Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısında neler oldu?

Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı sona erdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Nisan 2013 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısında neler oldu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapmak istedikleri değişiklikler için bugün Kamu Personel Danışma Kurulunu toplayarak, üç memur konfederasyonu ile yeniden masaya oturdu. 3.5 saat süren toplantıda memurun statüsünden rotasyona, üst düzey yöneticilerin görev süresinden kariyer memurluğun şartlarına kadar altı gündem maddesi tartışıldı.

Memurun statüsü, iş güvencesi konusunda Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK 'bu bizim kırmızı çizgimiz, hiçbir şekilde tartışmaya açmayız' dedi. Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, “Hiç taviz vermedik, iş güvencesi ve kadrosuyla devlet memurluğu statüsünün aynen korunması gerektiğini söyledik. Bu konu üç konfederasyonun da kırmızı çizgisi oldu. Böyle bir şey aklınıza gelirse, her türlü gerginliği yaratır, tepkiyi gösteririz” dediklerini anlattı.

Memur-Sen Mevzuat ve Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, konfederasyonların kamu kadrolarının 'memur' ve 'işçi' olarak sadeleştirme yapılarak, 4C'lilerin kamu işçisi olarak kadroya alınması önerisi getirdiğini söyledi. Bundan sonra ihtiyaç duyulan geçici personel için de 657'nin ilk çıktığı zaman yapılan 4b ve 4c uygulamasına dönülmesinin yeterli olacağını savundu.

Kamu-Sen Başkanı Koncuk, “Bakan da bize bunun maliyeti yüksek olur, dedi. Biz de 'hiç para harcamadan çözülsün, istiyorsunuz ama bu mümkün değil, dedik. Bunun üzerine biz bir düşünelim, yanıtını verdi” dedi.

ROTASYON DEĞİL TEŞVİK

Hükümetin, az gelişmiş bölgelerde çalışacak memur bulamadığı ve bazı memurların yeterince çalışmaması gerekçesiyle gündeme getirdiği 'rotasyon' formülüne üç konfederasyon da itiraz etti. Mahrumiyet bölgelerinde 'zorla çalıştırma' yerine 'teşvikli çalıştırma' önerisi geldi. Kamu-Sen Türkiye'nin 4 hizmet bölgesine ayrılarak; 1. Bölgedekilere yüzde 40; 2.bölgedekilere yüzde 60, 3.bölgedekilere yüzde 80 ve 4. Bölgedekilere maaşlarının yüzde 100 fazlasının verilerek teşvik edilmesini önerdi.

Memur-Sen de mahrumiyet bölgelerinin teşvik bölgesi haline getirilmesini, bu teşviğin sadece hizmetine ihtiyaç duyulan personeli değil, tüm personeli kapsamasını istedi.

MAAŞTAN KESMEYE İTİRAZ

Hükümetin, memurlara ilişkin uyarma ve kınama cezalarını kaldırarak, doğrudan maaştan kesme, kademe ilerleme ve meslekten men etme cezası getirilmesi önerisi de konfederasyonların itirazına neden oldu. Üç konfederasyon da bu öneriyi kabul etmeyince Bakan Çelik, 'o zaman uyarma kınamayı kaldıralım, yerine yazılı uyarma, ardından maaştan kesme getirelim' dedi. Konfederasyonlar yine itiraz etti. Kamu-Sen vatandaşla kavga eden memurun işten atılması yerine maaştan kesme cezası verilerek bazı cezaların hafifletilmesini istedi.

Ayrıca ilk kez mobing uygulamasının disiplin cezaları arasına alınarak, maaştan kesme cezası verilmesini önerdi.

HÜKÜMETLE GELEN YÖNETİCİYE İTİRAZ

Hükümetle birlikte gelen hükümetle birlikte giden müsteşar, genel müdür, daire başkanı önerisi ise Kamu-Sen ve KESK tarafından kabul görmezken, 'hükümetin değil, devletin memuru olur' itirazına neden oldu.

Memur-Sen ise 'çok gönüllü olmasa' da 'nispeten olabilir ama şartları iyi oluşturulmalı, yeni bankamatik memurları yaratmamalı' görüşünü bildirdi.

DENEYİM ŞARTI

Üst düzey devlet memurluğuna atama sürelerinin 8 ila 12 yıl olan şartının 5 yıla indirilmesi teklifi de Kamu-Sen ve KESK'in itirazına neden oldu. Kamu-Sen, 8-10 yıla indirilebileceğini ancak özel sektörden kamuya geçecek olan yöneticilerin, bu sürelerin yarısı kadar da kamuda çalışma şartı getirilmesini istedi.

Memur-Sen ise Şube müdürleri için 8 yıl olan sürenin 5'e; daire başkanları için 10 yıl olan sürenin 8'e ve genel müdür yardımcıları, genel müdürler ve müsteşarlar için gerekli olan 12 yıllık sürenin 10'a indirilebileceğini bildirdi.

KARİYER MEMURLAR

Kamuda kariyer memuriyet olarak adlandırılan uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığı sürelerinin 3 yıldan 2 yıla indirilerek; tez ve sınav şartının kaldırılması önerisine ise Kamu-Sen itiraz etti. Bunların kariyer memurlar olduğunu, bu şekilde sistemin sulandırılmaması gerektiğini savundu.

Memur-Sen ise bu sürenin 1 yıl kısaltılabileceğini, sınavın kalkabileceğini ama tezin kalması gerektiğini belirtti. Yabancı dil şartının ise bazı meslekler için devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Bu tartışmalardan sonra Bakan Çelik'in “Siz öneri getirmezseniz biz de Bakanlar Kurulu'nda görüşür, karara bağlarız” dediğini aktaran Kamu-Sen Başkanı Koncuk diyaloğu şöyle anlattı: “Bunun üzerine ben de söz alıp, biz de üç konfederasyon el ele verir, sendikacılığın en güzel örneğini gösteririz, dedim.”

Memur-Sen Mevzuat ve Toplusözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul ise bakanın konuyu bir kez de başbakanlıkta yapılacak toplantıda ele alacaklarını ve bu toplantıya da yine konfederasyon temsilcilerinin çağrılacağını söylediğini aktardı.(Hürriyet)


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, Bakan Faruk Çelik'in başkanlığını yaptığı toplantıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları katıldı.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerin masaya yatırıldığı toplantı, yaklaşık 4 saat sürdü.

Yapılan toplantıda, memurlara rotasyon uygulaması, Müsteşar ve genel müdürlerin görev süresi, uzman yardımcılarının uzmanlığa geçişi için öngörülen süre, daire başkanı, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerin atanabilmesi için gereken memuriyet süresi, disiplin cezalarına ilişkin yapılması düşünülen düzenleme, 4/B ve 4/C'li personelin kadroya geçirilmesi görüşüldü.

Ahmet Gündoğdu; “Görevde yükselme ve unvan değişikliği için sınavların belli periyotlarla gerçekleştirilmesi ayrıca buna tahsis edilen kadroların artırılması. Ek ödemenin emekliye yansıtılması, ekmekli maaşının hesaplanmasında bütün gelirlerin dikkate alınması . Emekli ikramiyesinin ödenmesinde 30 yıllık süre sınırlamasının kaldırılması. Memurlara fazla mesaiye ücreti verilmesi. Bazı derece ve kademe sınırlamasının kaldırılması. Emniyet ve askeriyede çalışan sivil memurlara sendika kurma ve üye olma hakkı tanınması. Arşivciler, arşiv uzmanı ve uzman yardımcısı olarak istihdam edilmeli. Kamuda kılık kıyafet özgürlüğünün getirilmesi.”

Memur-Sen olarak kırmızı çizgilerinin memurların iş güvencesi olduğunu söyleyen Gündoğdu, bu konuyu tartışmaya açacak herhangi bir oluşumun içinde yer almayacaklarını belirtti.


TOPLANTI BAŞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen ve Bakan Faruk Çelik'in başkanlığını yaptığı toplantıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları katıldı.

Toplantıda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması öngörülen değişiklikler masaya yatırılacak.

TOPLANTININ GÜNDEMİ YOĞUN

-Memurlara rotasyon uygulaması nasıl yapılacak ve kimleri kapsayacak-

-Müsteşar ve genel müdürlerin görev süresi sınırlandırılacak mı-

-Uzman yardımcılarının uzmanlığa geçişi için öngörülen 3 yıllık süre indirilecek mi-

-Daire başkanı, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerin atanabilmesi için gereken memuriyet süresi düşürülecek mi-

-Disiplin cezalarına ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacak-

-Sözleşmeli (4B) ve geçici (4C) personeli kadroya geçirilecek mi-

-Sendikalar kadro istiyor-

Memur sendikaları, rotasyon uygulamasına karşı çıkıyor ve rotasyon yerine maaşlarda özendirici uygulamaların getirilmesini istiyor. Bakanlıklarda görevli müsteşar ve genel müdürlerin 4 yıl, belediyelerdeki genel müdürlerin ise 5 yıl görev yapmaları önerisine bazı sendikalar, "devletin memuru yerine hükümetin memuru" kavramını getireceğini savunarak karşı çıkıyor.

Sendika temsilcileri, ayrıca, tüm sözleşmeli ve geçici personelin kadroya alınmasını talep ediyor.

-Taşeron masada-

Bakan Faruk Çelik başkanlığında yarın toplanacak Üçlü Danışma Kuruluna işçi ve işveren temsilcileri katılacak. Daha önce yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında Bakan Çelik, alt işverenliğe ilişkin yapılması planlanan düzenlemeleri işçi ve işveren temsilcilerine sunmuş ve tarafların görüşlerini istemişti. Yarın yapılacak toplantıda, sosyal tarafların konuyla ilgili görüşleri değerlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber