden oluşur. Bir çalışan temsilcisi ile bir öğrenci temsilcisi, temsil ettikleri grubu ilgilendiren konuların görüşüldüğü toplantılara katılırlar. Dekan yardımcıları, oy hakkına sahip olmaksızın, Fakülte Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler.

Yönetim Kurulu dekanın çağrısı üzerine toplanır.

Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 39. Fakülte Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

1. Fakülte Kurulunda tespit edilen hususların ve alınan kararların uygulanmasına ilişkin kararlar almak,
2. Fakültenin eğitim-öğretim plan ve programları ile takvimin uygulanmasını sağlamak,
3. Fakültenin yatırım programı ve bütçe önerilerini hazırlamak,
4. Öğrencilerin kabulü, ders intibakları, eğitim-öğretim programı ve sınav sistemi konularında gerekli kararları almak,
5. Dekanın fakülte yönetimi ile ilgili getireceği bütün işlerde kararlar almak,
6. Öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, idari personel ve öğrenciler hakkında disiplin kovuşturması açılmasına karar vermek, bu Yasa ilgili yönetmelikle belirtilen usul ve esaslara uygun olarak disiplin cezası vermek,
7. Fakültede yapılan bilimsel çalışmaların yayınlanmasına karar vermek,

c) Dekan
Madde 40. Dekan, fakültenin kadrolu öğretim üyeleri ve bunun beşte biri oranında diğer öğretim elemanları ve fakülte öğrenci temsilcisi tarafından, fakültenin tam gün çalışan profesörleri arasından üç yıl için salt çoğunlukla seçilir. Adaylardan biri ilk turda salt çoğunluğu sağlayamazsa, 2. tura en çok oy alan iki aday katılır. Bu turda yarıdan bir fazla oy alan aday seçilmiş sayılır. Toplantı nisabı yarıdan bir fazladır.

Dekan Rektör tarafından atanır. Süresi biten dekan yeniden ancak bir kez daha seçilebilir.

Dekan kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere tam zamanlı ve kadrolu öğretim üyeleri arasından en çok üç kişiyi dekan yardımcısı olarak seçer ve atamasını yapar. Sonucu rektörlüğe bildirir. Ancak açık öğretim fakültesi dekanı dört dekan yardımcısı seçebilir.

Dekana, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından biri vekalet eder. Vekalet üç aydan fazla süremez.

Dekanın Görevleri
Madde 41. Dekanın görevleri şunlardır:

1. Fakülte tüzel kişiliğini temsil etmek,
2. Fakülte kurullarına başkanlık etmek ve kurulları düzenli biçimde çalıştırmak,
3. Fakülte kurullarının kararlarını uygulamak,
4. Fakülte birimleri arasında düzenli çalışmayı sağlamak,
5. Eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
6. Her öğretim yılı sonunda fakültenin genel durumu ve işleyişi ve bilimsel faaliyeti hakkında Rektöre rapor vermek,
7. Yasayla fakülte bütçesi içinden dekana kullanma olanağı verilen fasıllar için ita amirliği görevini yerine getirmek,
8. Fakülte kurulunun aldığı ve yasa gereği senatoya sunulması gereken kararları ve görüşleri Rektörlüğe sunmak,
9. Fakültenin birimleri ve her düzeydeki personeli üzerinde genel gözetim ve denetim yapmak,
10. Fakülte Kurulu kararları ile yönetim kurulunun ilke kararlarını çoğaltarak öğretim üyelerine göndermek,
11. Fakülte Kurulu ve fakülte yönetim kurulunu toplantıya çağırmak,
12. Öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak üzere gerekli önlemleri almak.

Dekan, yasa ile kendisine verilmiş olan her çeşit görev ve yetkinin kullanılmasından dolayı Rektöre karşı sorumludur.

e)Fakülte Alt Birimleri:

Bölüm
Madde 42. Bölüm, bir fakülte veya yüksek okulda eğitim-öğretim yapan akademik birimdir. Ayni fakültede ayni nitelikte öğretim yapan birden fazla bölüm bulunmaz.

Bölüm Kurulu
Madde 43. Bölüm kurulu, bölüm başkanının başkanlığında o bölümü oluşturan tüm kadrolu öğretim üyeleri ile bir araştırma görevlisi temsilcisi, ve öğretim görevlisi, okutman, ve uzmanları temsilen bir üyeden oluşur. Öğrencilerle ilgili konularda yapılacak toplantılara bir öğrenci temsilcisi katılır.

Bölüm kurulunun görevleri şunlardır:
(1) Bölümün akademik ders programlarını yapmak ve fakülte kuruluna sunmak,
(2) Bölümün kadro ihtiyacını tespit etmek,
(3) Bölüme alınacak her kademedeki öğretim elemanı için görüş bildirmek,
(4) Araştırma görevlilerini seçmek ve bölüm içindeki görevlerini onaylamak,
(5) Gerektiğinde bölüm komisyonları kurmak,
(6) Bölüm faaliyet raporunu oluşturmak,
(7) Her dönem ders dağılımını yapmak.


Bölüm Başkanı
Madde 44. Bölüm, bölüm başkanı tarafından bölüm kurulu kararları doğrultusunda yönetilir.

Bölüm başkanı Bölüm Kurulunun düzenli çalışmasından sorumludur.

Bölüm başkanı, o bölümün aylıklı profesörleri, bulunmadığı takdirde doçentleri, doçent de bulunmadığı takdirde yardımcı doçentleri arasından bölüm kurulu tarafından üç yıl için seçilir ve dekanca atanır.

Dekan atamayı Rektöre bildirir. Süresi biten bölüm başkanı tekrar seçilebilir.

Bölüm başkanı gerekli görürse kendisine bir veya iki başkan yardımcısı seçer.

Bölüm başkanı bölümün her düzeyde eğitim-öğretim,araştırma ve yayınlarının yapılmasından ve bölüme ait her türlü faaliyetlerin düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini koordine etmekle sorumludur.

Bölüm başkanı, öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak üzere gerekli önlemleri alır.

Anabilim/Anasanat Dali
Madde 45. Anabilim / Anasanat dalı bir bölüm içinde yer alan temel eğitim-öğretim birimidir.

Fakülteler bünyesinde ve bölümler içinde anabilim/anasanat dalı kurulması yada kaldırılmasına ilişkin öneriler, ilgili bölüm kurulu ve fakülte kurulunun görüşü doğrultusunda senatoca kararlaştırılır.

Anabilim/Anasanat dalı başkanı o anabilim/anasanat dalının profesörleri, bulunmadığı takdirde doçentleri, bulunmadığı takdirde yardımcı doçentleri arasından, o anabilim/anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerince seçilir. Anabilim/anasanat dalı başkanı dekan, yüksek okul müdürü, konservatuvar müdürü tarafından atanır.

Anabilim/anasanat dalı başkanı olabilecek öğretim üyesi ve öğretim görevlisinin sayısının en çok iki olması halinde başkan, dekan, yüksek okul müdürü veya konservatuvar müdürü tarafından atanır. Atamalar Rektörlüğe bildirilir.

d) Araştırma ve/veya Uygulama Merkezleri
Madde 46. Çok sayıda araştırıcının birlikte ve/veya disiplinlerarası ortak çalışmayı gerektiren durumlarda fakülte dekanlıklarına ve rektörlüğe bağlı Araştırma ve/veya Uygulama Merkezleri kurulabilir. Merkezin organları Yönetim Kurulu ve Merkez müdürüdür.

Araştırma ve/veya Uygulama Merkezlerinin organlarının oluşumu, atanmaları, görevleri, çalışma usulleri, Rektörlüğe bağlı olanlar için Senato tarafından, Dekanlığa bağlı olanlar için Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.


III. Enstitüler

Madde 47. Üniversite senatosunun önerisi ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun kararıyla Rektörlüğe bağlı enstitüler kurulabilir. Üniversite ana enstitüleri, sanat alanları ile fen-mühendislik bilimleri, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri enstitüleridir. Diğer enstitüler konu bakımından en yakın ana enstitüye bağlanır.

Enstitünün organları Enstitü Kurulu, Enstitü Yönetim Kurulu ve Enstitü Müdürüdür.

Enstitü Kurulu, Enstitü Müdürünün başkanlığında, Enstitüyü oluşturan anasanat/anabilim dalı başkanlarından oluşur.

Enstitü Yönetim Kurulu, Enstitü Müdürünün başkanlığında Enstitü Kurulu tarafından üç yıl için seçilen en az dört öğretim üyesinden oluşur.

Bu iki Kurul, bu Kanunla Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kuruluna verilmiş olan görevleri Enstitü bakımından yaparlar.

Enstitü Müdürü, öğretim üyeleri arasından üç yıl için Enstitü Kurulunca seçilir ve Rektör tarafından atanır.

Enstitü Müdürü, bu Kanunla dekana verilmiş olan görevleri Enstitü bakımından yapar.

IV. Yüksekokullar

Madde 48. Yüksekokullar, uygulamaya yönelik ve mesleksel bilgiler veren sekiz yarıyıl süreli öğretim kurumlarıdır. Yüksekokullar, Rektörlüğe bağlı olarak görev yaparlar.

Yüksekokulların organları, Yüksekokul Genel Kurulu, Yüksekokul Yönetim Kurulu ve Yüksekokul Müdürüdür.

Yüksekokul Genel Kurulu; yüksekokulda görevli tüm öğretim üyeleri, tüm öğretim görevlileri ile diğer öğretim yardımcılarının ve öğrencilerin iki yıl için seçilmiş ikişer temsilcisinden oluşur. Fakülte Kurulunun görevlerini Yüksekokul bakımından yapar.

Yüksekokul Yönetim Kurulu; yüksekokul müdürü,Yüksekokul Genel Kurulunca seçilen kadrolu üç öğretim üyesi ve yardımcısı ile bir öğrenci ve bir yüksekokul çalışanı temsilcisinden oluşur. Fakülte yönetim kurulunun görevlerini yüksekokul bakımından yapar.

Yüksekokul Müdürü; Senato tarafından, kadrolu öğretim üyeleri arasından üç yıl için seçilir ve Rektör tarafından atanır. Müdür, dekanın görevlerini yüksekokul bakımından yapar.

V. Meslek Yüksekokulları
Madde 49. Meslek yüksekokulları, uygulamaya yönelik ve mesleki bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan dört yarıyıl süreli öğretim kurumlarıdır. Meslek yüksekokulları, fakülteye bağlı olarak görev yaparlar.

Meslek yüksekokullarının organları, genel kurul, yönetim kurulu ve müdürdür.

Genel kurul, yüksekokulda görevli tüm öğretim üye ve yardımcılarından oluşur. Yüksekokul öğrencilerinin bir temsilcisi genel kurul toplantılarına katılır. Genel kurul, fakülte kurulunun görevlerini meslek yüksekokulu bakımından yapar.

Yönetim kurulu, Müdürün başkanlığında, genel kurulca, öğretim üyesi ve yardımcıları arasından seçilen dört öğretim elemanından oluşur. Temsil ettikleri grubu ilgilendiren toplantılara çalışanların ve öğrencilerin bir temsilcisi katılır. Yönetim kurulu, fakülte yönetim kurulunun görevlerini meslek yüksekokulu bakımından yapar.

Yüksekokul müdürü, kadrolu öğretim üyeleri arasından fakülte kurulu tarafından atanır. Müdür, dekanın görevlerini meslek yüksekokulu bakımından yapar.

Dördüncü Bölüm

Öğretim Üye ve Öğretim Yardımcıları

I. Öğretim Üyeleri

Madde 50. Üniversite öğretim üyeleri, üniversitelerde öğretim üyesi kadrosunda görevli ya da sözleşmeli yardımcı doçentler, doçentler ve profesörlerdir.

Öğretim Üyelerinin Görevleri
Madde 51. Üniversite öğretim üyelerinin görevleri şunlardır:

(1) Bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak,
(2) Bilimsel tarafsızlık içinde eğitim, öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak, proje hazırlamak, halkın aydınlanmasını sağlayacak faaliyetlere katılmak,
(3) Birimlerindeki araştırma görevlilerini yetiştirmek,
(4) Öğrencilere danışmanlık yapmak,
(5) Üst kuruluşlar ve üniversite organları tarafından verilecek görevleri yapmak, görevli olduğu kurul ve komisyonlara katılmak.

Ünvanların Korunması
Madde 52. Bu Kanun hükümleri dışında hiç kimseye ?yardımcı doçent?, ?doçent? ve ?profesör? ünvanı verilemez. Üniversite öğretim üyeleri, bu Kanunda öngörülmeyen gerekçelerle görevlerinden uzaklaştırılamazlar ve ünvanlarından mahrum edilemezler. Başka bir işe geçmek, emekli olmak veya çekilmek ya da işten çekilmiş sayılmakla öğretim görevinden ayrılanlar akademik ünvanlarını taşırlar.


Özlük Hakları
Madde 53. Öğretim üyelerinin ders/seminer yükümlülükleri haftada 8 saattir. Ayrıca her öğretim üyesi haftada en az iki saat öğrenci danışmanlığı yapar. Tez danışmanlığı için hesaplanacak süreler hariç olmak üzere, her öğretim üyesi haftada en çok 16 saate kadar ders/seminer görevi alabilir. Bu durumda, 8 saati aşan görev için ek ders ücreti ödenir.

Öğretim üyeleri yedi yılda en az bir kez olmak üzere, yurt dışında ya da yurt içinde bir yıl süreyle,bilimsel çalışmalarını sürdürmek için üniversite içi görevlerinden muaf tutulur. Yurt dışı görevlendirmeler için bütçeye ödenek konur. Bu şekilde üniversite içi görevlerinden muaf tutulanlar, çalışmalarının sonuçlarını bir raporla bölüm başkanlığına sunmak zorundadırlar.

Öğretim üyelerinin tam gün çalışması esastır. Yarı zamanlı çalışma isteklerinin kabulü, ihtiyaçların değerlendirilmesine bağlıdır ve bu değerlendirme her yıl yapılır. Bu konudaki kararları, ilgili fakültenin önerisi üzerine Senato verir.

Öğretim üyeleri, 67 yaşını dolduruncaya kadar,istekleri dışında emekli edilemezler.

Akademik Yükseltme
Madde 54. Tüm akademik yükselmelerde kadro şartı aranmaz. Akademik yükseltmelerde tek ölçüt adayın bilimsel ve sanatsal çalışmalarının özgün ve ilgili olduğu bilim ya da sanat alanındaki bilgi düzeyinin yeterli olmasıdır. Bu durum, bilim jürilerinin yapacağı değerlendirme ve sınavlarla belirlenir.

Üniversite öğretim üyelerinin yükseltmelerinin nasıl yapılacağı, bilim ya da sanat dalının özelliğine göre hangi dili ya da dilleri ne ölçüde bilmeleri gerektiği Üniversitelerarası Kurul tarafından yapılacak ?Üniversite Öğretim Üyelerinin Yükseltilmeleri Hakkında Yönetmelik?te belirtilir.

Profesörlük
Madde 55. Profesörlüğe yükseltme, doçentler arasından, Üniversitelerarası Kurul tarafından yapılacak ?Profesörlüğe Yükseltme Hakkında Yönetmelik? uyarınca yapılır.

Profesörlüğe yükseltmede şu koşullar aranır:

(1) Doçent ünvanını kazandıktan sonra, profesörlüğe yükseltileceği bilim veya sanat dalı ile ilgili bir alanda, en az iki yılını üniversitede doçentlikte geçirmiş olmak koşuluyla en az beş yıl çalışmış olmak,
(2) Doçent ünvanını kazandıktan sonraki dönemde yaptığı çalışma ve yayınlarla bilimsel yeterliliğini ortaya koymak. Aday, çalışmalarından veya yayınlarından birisini ya da özellikle bu amaçla hazırlayacağı orijinal bir eseri profesörlük tezi olarak belirtir.

İdeal kadrolarda açık bulunan ya da açılan profesörlük kadrosuna atama, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı üzerine Rektör tarafından yapılır.

Doçentlik
Madde 56. Doçentlik sıfatı,bu Konunda gösterilen sınavı başarmakla kazanılır. Sınava girebilmek için adaylardan şunlar istenir:

(1) Sınava gireceği bilim ya da sanat dalında doktorasını yapmış ya da yeterliliğini almış veya tıpta uzmanlık yetkisini kazanmış bulunmak ya da yabancı ülkelerde yapmış olduğu doktora ya da almış olduğu uzmanlık yetkisinin doçentlik sınavına girmesine yeterli olduğu Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmiş olmak,
(2) Yeterlik veya doktor ünvanını veya tıpta uzmanlık yetkisini aldıktan sonra gireceği bilim ve sanat dalı ile ilgili bir işte en az üç yıl çalışmış olmak.

Doçentlik sınavı, adayın sınava gireceği bilim ve sanat dalındaki profesörler arasından, o dalda yeter sayıda profesör bulunmadığı veya bilim ve sanat dalının özelliği zorunlu kıldığı takdirde en yakın bilim ve sanat dalları profesörleri arasından Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturulacak jüriler tarafından yılda iki kez yapılır.

Doçentlik sınavı, yabancı dil, doçentlik tezi, kollokyum ve bilimsel sunuş aşamalarından oluşur. Bu sınavın nasıl yapılacağı, ?Doçentlik Sınav Yönetmeliği?nde gösterilir.

Yabancı dil sınavı, adayın başvurduğu kendi uzmanlık dalında merkezi sistemle yapılır. Aday yardımcı doçentliğe yükseltilirken merkezi yabancı dil sınavını ve bilimsel sunuş aşamasını başarmışsa, doçentliğe yükseltilmede bu koşullar aranmaz.

Doçentlik sınavını kazananlar, üniversitelerde açık bulunan doçentlik kadrolarına atanabilirler.

Atama, Fakülte Kurulunun kararı ve senatonun onayı üzerine rektör tarafından yapılır.

Üniversitede bir kadroda görev yaparken doçent olanlar, açık kadro ilan edilmemesi halinde, kendi kadrolarında öğretim ve araştırma görevlerine devam edebilirler.

Yardımcı doçentlik
Madde 57. Yardımcı doçentler, doktora, tıpta uzmanlık,sanatta yeterlik tez danışmanlığı, jüri üyeliği yetkileri olmayan tam zamanlı öğretim üyeleridir.

Tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik ve bilimde doktor ünvanını kazananlar, yardımcı doçentlik kadrosuna yükseltilmek için başvurabilirler.

Yükseltme işlemleri, ilgili alt birimin önerisi üzerine yapılan duyuru sonucunda, meslekleri ile ilgili bir merkezi yabancı dil sınavını başarmış olan adayların bilimsel çalışmalarının değerlendirilmesinin yanında, öğrencilerin de dinleyici olarak katıldıkları ve kendi kurumlarında ve dalında yapacağı bir bilimsel sunuşa göre Fakülte Kurulunca yapılır. Atama, üniversite yönetim kurulunun kararına uygun olarak Rektör tarafından yapılır.

II. Öğretim Yardımcıları

Madde 58. Üniversite öğretim yardımcıları, araştırma görevlileri, öğretim görevlileri, okutmanlar, uzmanlar ve çevirmenlerdir.

Araştırma Görevlileri
Madde 59. Araştırma görevlileri, eğitim, öğretim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunan, iki yıl süreli sözleşmeyle çalışan öğretim elemanlarıdır. Çalışmalarında başarılı olan araştırma görevlilerinin sözleşmeleri iki yılda bir uzatılır. Tıpta uzmanlık öğrenimi görenler bu kanundaki hükümleri yerine getirmek koşuluyla araştırma görevlisi olarak atanabilirler.

Araştırma görevliliğine atanabilmek için devlet memurluğuna girişte aranan genel koşullara ek olarak şu koşullar aranır:

(1) İlgili birimlerin önerisi üzerine Fakülte Kurulunca seçilecek üçer kişilik bir jüriler tarafından yapılacak yabancı dil ve bilim sınavlarında başarılı olmak,
(2) Görev alacağı birimin gerektirdiği ve yönetmeliklerle saptanmış koşullara sahip olmak.

İlgili birim başkanları bilim jürisinin doğal üyeleridir.

Yapılan sınavda başarı gösterenlerden, ilgili birimin gerektirdiği koşullar gözönünde tutularak ?Araştırma Görevliliği Yönetmeliği?ne göre teklif edilenler, ilgili birim başkanınca aday gösterilerek Fakülte Yönetim Kurulunun kararı üzerine Rektör tarafından atanır. Yasal doktora süresinin iki kati sürede doktora çalışmalarını bitirmeyen araştırma görevlilerinin araştırma görevliliğiyle ilişkisi kesilir.

Araştırma görevlilerinin görevleri şunlardır:

(1) Gerekli bilimsel çalışmaları yapmak,
(2) Üniversitelerarası Kurul tarafından hazırlanacak yönetmeliğe uygun olarak, birim kurulunca hazırlanacak esaslar çerçevesinde öğretim üyelerinin gerekli göreceği öğretim ve uygulamalarda hazır bulunmak, kendisine verilen inceleme, araştırma, uygulama ve yayın görevlerini yapmak, bilimsel toplantıların hazırlanmasında görev almak, öğrencilerin çalışma, araştırma ve uygulamalarına yardim etmek,
(3) Üniversite ve fakülte organlarınca verilecek görevleri yapmak.

Araştırma görevlileri, üniversite dışında resmi ve özel hiçbir görevde çalışamazlar.

Araştırma görevlileri, ancak kendi istemleri ve fakülte alt birim kurullarının önerisi ile, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından, yaptıkları araştırma ve uygulama faaliyetlerini geliştirmek amacıyla yurt içi veya yurt dışındaki özel veya resmi kuruluşlarda görevlendirilebilirler. Bu görevlendirme iki yılı aşamaz. Bu süre, gerektiğinde, ayni usulle bir kez uzatılabilir.

Öğretim Görevlileri
Madde 60. Üniversitelerin bu Kanun gereğince görevlendirilmiş öğretim üyesi bulunmayan dersleri vermek için ya da herhangi bir dersin özel bir bilgi veya uzmanlık isteyen konularının öğretim ve uygulaması için, kamu ya da özel kesimde olup kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleriyle tanınmış kimseler ?öğretim görevlisi? ünvanı ile geçici olarak görevlendirilebilirler. Öğretim görevlileri, ilgili Fakülte Kurulunun teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile, açık olan öğretim yardımcısı kadrolarından birine, unvan verilmeksizin, rektör tarafından atanır.

Bunların görevlerine son verilmesi, atanmalarındaki usule göre yapılır.

Öğretim görevlilerine, gerektiği takdirde Senato kararı ile aylık yerine ders saati başına ücret ödenebilir.

Okutmanlar, Uzmanlar, Çevirmenler
Madde 61. Okutmanlar, dil dersleri ya da eski dilde yazılmış metinlerin çözümlenmesi gibi yardımcı öğretim işleriyle görevlendirilirler. Bunlar, ilgili yönetim kurulunun teklifi ve senatonun kararıyla göreve atanırlar. Durumlarına ve genel hükümlere göre aylın ya da ücret alırlar. Gerektiğinde, senato kararıyla, ders saati başına ücret ödemesi yapılabilir.

Uzmanlar, laboratuvar, kitaplık, enstitü, klinik ve atölyelerde öğretimle doğrudan ya da dolaylı ilgili olan ve özel bilgi ya da uzmanlığı gerektiren bir işle görevlendirilen yardımcılardır. Bunlar, ilgili yönetim kurulunun teklifi ve senatonun kararı ile geçici olarak atanırlar. Uzmanların görevlerine devamının gerekip gerekmediği konusu iki yılda bir ilgili kurumlarca gözden geçirilir ve görevlerine devamı gerekli görülmeyenlerin işlerine iki ay içinde son verilir. Aylık ya da ücretleri genel esaslara göre ödenir.

Çevirmenler, sözlü ya da yazılı çeviri işlerinde geçici ya da sürekli olarak çalıştırılan yardımcılardır. Bunlardan fakültelere bağlı olanların atanmaları fakülte yönetim kurulunun önerisi üzerine, rektörlüğe bağlı olanların atamaları üniversite yönetim kurulunun önerisi üzerine rektör tarafından yapılır. Aylık ya da ücretleri genel hükümlere göre ödenir.

Bilimsel Denetim
Madde 62. Öğretim elemanları, eğitim öğretim faaliyetleri, bilimsel araştırma, yayın, seminer, klinik ve uygulama faaliyetleri, hazırladıkları çeşitli raporlar ve toplumsal faaliyetleri hakkında, çalışmalarının metinlerini de ekleyerek, her öğretim yılı sonunda, bölüm başkanlığına verirler.

Öğretim elemanlarının raporları, bölüm kurulunda görüşülür. Bölüm kurulunun her öğretim elemanının verdiği rapora ilişkin görüşü ve bölümün faaliyetleri eklenerek , bölümün raporu oluşturulur.

Bölüm faaliyet raporu, Dekanlığa verilir. Bölüm raporlarına fakülte faaliyetlerini ve fakülte kurulunun görüşlerini ekleyerek, Dekanlık, fakültenin faaliyet raporunu oluşturur. Bu rapor Rektörlüğe verilir.

Rektörlük, üniversitenin faaliyetleri ve fakülte, yüksekokul, enstitü ve meslek yüksekokullarının raporları üzerindeki senatonun görüşlerini ekleyerek üniversitenin faaliyet raporunu Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna, Üniversitelerarası Kurula ve Akademik Değerlendirme Kuruluna gönderir.

Yabancı Öğretim Elemanı Çalıştırılması
Madde 63. Yükseköğretim kurumlarında sözleşme ile ücretli ya da ücretsiz olarak görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanları, ilgili fakülte, yüksekokul ya da enstitü yönetim kurulunun önerisi ve üniversite yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine rektör tarafından atanırlar. Bunlar, öğretim görevleri bakımından, bu Kanunda kadrolu öğretim elemanları için konulmuş hükümlere tabidirler.

Yabancı uyruklu öğretim elemanlarının görevlendirilmesinde Bakanlar Kurulu kararı aranmaz.

Beşinci Bölüm

Yüksek Öğretim

Öğretim
Madde 64. Yükseköğretim kurumları örgün, yaygın ve açıköğretim yöntemleriyle her türlü eğitim, öğretim ve uygulama yapabilirler.

Üniversitelerde ve bağlı öğretim kurumlarında, bu kurumların özellik ve gereksinimlerine göre, çeşitli kademelerde hazırlık, önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve uzmanlık düzeylerinde yapılacak öğretim ve verilecek diplomalar, üniversitelerin ve onlara bağlı kurumların kurullarınca hazırlanacak öğretim planlarına ve belirtilecek koşullara göre öğretim ve sınav yönetmeliklerinde düzenlenir.

Herhangi bir bilim ve sanat dalında hazırlık, önlisans, lisans, yüksek lisans, yeterlik, doktora ve uzmanlık öğreniminin açılması, söz konusu yüksek öğretim alt birimlerinin önerileri, senatonun kararı ve Üniversitelerarası Kurulun onayı ile olur.

Lisansüstü öğretimin doğrudan fakültelerce ya da rektörlüğe bağlı enstitülerce yapılması konusunda üniversite senatoları karar verir.

Öğretim Dili
Madde 65. Öğretim dili Türkçedir. Ancak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yabancı dilde öğretim yapan kurumların bu niteliği Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek nesnel ölçütlere ( o dalda yabancı dilde öğretimin yararlılığı ve yeterli öğretim elemanı bulunması, vb.) uygun olmak kaydıyla saklı tutulur. Yabancı dilde öğretim yapacak yeni kurumların açılmasına, Üniversitelerarası Kurul tarafından bu ölçütler temel alınarak karar verilir.

Yükseköğretime Giriş
Madde 66. Yüksek öğretim kurumlarına giriş, insan gücü planlaması, yüksek öğretim kurumlarının kapasitesi ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun önerileri dikkate alınmak suretiyle Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu tarafından düzenlenir. Öğrenciler, yüksek öğretim kurumlarına, esasları Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu tarafından saptanan sınavlardan geçerek girerler.

Çeşitli bilim ve sanat dallarında öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarından birinde ön lisans, lisans, yüksek lisans, yeterlik, doktora ve uzmanlık öğrenimine hak kazanan, kayıt işlemlerini tamamlayarak ya da kaydını yenileyerek öğrenim yapanlar ?üniversite öğrencisi? niteliğini kazanırlar.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunları,Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu tarafından belirlenecek ilgili alanlarda öğretim yapan yükseköğretim kurumlarına başvurabilirler.

Öğrenim Süresi
Madde 67. Bir öğrenci, kural olarak, üniversite öğrenimini, içinde bulunduğu öğretim kademesi için öngörülenin iki katı sürede bitirmekle yükümlüdür.

Bu süre içinde öğrenimlerini, ilgili yönetmeliklerin belirttikleri zorunlu nedenler olmaksızın tamamlayamayan ya da tamamlayamayacakları anlaşılan öğrencilerin yükseköğretim kurumları ile ilişkileri kesilir.

Üniversitelerarası Kurulun belirleyeceği ve zorlayıcı olarak kabul ettiği nedenlerle öğrenimlerini tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilere, kayıtlı bulunduğu yüksek öğretim kurumunun yönetim kurulu kararı ile ve Üniversite Yönetim Kurulunun oluru ile gerektiği kadar ek öğrenim süresi verilebilir.

Altıncı Bölüm

Öğrenci Örgütleri

Madde 68. Öğrenci temsilcileri, bölüm ve programlarda her sınıfın öğrencilerinin seçtiği temsilcilerden oluşur. Kademeli olarak, sınıf temsilcileri bölüm ya da program temsilcilerini, bölüm ya da program temsilcileri fakülte ya da meslek yüksek okulu ya da yüksekokul temsilcilerini, fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksek okul temsilcileri üniversite öğrenci temsilcisini seçer.

Tüm üniversitelerin öğrenci temsilciler, Üniversiteler Öğrenci Birliğini oluşturur. Birlik, kendi içinden, Üniversiteler Öğrenci Yürütme Kurulunu ve Başkanını seçer.

Fakülte, meslek yüksekokulu, yüksekokul ve enstitülerde ve bunların altbirimlerinde öğrenci temsilcilerinin seçimi, her düzeyde temsilciler kurulunun ve temsilciler yürütme kurulunun oluşumu, temsilcilerin, temsilciler kurulunun ve yürütme kurulunun görevleri Üniversite senatosunun, daha alt düzeydeki kurulların görüşlerini alarak hazırlayacağı bir yönetmelikle belirlenir.

Öğrenci harçlarının % 10'u, senato kararıyla öğrenci sayılarıyla orantılı olarak üniversite öğrenci örgütlerine aktarılır.

Yedinci Bölüm

Memurlar ve Diğer Görevliler


Yönetim Örgütleri
Madde 69. ,Yükseköğretim üst kuruluşlarında başkana, üniversitelerde rektöre, fakültelerde dekana bağlı yönetim örgütünün başında bir genel sekreter ve hizmetlerin gerektirdiği daire başkanları, müdürler, danışmanlar, hukuk müşavirleri, uzmanlar ile büro ve iç hizmet görevlerini yapmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar ve diğer görevliler çalıştırılır.

Daire başkanlıkları ve müdürlükler, üst kuruluşlarda kurulların, üniversitelerde yönetim kurulunun kararı ile genel hükümlere göre kurulur.

Enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında müdüre bağlı bir sekreter bulunur. Hizmetlerin gerektirdiği personel, müdüre bağlı olarak görev yapar.

Genel sekreter ve sekreterler, bağlı bulundukları kurumun kurullarında, oy hakkına sahip olmaksızın hazır bulunurlar ve sekreterlik görevini yaparlar.

Atamalar
Madde 70. a) Genel sekreter, daire başkanları, müdürler, hukuk müşavirleri ve uzmanlar, ilgili yönetim kurullarının kararı üzerine ilgili kurumun yöneticisi tarafından atanırlar.

b) Memurların ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin atanmaları, ilgili yönetim kurullarının kararı üzerine ilgili kurumun yöneticisi tarafından genel esaslara uyularak yapılır.

c) Genel esaslara uyularak, işçi ve sözleşmeli personel çalıştırılabilir.

Sekizinci Bölüm

Disiplin Hükümleri


Genel esaslar :
Madde 71.Kanunun yasakladığı eylemleri yapan ve emrettiği hususları yerine getirmeyen yönetici ve öğretim elemanları hakkında aşağıdaki hükümlere göre disiplin koğuşturması yapılır.

Disiplin soruşturması açmaya ve ceza vermeye yetkili makamlar : Madde 72. Disiplin soruşturması açmaya ve ceza vermeye yetkili makamlar şunlardır:

(1) Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkanı için Milli Eğitim Bakanı ve üyeleri için Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkanı,rektörler için Üniversitelerarası Kurul Başkanı,dekanlar ile enstitü ve yüksek okul müdürleri için rektör ve fakülte öğretim elemanları için dekandır.

(2) Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkanı ve üyeleri hakkında disiplin cezası vermeye yetkili organ, kurulun kendisidir.

(3) Üniversite ve bağlı birimlerin disiplin cezası vermeye yetkili organı disiplin kurulu olarak toplanan yönetim kuruludur.
Disiplin suçları ve cezaları
Madde 73. Disiplin suçları ve cezaları şunlardır:

(1) Uyarma : Görevde ve davranışlarda daha dikkatli olunmasının yazıyla bildirilmesidir.

Uyarma cezasını gerektiren eylemler şunlardır :
- taşıdığı sıfata yakışmayan davranışlarda bulunmak,

- hukuken belirlenmiş olan kıyafet hükümlerine aykırı davranmak,

(2) Kınama : ilgiliye görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazıyla bildirilmesidir.

Kınama cezasını gerektiren eylemler şunlardır :

- süresi içinde mal beyanında bulunmamak,
- birimin yöneticisine, iş arkadaşlarına ve öğrencilere açık bir biçimde kötü davranmak,
- görev yerinde genel ahlak kurallarını zedeleyici davranışta bulunmak.
- kuruma ait resmi belge, araç ve gereç ile yerine konulması mümkün olmayan bilimsel doküman veya kitabı kaybetmek,
- üniversite organlarınca alınan kararları ve hizmetin yürütülmesine ilişkin olarak verilen talimatı, kasten veya ağır ihmal sonucu, yerine getirmemek.

(3) Aylıktan kesme : Brüt aylıktan 1/10-1/5 oranında kesinti yapılmasıdır.

Aylıktan kesme cezasını gerektiren eylemler şunlardır:

- İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste 3 gün göreve gelmemek,
- üyesi bulunduğu kurul toplantılarına izinsiz veya özürsüz olarak ard arda 3 kez katılmamak,
- yetkili organ ve makamların verdiği görevleri kasten veya açık ihmal sonucu yerine getirmemek.

(4) Kademe ilerlemesinin durdurulması : Bulunulan kademedeki ilerlemenin eylemin ağırlığına göre 1-3 yıl durdurulmasıdır.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren eylemler şunlardır :

- İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste 7 gün göreve gelmemek,
- görevi gereği verilen belgelerde tahrifat yapmak , tahrif edilmiş belgeleri resmi işlerde kullanmak
- ticaret yapmak,
- görevin yerine getirilmesinde Anayasanın 10. maddesinde öngörülmüş olan eşitlik kuralını zedeleyecek biçimde davranmak,
- görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri görevin sona ermesinden sonra yazıyla istenmesine rağmen geri vermemek.

(5) Görevinden çekilmiş sayma : Görevle ilişkinin kendi isteğiyle olmuşçasına kesilmesidir.

Görevinden çekilmiş sayma cezasını gerektiren eylemler şunlardır :

- atandığı göreve 15 gün içinde izinsiz veya özürsüz olarak katılmamak,
- izinsiz veya özürsüz olarak kesintisiz 10 gün süreyle göreve gelmemek,
- yayımlanmış bir eserden, bilimsel atıf usulüne uymaksızın ve kaynak göstermeksizin alıntılar yapmak,
- yetkili üniversite makamlarınca görevlendirilme veya bilimsel ve sanatsal bir eser yaratmaya bağlı elde edilen mali haklar haricinde, üniversite dışında iş ilişkisi kurmak
- uyuşturucu madde kullanmak,
- göreve sarhoş gelmek.

(6) Yönetim görevinden ayırma : Kanuna göre kendisine verilen yönetim görevinden ayırmaktır.

Yönetim görevinden ayırma cezasını gerektiren eylemler şunlardır :

- yönetimi altındaki kurumdan doğrudan veya aracı eliyle mevzuata aykırı biçimde çıkar sağlamak
- üst organların kararlarını her ne suretle olursa olsun yerine getirmemek,
- yöneticisi olduğu birimin verimli ve huzurlu çalışmasını sağlayıcı önlemleri almamak, verimli ve huzurlu çalışmayı engelleyici davranışlara göz yummak veya bu gibi davranışları tahrik ve teşvik etmek,
- kanuna göre verilmesi gereken çalışma raporlarını yetkili mercie vermemekte ısrar etmek,
- yazılı uyarıya rağmen kurulları toplamamak.

(7) Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma : Üniversite öğretim mesleğinden bir daha alınmamak üzere çıkarılmaktır.

Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezasını gerektiren eylemler şunlardır:

- İzinsiz veya özürsüz olarak bir yıl içinde toplam 30 gün süreyle göreve gelmemek,
- iş arkadaşlarına veya öğrencilere eylemli tecavüzde bulunmak,
- devlet memurluğuna alınmaya engel olan suçlardan biriyle hüküm giymek,


Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının uygulanamayacağı durumlarda verilecek ceza :

Öğretim elemanının içinde bulunduğu derece ve kademe itibariyle kademe durdurma cezasının verilmesinin mümkün olmadığı durumlarda bunun yerine brüt aylığın (1/4)'ünün kesilmesine karar verilir.


Kademe durdurma cezasının sonuçları :

Bu cezanın uygulandığı durumlarda öğretim elemanının akademik yükselme ve atama işlemleri de ceza süresince durdurulur.

Usul
Madde 74. Disiplin soruşturmalarında izlenecek usul :

Soruşturmacı atanması :

- Öğretim elemanlarından soruşturmacı atanması durumunda, bunların hakkında soruşturma açılan öğretim elemanının Akademik unvanına veya daha üst akademik unvana sahip olmaları zorunludur. Yöneticiler hakkındaki soruşturmada da unvan eşitliği veya üstlüğü aranır.

Zamanaşımı
Madde 75. Zamanaşımı :

Disiplin suçu niteliğindeki eylemleri işleyenler hakkında, soruşturmayı açmaya yetkili makamlarca öğrenildiği tarihten itibaren ;

- uyarma,kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde,

- meslekten çıkarma cezasında altı ay içinde, soruşturma açılmadığı takdirde, disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
- Soruşturma kararı geciktirilmeden soruşturmacıya bildirilir. Soruşturmacı, bu bildirim tarihinden itibaren soruşturmayı en geç iki ay içinde bitirir. Delil tespiti ve benzeri nedenlerle soruşturmanın iki ayı geçeceği anlaşıldığında sürenin bitiminden önce soruşturma kararını veren makama durum bildirilerek ek süre istenebilir. Ek süre bir ayı geçemez.
- Soruşturmacı tanık dinleyebilir, keşif yapabilir ve bilirkişiye başvurabilir. Gereğinde bunları istinabe yoluyla da yaptırabilir.
- Her soruşturma işlemi tutanakla saptanır. Hakkında soruşturma yapılan kişiye yemin ettirildiği takdirde, tutanağa ettirilen yeminin şekli de yazılır.

Savunma hakkı
Madde 76. Savunma alınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya disiplin kurulunun yedi günden az olmamak koşuluyla vereceği süre içinde veya belirleyeceği tarihte savunmasını yapmayanlar savunmadan vazgeçmiş sayılırlar. Hakkında soruşturma açılan öğretim elemanına gönderilen yazıda, soruşturma konusu eylemin ve buna uyan cezanın neden ibaret olduğu, savunma yapmadığı takdirde bundan vazgeçmiş sayılacağı bildirilir. Hakkında disiplin soruşturması yapılan öğretim elemanı bir Avukatın yardımından da yararlanabilir. Cezayı verecek olan makam, gerekli gördüğü durumlarda kendisi tekrar savunma alabilir.

Soruşturma raporu
Madde 77. Soruşturma sona erince bir rapor düzenlenir. Raporda soruşturma onayı, soruşturmaya başlandığı ve bitirildiği tarih, soruşturulanın kimliği ve akademik sıfatı, suç konusu, soruşturmanın aşamaları, deliller savunma sonucuna etkili öğeleriyle özetlenir, her suç konusu ayrı ayrı çözümlenerek, suçun sabit olup olmadığı tartışılır ve suç sabit görülmüşse, verilecek ceza önerilir. Rapor derhal onay merciine verilir. Onay mercii kararını onbeş gün içinde vermek zorundadır.

Ceza kovuşturması ve disiplin kovuşturmasının bir arada yürütülmesi
Madde 78. Aynı eylemden dolayı yönetici veya öğretim elemanı hakkında Ceza Kanunu'na göre kovuşturmaya başlanmış olması durumunda, disiplin soruşturması ceza davasında verilecek kesin hükmün tebliği tarihine kadar ertelenir.

Ceza davasında sanığın eylemi işlemediği hüküm altına alındığı ve bu nedenle beraat kararı verilmiş olduğu durumlarda disiplin soruşturması yapılmaz.

Görevden uzaklaştırma
Madde 79. Hakkında disiplin soruşturması açılan yönetici veya öğretim elemanının görevde kalmasında soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi açısından sakınca görüldüğü durumlarda bir önlem niteliğinde olmak üzere bunlar hakkında en çok üç ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı alınır.

Görevden uzaklaştırma kararı verecek makamlar şunlardır :

- atamaya yetkili makam - soruşturmanın açılmasına karar verecek makam.

Görevden uzaklaştırma kararı, disiplin soruşturması başlatılmadan önce verilmişse, on gün içinde disiplin soruşturması başlatılması zorunludur. Bu süre içinde soruşturma başlatılmadığı takdirde, görevden uzaklaştırma kararı kendiliğinden kalkar.

Görevden uzaklaştırma işleminden sonra süresi içinde soruşturmayı başlatmayan ya da başlamayan , bu işlemi keyfi olarak veya sırf ilgiliye zarar verme maksadıyla yapan yetkililer hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidirler.
Görevden uzaklaştırılanlara aylıklarının üçte ikisi ödenir. Sosyal hakları bu önlemden etkilenmez. Disiplin soruşturması sonunda suçsuzluğu hakkında karar verilenler göreve iade edilmekle birlikte, yitirdikleri mali haklarından doğan zararları giderilir, derece ve kademe ilerlemesi ve mesleki yükseltilme için gerekli süreler de işlemiş sayılır.

Disiplin Kurulları
Madde 80. Disiplin kurullarında profesörlerle ilgili hususların görüşülmesinde doçent ve yardımcı doçentler, doçentlerle ilgili hususların görüşülmesinde yardımcı doçentler ve kendileriyle ilgili hususların görüşülmesinde de ilgili üyeler toplantıda bulunamazlar. Bu nedenden dolayı kurul oluşamıyorsa üst kurul yetkilidir.

Disiplin kurullarının toplantı tam sayısı yarıdan bir fazladır. Kararlar gizli oyla ve salt çoğunlukla verilir. Başkan oyunu en son kullanır.
Disiplin kurulunun önerilenden ayri bir ceza verme yetkisi yoktur. Öneriyi kabul veya reddeder.

Disiplin kurulu , dosyanın gelmesinden itibaren otuz gün içinde kararını verir. Karar ilgiliye on gün içinde tebliğ edilir.

Ceza soruşturması
Madde 81. Yüksek Öğretim üst kurulları üyeleri, yöneticiler ve öğretim elemanları hakkındaki ceza soruşturması aşağıdaki usullerle yapılır :

İlk soruşturma :
Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkanı için, kendisinin katılmadığı, Milli Eğitim Bakanının başkanlığındaki bir toplantıda, kurul üyelerinden seçilecek üç kişilik bir komisyonca, diğerleri için kurul başkanlığı tarafından doğrudan veya görevlendirdiği uygun sayıda soruşturmacı tarafından soruşturma yapılır.

Öğretim elemanlarından soruşturmacı atanması durumunda bunların soruşturulacak elemanla ayni veya daha üst akademik unvana sahip olması şarttır.

Son soruşturmanın açılıp açılmaması :

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkanı ve üyeleri hakkında Daniştay'ın 2. Dairesi, üniversite rektörleri ve rektör yardımcıları hakkında Üniversitelerarası Kurul üyelerinden oluşturulacak üç kişilik bir komisyon ve üniversite öğretim elemanları hakkında da üniversite yönetim kurulunca bir yıl süreyle görev yapmak üzere oluşturulacak üç kişilik bir kurul son soruşturmanın açılıp açılmamasına karar verir.

Son soruşturmanın açılıp açılmamasına karar verecek kurullarda, ilk soruşturmaya katılan kişiler görev alamaz. Eksikler yedek üyeyle tamamlanır.

Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu başkan ve üyeleri hakkında Danıştay 2. Dairesince verilen son soruşturmanın açılması kararı itiraz üzerine, açılmaması kararı da kendiliğinden Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nca incelenip karara bağlanır. Diğerleri hakkında verilen kararlar aynı usulle Danıştay 2. Dairesince incelenip karara bağlanır.

Rücu
Madde 82. Yükseköğretimin her kademesinde görev yapan yöneticilerin yaptıkları işlemler ve eylemler nedeniyle üniversite üst kuruluşlarının, üniversitelerin ya da fakültelerin tazminata mahkum edilmesi halinde, bu mahkumiyete neden olan işlemi ya da eylemi yapana rücu edilir.

Siciller
Madde 83. Yükseköğretim kurumlarının kadrolu öğretim üye ve yardımcıları için sicil raporu tutulmaz. Öğretim üye ve yardımcılarının her türlü atama, yükseltme, akademik ünvanları kazanma ve diğer özlük işlemlerinde akademik kriterler esas alınır.

Öğrenci Disiplin İşleri
Madde 84. Üniversite içinde veya dışında üniversite öğrencisi sıfatına, şeref ve haysiyetine aykırı harekette bulunan, üniversitenin huzurunu ve çalışma düzenin bozan, üniversite mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslara tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan öğrencilere, bu Kanun ve ?Üniversite Öğrenci Disiplin Yönetmeliği? uyarınca, uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar üniversiteye devamdan men, bir veya iki yarı yıl için üniversiteye devamdan men veya üniversiteden çıkarma cezaları verilir.

Bir fakülte bina ve eklentilerinde veya bir fakülteye tahsis edilmiş yerlerde işlenen disiplin suçlarında kovuşturma yapmaya o fakültenin dekanı ve ceza vermeye o fakültenin yönetim kurulu yetkilidir. Rektörlük binasında veya eklentilerinde, üniversitenin doğrudan doğruya fakültelere tahsis edilmemiş yerlerinde ya da üniversite dışında işlene disiplin suçları hakkında kovuşturma yapmaya rektör, ceza vermeye üniversite yönetim kurulu yetkilidir. Kovuşturma ile yetkili dekan veya rektör, bir veya birkaç soruşturmacıya soruşturma yaptırarak sonucunu ilgili yönetim kuruluna havale eder.

Rektör veya dekan, doğrudan doğruya uyarma cezası verme ve gereken hallerde tedbir olarak hakkında soruşturma yapılan öğrenciyi üniversite binalarına girmekten men etmeye yetkilidir. Bu tedbir, yönetim kurulu kararı olmaksızın bir haftadan fazla süremez.

Disiplin soruşturmasına, suçun işlendiğinin öğrenilmesinden sonra en geç bir hafta içinde başlanır ve bir ay içinde sonuçlandırılır.

Hakkında kovuşturma yapılan öğrenciye savunma hakkı verilir. Tanınan süre içinde savunma yapmayan öğrenci bu hakkını kullanmaktan vazgeçmiş sayılır.

Disiplin cezaları ilgili öğrenciye yazılı olarak bildirilir ve durum, kendisine burs veya kredi veren kuruluşlara da duyurulur. Üniversiteden çıkarma dışındaki cezalar kesindir. Üniversiteden çıkarma kararlarına karşı onbeş gün içinde senatoya itiraz edilebilir. Kesinleşen ceza öğrencinin dosyasına ve kütüğe işlenir.

Dokuzuncu Bölüm

Mali Hükümler


Genel Esaslar
Madde 85. Üniversitelerin bütçeleri genel ve katma bütçelerin bağlı olduğu genel esaslara uygun olarak yürürlüğe konulur ve denetlenir.

Üniversitelere kaynak tahsisinde ölçülebilir performans kriterleri göz önüne alınır.

(1) Üniversite senatoları, fakültelerin ve yüksekokulların önerilerini göz önünde bulundurarak hazırlayacakları üniversite bütçesini bir raporla birlikte Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kuruluna gönderir. Üniversite bütçelerine en az % 10'luk bir bilimsel araştırma ödeneği konulur. Bu raporda, üniversitenin bir yıllık araştırma ve öğretim faaliyetleri, üniversitenin mali kaynakları ve diğer mali hususlar belirtilir. Ayrıca, üniversitenin mali durumunu gösteren gelir-gider cetveli rapora eklenir. Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu üniversitelerin bütçelerini görüşür ve Milli Eğitim Bakanlığına gönderir.

(2) Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerin ilgili yıla ait bütçesini ve raporunu, gene bütçenin dayandığı ilkeler çerçevesinde inceleyerek teklif eder.

(3) Üniversitelerin kesin hesaplarının incelenmesi ve onayı, TBMM'nin Milli Eğitim, Bütçe ve Plan ve Sayıştay Komisyonlarının ve Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulunun kendi üyeleri arasından seçeceği üçer üyeden oluşan bir karma komisyon tarafından yapılır.

(4) Rektör, üniversite merkez örgütü ile üniversiteye bağlı tüm kurumların tüm harcamalarının yapılmasında ita amiri olarak yetkilidir. Fakültelerin ita amirleri dekanlardır. Rektör ve dekanlar, diğer görevlilere ita amirliği yetkisini uygun gördüğü ölçüde tanıyabilir ve tahakkuk memurlarını tayin edebilirler.

(5) Devletin vakıf üniversitelerine mali desteği sadece araştırma faaliyetleriyle sınırlıdır.

Üniversitelerin Gelir Kaynakları
Madde 86. Üniversitelerin gelir kaynakları şunlardır:

- Her yıl bütçeye konulacak ödenekler,

- üniversitenin bulunduğu yerel yönetimler, ticaret odası, sanayi odası ve diğer kurumlar tarafından yapılacak yardımlar,
- üniversite öğretimiyle ilişkili olarak alınan yerel ek vergiler,
- üniversite ve ona bağlı kurumların taşınır ve taşınmaz mallarının gelirleri,
- üniversite ve ona bağlı kurumlar tarafından alınan harçlar ve ücretler,
- yayın satış gelirleri,
- sadece kendi bilim dalında haftalık ders yükünü dolduran öğretim elemanlarının görev alabileceği üniversiteye hazırlık hizmetlerinden sağlanan kurs gelirleri,
- döner sermayeli işlerde ve hizmetlerde, döner sermaye limitlerinin aşılmasından sonra oluşan karlar,
- vakıf gelirleri, bağışlar-vasiyetler ve diğer gelirler,
- öğrenci yurtlarının faaliyetlerinden doğan net gelir kaynaklarından saptanacak bir oranda ayrılan paylar,
- yaş ve hizmet yılı itibariyle emekli olanlar hariç, diğer öğretim elemanlarının vakıf üniversitelerine geçmeleri halinde ilgili üniversiteye ödenecek belli tazminat bedelleridir.

Katılım payları
Madde 87. Öğretim giderlerine öğrencilerin katılım payları ÜAK tarafından belirlenir ve ÜAK'ce oluşturulacak bir fonda toplanır. Katılım payları bilim dalına göre ve ait olduğu yılın enflasyon oranında artırılabilir. Fonda toplanan bu paylar eğitsel, kültürel ve sosyal amaçlı faaliyetlere tahsis edilmek üzere üniversiteler/fakülteler arasında, öğrenci sayısına ve ilgili üniversitenin akademik gelişim planına göre dağıtılır. Ayrıca, devlet, mali durumunun yeterli olmadığını belgeleyen tüm öğrencilere burs, harç kredisi ve öğrenim kredisi sağlar. Üniversiteye giren ve burs ve kredi alan öğrenciler, anne-babasının mal ve servet beyannamesini ibraz eder.

Mali kolaylıklar
Madde 88. Üniversitelere tanınan mali kolaylıklar şunlardır:
- TBMM'deki bütçe görüşmelerinde her bir üniversite temsil edilir.
- yüksek öğretim üst kuruluşları, üniversiteler ve ona bağlı kurumlar Kamu İhale Kanununa tabi değildir.
- YEPK, üniversiteler ve ona bağlı kurumlar tarafından yapılan işlemler Muhasebe-i Umumiye Kanununun 135. maddesine tabi değildir.
- Üniversite senatosu ve fakülte kurulu, bütçe bölümleri (programlar) ve maddeleri (alt-program ve faaliyet-projeler) arasında ödenek aktarmaları yapmaya yetkilidir.
- Üniversitelerin makine-teçhizat, demirbaş ve inşaatları için yaptığı ödemeleri KDV'den istisnadır.
- Üniversitelerin akreditif işlemleri Merkez Bankası tarafından yapılır ve komisyona tabi değildir.
- üniversite mezunlarını istihdam eden ve saptanan mali ve iktisadi büyüklükteki işverenlerin ve işyerlerinin yükseköğretim giderlerine katkı bulunma çağrısı yapılarak gelir elde edilebilir.
- Abonelik esasına göre sektörel danışmanlık birimleri kurulabilir.
- Yüksek öğretim kurumlarına yapılan bağış ve vasiyetler her türlü vergi, resim ve harçlardan istisnadır.
- Yüksek öğretim kurumlarınca araştırma, öğretim ve eğitim amacıyla ithal edilen ve bunlara bağış şeklinde gelen malzeme ve bağlantılı tüm işlemler ve yargı işlemleri her türlü vergi, resim ve harçlardan istisnadır.
- Yüksek öğretim kurumlarının bütçe işlemlerindeki Sayıştay vize ve denetim yetkisi, sadece bütçe ödenekleriyle sınırlıdır. Bütçe ödeneklerinin kullanımı öncesinde Maliye Bakanlığı ve Sayıştay'dan ön vize aranmaz. Ödenekler üzerinde denetim uygulanma sonrasında uygunluk denetimi şeklinde yapılır.
- Üniversiteler, personele yapılacak performansa bağlı ek ödemeler, az gelirli öğrencilere verilecek burslar ve kredilerin tespiti, taşınır ve taşınmazların nemalandırılması gibi konularda takdir ve karar yetkisine sahiptir.
- Üniversitelerin aldığı öğrenci katkı payları, döner sermaye payları gibi gelirleri kamu bankalarındaki vadeli hesaplarda tutulur.
-Öğrencilerin aldıkları kredileri geri ödemeleri, iş hayatına başlamalarından itibaren, ücretinin %5'ini aşmayacak şekilde söz konusu olur.
- Üniversite bütçe ödenekleri, belirli dilimler halinde serbest bırakılmak ve tasarruf tedbirleri nedeniyle kısıtlanmak gibi uygulamalar dışında tutulur.
- Öğretim üyelerinin ders yükü ve ek ders ücretlerinin hesaplanmasında, normal örgün öğretim ve ikinci öğretim için ayrı ayrı belirlenen toplam yüklerin her ikisi için de ayrı ayrı haftalık (8) er saatlik kısımları dikkate alınır, kalan kısımları maaş karşılığı sayılır.
- Üniversitelere rektör ve dekanlar ve yardımcıları düzeyinde, akademik olmayan profesyonel yöneticiler üniversite senatoları tarafından atanabilir ve uzman personel, sözleşmeli olarak çalıştırılabilir.
- Vakıf üniversitelerine tanınan serbest bütçe kullanımı avantajı devlet üniversitelerine de tanınarak haksız rekabet önlenir.
- Öğretim elemanlarının akademik çalışmalarına ilişkin telif haklarının vergilendirilmesi mevzuatında iyileştirmeler yapılması, akademik çalışmaların desteklenmesi açısından temeldir.
- Kamu üniversitelerinden emekli olan öğretim üyeleri, yine kamu üniversitelerinde ders verebilirler ve bu durumda görevde bulunanların hak ettikleri ek ödemeleri alırlar.
- Öğretim elemanlarını kapsayacak bir Öğretim Elemanları Yardımlaşma Kurumu Kurulur ve bunun için gerekli ön mali kaynak ilgili üniversitelerce sağlanır.
- Üniversitelerin kuracakları ortak araştırma merkezlerine, bölgedeki sınai ve ticari kuruluşlar,üniversite senatolarınca alınacak kararlar sonucu ortak olabilir.
- Lisans öğrencilerine danışmanlık hizmeti veren ve lisansüstü öğretimde jüri üyesi olarak görevlendirilen öğretim elemanlarına özendirici ücret verilebilmesi için üniversite senatosu ve Maliye Bakanlığı tarafından yasal düzenleme hazırlığı yapılır.
- Üniversitelerin her yıl devlet bütçesinden aldıkları fakat harcayamadıkları ödenekler, yıl sonunda geri verilmeyip yine ilgili üniversite tarafından kullanılabilir.
- Üniversiteler, öğretimin niteliğinin ve maliyetinin gereği olarak farklı fakülte öğrencilerinden (yurtdışından gelen öğrenciler dahil) farklı katılım payı almaya yetkilidir.
- Üniversitelerde mevcut bağımsız ve çok sayıdaki bütçe hesapları yerine, basit ve az sayıda hesap düzenlemesi için mevzuat farklılığı sağlanabilir ve buna bağlı olarak çok sayıda sayman yerine saymanlıkların birleştirilmesi için yasal düzenleme yapılabilir.
- AR-GE fonlarının bir projeyle bağlantılı olması ve izlenmesi için gerekli düzenleme yapılır.
- Üniversite araştırma fonları gelirleri, savunma sanayiini destekleme fonu, afetler fonu gibi fon kesintilerinden istisnadır.
- Üniversite fon mevzuatı günü koşullarına göre yeniden düzenlenir.
- Fakültelerde bölüm başkanlarına, üniversite senatosunca saptanan belli oranlarda bütçe kullanma yetkisi verilir.
- Üniversitenin senatosu ve ilgili kentte bulunan yerel yönetimler ticaret odası ve sanayi odası meclislerinin ortak kararıyla, üniversite öğrencilerinin yurt-yemek-ulaşım, vb. harcamalarına belirli bir oranda katkıda bulunulur.

Döner sermayeler
Madde 89. Döner sermayeler aşağıdaki hükümlere tabidir:
- üniversitelerde ve ona bağlı kurumlarda, Üniversitelerarası Kurulun onayı ile döner sermaye işletmeleri kurulur.
- Döner sermaye işletmelerinin niteliklerine ve işlemlerine ilişkin esaslar, Maliye Bakanlığının onayı alınarak belirlenir.
- Döner sermayeli işletmelerin kesin hesapları, mali yılın bitiminden sonra (4) ay içinde üniversite senatosuna ve Maliye Bakanlığına gönderilir.
- Üniversitelerin döner sermaye işletmelerinden elde ettikleri gelirlerin, üniversite senatosunca saptanacak belli bir oranı, bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla kurulacak bir fonda toplanır ve yine senatoca saptanacak belli bir oranı da mali yardıma muhtaç öğrencilere dağıtılır.
- Döner sermaye gelirlerinden üniversite senatosunca saptanacak öğretim elemanları ve diğer personel pay alabilir ve öğretim elemanlarının bu gelirlerden alacağı pay, objektif performans ölçütlere göre belirlenir ve söz konusu eleman ve personelin maaş, yan ödeme ve tazminatları göz önünde tutularak üniversite senatosunca saptanır.
- Üniversitedeki döner sermayeli işletmelerin elde ettikleri gelirlerin % 10'unun peşinen hazineye gelir kaydedilmesi yoluyla, üretilen mal ve hizmetlerin maliyetlerinin diğer döner sermayeli işletmelere kıyasla artmasını önlemek üzere, söz konusu uygulamadan istisna edilmesine gidilir.
- Öğretim elemanlarının döner sermaye payı gelirleri, gelir vergisinden istisnadır.
- Döner sermaye gelirlerinden en az % 30 oranında ayrılan kısım, ilgili üniversitedeki araş-gereç, araştırma ve bakim-onarım ve yatırım ihtiyaçları ile, genel esaslara tabi sözleşmeli personel istihdamı için kullanılır.
- Genelde tip fakültelerinin yapısına uygun olarak hazırlanan döner sermaye mevzuatı, her fakültenin özelliklerine uygun halde yeniden düzenlenir.

Onuncu Bölüm

Çeşitli Hükümler


Siyasi Partilere Üyelik ve Görev Alma
Madde 90. Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları siyasi partilere üye olabilirler. Siyasi partilerin organlarında görev alabilirler.

Siyasi parti üyesi öğretim elemanları, Yükseköğretim Eşgüdüm ve Planlama Kurulu, Üniversiteler Denetleme Kurulu,Akademik Değerlendirme Kurulu, Üniversitelerarası Etik Kurul, Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulu üyesi, rektör, dekan, yüksekokul müdürü ve enstitü müdürü olamazlar.

Yükseköğretim öğrencileri siyasi partilere üye olabilirler.

Kurumlara Dönüş
Madde 91. Bir süre öğretim üyesi ya da yardımcısı olarak çalıştıktan sonra Bakanlar Kuruluna, TBMM üyeliğine ya da yerel yönetim başkanlığına ya da yerel yönetim meclis üyeliğine seçilenler, bu görevlerde geçirdikleri süreler hesaba katılmak ve buna göre aylık dereceleri yükseltilmek, meslek unvan ve sıfatlarını kazanma ile ilgili hükümler saklı kalmak şartıyla, başvurmaları halinde bu Kanun hükümlerine göre ayrıldıkları yükseköğretim kurumuna kadro koşulu aranmaksızın dönerler.

Yükseköğretim üst kuruluşlarına seçilenler için de birinci fıkradaki hüküm uygulanır.

Yüksek Teknoloji Enstitüleri
Madde 92. Yüksek teknoloji Enstitüleri bu Kanunla Üniversiteler için kabul edilen hükümlere tabidirler.

Oylamalar
Madde 93. Bu Kanunda sözü geçen jüri, komisyon, komite ve kurullarda her üye oyunu kabul veya red şeklinde vermekle yükümlüdür. Çekimser oy kullanılamaz.

Özel bir toplantı ve karar nisabının öngörülmemesi halinde, kurullar üye tam sayısının yarıdan bir fazlasıyla toplanır ve toplantıya katılanların salt çogunluguyla karar verir. Oylamanın ilk iki turunda salt çoğunluk sağlanamazsa, üçüncü turda oy çokluğuyla karar verilir.

Yürürlükten Kaldırılan Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnameler
Madde 94.

Geçici Maddeler

Geçici Madde 1 . Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar, bir üniversitenin kampüsü içinde olmaları halinde o üniversiteye devredilir. Kampüs dışında bulunan yurtlar, bulundukları yerde kurulu üniversitenin istemesi halinde, o üniversiteye devredilir.

Madde 95. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 96. Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber