MEB'in atama takvimi açıklamasındaki sorunlu konu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 01:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

.

MEB aylardır ele aldığımız takvimi eksik olsa da nihayet açıkladı. http://www.memurlar.net/haber/276713/

Bir çok yazımızda öğretmenlerin planlarını yapabilmeleri ya da önlerini görebilmeleri için takvim açıklanmasının günümüz yönetim anlayışının da öğretmenler saygının da gereği olduğunu vurgulamıştık.

Yayımlanan basın açıklamasında;

- İlk atama

- Alan değişikliği

- Anadolu Lisesi öğretmen atamaları

- ..

Hususları yer almıştır.

İlk atamanın, alan değişikliği ve Anadolu lisesi öğretmenlerinin atanmasından önce planlanması çok da yerinde olmamıştır.

Çünkü ilk atamada ayrılacak bazı kontenjanlara bu grup öğretmenlerimizin başvuruları engellenmiş olacaktır.

Anadolu Liseleri ile ilgili yapılan ?10 Mart 2012 tarihinde yapılan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerini Seçme Sınavı'nda başarılı olanların atamaları, önümüzdeki aylarda yapılacak olan eğitim kurumlarının norm güncelleme işlemleri tamamlandıktan sonra gerçekleştirilecektir. Buna ilişkin Kılavuz, Bakanlığımızın http://www.meb.gov.tr adresinde kamuoyuna duyurulacaktır.?

Açıklaması ise bakanlığın bugüne kadar dile getirdiği her tür açıklamaya aykırıdır. Çünkü Norm güncellemeleri Eylül ayında yapılacaktır. Bakanlık önümüzdeki aylarda yapılacak ifadesi ve yayımladığı takvimle bu atamaların okulların açılmasına yetiştirmeyeceği görülmektedir.

Bakanlığın en azından gelecek 1-2 hafta içerisinde norm güncellemelerini açması gerekmektedir. Çünkü daha önce yapılan güncellemelerden sonra gerek öğrenci sayıları gerekse yaratılan dersliklerle ilgili durumlar biraz daha netleşmiş olup seçilecek seçmeli derslerin durumu biraz daha netleşmiş olacaktır.

Bu sağlıklı norm durumuna göre işlem yapmak en yerinde karar olacaktır. Anadolu liseleri ile ilgili süreci bu arada gerçekleştirmek mümkün değildir. Bakanlık bu konuda geç kalmış olmakla beraber yaptığı atamalardaki karışıklıklarla ( il içinde vermediği halde il dışı ve özür grubunda Anadolu lisesi öğretmeni olmayan öğretmenlere bu tür okullara başvuru hakkı vermesi gibi?) sebebiyet vermiştir.

Bakanlık gelecek aylarda yapılacak güncellemelerden bahsederken hangi tarihe işaret ettiği dahi belirsizdir. Bu tarih öğretim yılı başladıktan sonraya denk gelirse (ki görünen o dur) eğitim öğretim süreci bir hayli etkilenecektir. Bahis konusu öğretmen sayısı on binlerle ifade edildiğinden bu kadar öğretmenin yerini değiştirmek ne kadar doğru olacaktır? Sorusunun cevabı bu işi geciktirenlerden beklenmektedir.

Böyle karışık bir dönemden geçmenin sorumluluğunu 4+4+4 sistemine geçişe yüklemek çok da doğru değil. Örneğin Anadolu Liselerine atamalar yada alan değişikliği norm kadroların güncellendiği dönemde yapılabilir ve kısa sürede sonuçlandırılabilirdi.

MEB'in bu konuda ince eleyip sık dokuması ve kısa sürede bu işi sonuçlandırması gerekecektir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber