Derslere türbanla ve yakaları açık girdiler

Kamudaki kılık kıyafet yönetmeliğinin yeniden düzenlemesini isteyen Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir Sen üyesi öğretmen kadınlar, Manisa'daki okullarda derslere türbanla, erkekler ise gömlek yakaları açık girdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Mart 2013 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Derslere türbanla ve yakaları açık girdiler

Kamudaki kılık kıyafet yönetmeliğinin yeniden düzenlemesini isteyen Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir Sen üyesi öğretmen kadınlar, Manisa'daki okullarda derslere türbanla, erkekler ise gömlek yakaları açık girdi.

Eğitim-Bir Sen üyesi kadın öğretmenler derslere türbanla, erkek öğretmenler de gömleklerinin yakası açık halde girdi. Merkezdeki Necatibey İlkokulu'nda öğretmenlerini türbanlı ve kravatsız gören öğrenciler şaşırdı. Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Ahmet Sofuoğlu, okul önünde yaptığı açıklamada, sendika üyelerinin derslere kılık-kıyafet yönetmeliğinde belirtilen şartlar dışında gelme eyleminin tüm illerde başladığını bildirdi. 1980 yılından bu yana uygulanan kılık-kıyafet yönetmeliğinin kamu çalışanını olumsuz etkilediğini kaydeden Sofuoğlu, şöyle dedi:

"1980 darbesinin ürünü olan 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik', Anayasa'da teminat altına alınan temel hak ve özgürlüklere, ülkemiz tarafından imzalanarak usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalara, eşitlik, ayrımcılık yasağı gibi evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı hükümler taşımasına rağmen otuz yılı aşkın süredir insan onurunu da hiçe sayan yasaklarıyla birlikte yürürlüktedir. İdari düzenleme mahiyetindeki söz konusu yönetmeliğin halen varlığını sürdürmesi, yönetmelik değişikliğinin Anayasa değişikliğinden daha zor bir süreç olduğu algısı da uyandırmıştır."

SADECE OKULLARDA DEĞİL

Sofuoğlu, eylemi, sadece öğretmenler bazında okullarda değil, Memur-Sen'e bağlı tüm sendikaların kamuda çalışan üyelerinin uyguladığını dile getirdi. Eylemlerinin söz konusu yönetmelik değiştirilinceye kadar devam edeceğini belirten Sofuoğlu, şöyle devam etti:

"Yönetmeliğin 5'inci maddesindeki erkek ve kadın kamu görevlilerinin kılık-kıyafetlerini özgürce seçmelerine engel olan kılık-kıyafet sınırlamaları dikkate alınmayacak ve maddede belirtilen yasaklara bağlı kalmadan kamu hizmeti sunulacaktır. Bu eylem sürecinin kamu görevlilerinin kılık-kıyafet özgürlüğünü teminat altına alan yasal ya da yönetsel düzenleme yapılıncaya kadar devam ettirilmesine karar verilmiştir."

YILLARDIR TÜRBANLA DERSE GİREMEMİŞ

Kılık-kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak derse giren Necatibey İlkokulu sınıf öğretmeni Mehtap Şirin, yıllardan bu yana kılık-kıyafet yönetmeliğinden dolayı derslere türbanla giremediğini söyledi. Şirin, "Başörtüsü ve kılık kıyafet özgürlüğünün bir an önce getirilmesini istiyorum. Yıllardır yaşadığımız sıkıntılar çok fazlaydı. 'Artık yeter' diyoruz. Biz de normal insanlarız. Başımızı örterek de çalışabiliyoruz. Bu bize uygulanan bir zulümdür. Artık sona ermesini istiyoruz. Sendikamız bu konuda bize destek verdiği için teşekkür ediyoruz. Ayrıca erkek arkadaşlarımızı için de kılıkkıyafetin serbest olmasını istiyoruz" dedi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber