Üniversite rektörlerinin Cumhuriyet'in 80. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenleneyecekleri yürüyüş, YÖK Tasarısı ve hükümete tepki yürüyüşüne dönüştürülmek isteniyor.

Haber Giriş : 24 Ekim 2003 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite rektörlerinin Cumhuriyet'in 80. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenleneyecekleri yürüyüş, YÖK Tasarısı ve hükümete tepki yürüyüşüne dönüştürülmek isteniyor.

Üniversite rektörleri, yarın Anıtkabir'e yapılacak yürüyüşe öğrencileri de dahil etmek için harekete geçti. Katılımın yüksek olması için öğrencilerin yol ve iaşe paralarını üniversiteler karşılayacak. Cumhuriyet'in 80. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenecek yürüyüş, YÖK Tasarısı ve hükümete tepki yürüyüşüne dönüştürülmek isteniyor.

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, ?Bunlar Atatürk için yürümüyorlar. YÖK'ü kurtarmak için Ata'ya saygı ve Anıtkabir'i ziyaret etmeye gidiyorlar. YÖK beyliklerinin sona ermesini istemiyorlar.? dedi. Zaman'a açıklamada bulunan öğretim üyeleri ise, ?Cumhuriyet yürüyüşü adıyla bizim cübbelerimizle hükümet uyarılmak isteniyor. Bunu doğru bulmuyoruz.? diye konuştu. Buna karşılık bazı üniversiteler, Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu (ADKF) desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe öğretim üyelerinin katılımını zorunlu kıldı. İstanbul'da üniversitelerde dekanlıkların mührüyle panolara asılan duyurularda yürüyüşe katılacak öğrencilerin öğrenci işlerine başvurması istendi. İstanbul Üniversitesi'nde stantlar kuran ADKF üyeleri, organizasyona katılmak isteyen öğrencilerin isimlerini alarak dekanlıklara bildiriyor.

Üniversiteler, Cumhuriyet'in 80. yılını kutlamak için yürüyeceklerini belirtirken, ADKF ise etkinliği, ?AKP iktidarına tepki' olarak açıklıyor. İÜ Halkla İlişkiler yetkilileri yürüyüş yapma fikrinin İstanbul Üniversitesi'ne ait olduğunu ve diğer üniversitelerle hiçbir şekilde iletişim halinde olmadıklarını savundu. İÜ'nün tek başına yaptığı bu yürüyüşe diğer üniversitelerin de sonradan katılmak istediğini belirten yetkililer, her üniversitenin bağımsız olarak Ankara'ya gideceğini ve orada bir araya gelineceğini ifade etti.

Yoğun başvuru olduğunu belirten yetkililer bu yüzden yürüyüşe katılacak öğrenci sayısının henüz belli olmadığını aktardı. ADKF'liler Ankara için 5 otobüs kaldırırken İÜ ise öğrenciler için tren ayarladı. Öğrenciler yol parası ödemeyecek.

Pamukkale Üniversitesi ise fakültelere ?acil koduyla' gönderdiği yazıda her bölümden en az 10 kişinin cübbeleriyle yürüyüşe katılmasını zorunlu tuttu. Yazıda ?25 Ekim 2003 günü Ankara'da Ankara Üniversitesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi tarafından Cumhuriyetimizin 80. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında bütün üniversitelere mensup öğretim üyelerinin katılımı ile Hipodrom'dan Anıtkabir'e kadar gerçekleştirilecek ?80. yıl yürüyüşüne katılmak üzere fakülteleri temsilen on öğretim üyesinin isimlerinin saptanarak, 22.10. 2003 günü mesai bitimine kadar rektörlüğe bildirilmesi? istendi. Bu çerçevede Pamukkale Üniversitesi'nden 50 öğretim görevlisinin yürüyüşe katılmak için Ankara'ya gideceği öğrenildi. Harran Üniversitesi'nden ise 80 kişilik öğretim üyesi Ankara'daki yürüyüşe katılacak. Rektörlük, yürüyüşe katılacak öğrenci ve öğretim üyelerinin ulaşım ve iaşe giderlerini karşılayacağını açıkladı.

Ankara'daki yürüyüşe katılımın zorunlu tutulması bazı öğretim üyeleri tarafından da tepkiyle karşılandı. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu yürüyüşün amacının Atatürk'ü ziyaret değil YÖK yasasını protesto olduğunu belirtirken, ?Bunlar Atatürk için yürümüyorlar.? dedi. Prof. Dr. Ergil, ?Rektörlerin bir problemi varsa çözümü kendi içlerinde, kendi kitlelerinde aramalılar, Anıtkabir'de değil. Bu AK Parti için de geçerli.? diye konuştu.

25 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek yürüyüş Hipodrom'da başlayacak. Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasının ardından öğretim üyeleri ve hocalar Tandoğan'da miting düzenleyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber