SSK ve Bağ-Kur'luların eş durumundan tayinlerine şartlı izin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2005 02:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sosyal güvencesi olan vatandaşlara ayrı, olmayanlara farklı fiyatlarda ilaç satıldığı iddialarını yalanladı. Yapılan anlaşma gereği eczanelerin Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK'lılara yüzde 11'e kadar indirim sağladığını belirten Akdağ, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların bu indirimden yararlanamadığın, bu oranın ise çok yüksek olmadığını savundu.

Akdağ, SSK ve Bağ-Kur'luların eş durumundan tayinlerine şartlı izin vereceklerini söyledi.

Bebek Dostu Hastane ödül töreni sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, eş değer ilaç (kopya ilaç) fiyatlarıyla ilgili yeni bir düzenlemenin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Biz ithal ilaçların fiyatlarını belirlerken Avrupa'da en düşük 5 ülkedeki rakamları baz alıyoruz. Yıl sonuna yaklaşıldığı için ilacın en ucuza satıldığı 5 ülkeyi tespit ediyoruz. 2006 yılında hangi ülkelerin baz alınacağını araştırıyoruz" dedi.

Sosyal güvencesi olan vatandaşlara ayrı, olmayanlara farklı fiyatlarda ilaç satıldığı iddialarını cevaplayana Akdağ, "Türkiye'de dolar bazında ilaç satılmıyor. İlaç Kararnamesi'ne göre yüzde 5'i aşan ve bir ay süreyle devam eden bir değişiklik olmuşsa buna göre ilaç fiyatlarını yeniden düzenliyoruz. Bunu da gün gün takip ediyoruz ama şu anda böyle bir değişiklik yok. Bu konu son zamanlarda kamuoyunun gündemine geldi. Sosyal güvencesi olan bir vatandaşa farklı, cebinden ödeme yapan vatandaşa farklı fiyatlarda ilaç satıldığı belirtildi. Her ikisi arasında büyük farklar yok. Yalnız kamunun sosyal güvenlik kurumları yani Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK, ilaç sektörüyle bir anlaşma yaptı. Buna göre bazı ilaçlarda yüzde 11, bazı ilaçlarda yüzde 4 indirim yapılıyor. Eğer kişinin sosyal güvencesi yoksa yüzde 11 ve yüzde 4 indirim sağlanmıyor. Eğer bir ilacın fiyatı 10 lira ise indirimli fiyatı 9 liradır. Çok büyük farklar yoktur" şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ, özellikle eş durumundan tayinler konusunda büyük eleştirilen alan Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde değişiklik çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirterek, SSK ve Bağ-Kur'luların eş durumundan atanması konusuna esneklik getireceklerini kaydetti. Atama ve Nakil Yönetmeliğini Başbakanlığa göndermek üzere olduklarını anlatan Akdağ, "Eş durumundan tayin ve atamalarda bazı değişiklikler yapıyoruz. Belli bir yerde belli bir süre çalışan Bağ-Kur ve SSK'lılar için bazı kolaylıklar getireceğiz" dedi.

Akdağ, başhekimlere getirilen muayene yasağından sonra bir çok başhekimin görevinden istifa ettiğinin hatırlatılması üzerine, "Bir çok başhekim istifa etmedi. 900'e yakın başhekimlikle yönetilen sağlık kuruluşumuz var. bunların içinden 100 civarında ayrılma oldu, bunu da çok doğal karşılıyoruz, bu tercih meselesidir. Biz hiç bir zaman yasakçılıkla giden bir hükümet değiliz. Yöneticilerimizin tam gün olarak müesseselerde işlerinin başında olmasını istedik. Motivasyonlarını ve zihinsel yönelimlerini tamamen kendi yönetimlerine yönlendirmelidir. Bizim öyle işletmelerimiz var ki, 10 trilyon, 100 trilyon hatta 130 trilyona kadar yıllık cirosu var. Tabiki bunları yöneten yöneticinin tüm dikkatini buna vermesi lazım. Amacımıza ulaştık, ayrılan değerli arkadaşlarımızın yerine değerli arkadaşlar atadık" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber