Rektörlerin hazırladığı YÖK Taslağınaa göre rüşvet ve yolsuzluk kapsamına giren suçlarda dokunulmazlık kazanan rektörler, örtülü bir sürgün yetkisine de sahip oluyor.

Haber Giriş : 27 Aralık 2003 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rektörlerin hazırladığı YÖK Taslağınaa göre rüşvet ve yolsuzluk kapsamına giren suçlarda dokunulmazlık kazanan rektörler, örtülü bir sürgün yetkisine de sahip oluyor.

Rektörlerin hazırladığı YÖK taslağında 'yetki kurnazlığı' yaptığı ortaya çıktı. Taslağın maddeleri incelendiğinde rektörlerin, rüşvet ve yolsuzluk kapsamına giren suçlarda dokunulmazlık kazandığı görülüyor. Taslakta ayrıca 'Kurumlararası İşbirliği' adı altında rektörlere, örtülü bir sürgün yetkisi de veriliyor. Taslakta ilk bakışta göze çarpmayan bu yetki artışı, bütün maddeler gözden geçirildiğinde su yüzüne çıkıyor.

Örtülü sürgün yetkisi

Yürürlükteki 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda "Kurumlararası Yardımlaşma" başlığıyla yer alan düzenleme, rektörlerin taslağında 'örtülü bir sürgün' silahına dönüştü. Öğretim üyelerinin farklı üniversitelerde görevlendirilmesi anlamına gelen bu düzenleme, 2547 sayılı yasada belirli şartlara dayandırılıyor. Rektörlerin taslağında bu görevlendirmenin hangi durumda yapılabileceğine ilişkin hiçbir şart belirtilmiyor. Yani bu madde YÖK ve rektörlerin keyfi uygulamalarına yol açabilecek gizli bir sürgün niteliğini taşıyor.

Taslak rektörlerin soruşturma ve kovuşturmalardan pek hoşlanmadıklarını da ortaya koyuyor. Rektörlerin taslağında, YÖK'ün "Rektörlerin disiplin işlemlerini kovuşturmak ve karara bağlamak" diye tanımlanan yetkisi "Disiplin işlerini karara bağlamak" şekline dönüştürülüyor.

Bu tavır disiplin ile ilgili maddelerde de göze çarpıyor. 3628 sayılı yasa kapsamına giren rüşvet ve yolsuzluk suçları için YÖK Başkanı ve rektörlere dokunulmazlık kalkanı sağlanıyor. Taslakta rektörlere istedikleri elemanı üniversitede sözleşmeli personel olarak çalıştırabilme hakkı tanınıyor. Rektörler, Üniversitelerarası Kurul üyesi sıfatıyla YÖK üyelerinin üçte birini seçme yetkisinin yanısıra, 9 kişilik Yürütme Kurulu'nun da 5 üyesini oluşturuyor. Fakültelerdeki bölüm başkanını bile rektör atıyor.

Rektör maaşına gizli zam

Taslakta, rektörlere yapılan maaş dahil hiçbir ödentiden kesinti yapılamayacağı hükmü getiriliyor. Böylece rektör maaşlarına gizli bir zam da yapılmış oluyor. Yurt içi veya yurt dışı göreve giden rektörlere, 3 ay süresince üniversitedeki görevi başında olmasa dahi döner sermaye payının ödeneceği kaydediliyor. Kendilerine örtülü dokunulmazlık sağlayan rektörler, üniversitenin mali denetimini yapacak kişileri de belirlemek istiyor. Mali kontrol görevini rektörün atayacağı mali kontrol ve muhasebe yetkilisi ile iç denetçinin yürüteceği ifade ediliyor.

TEZİÇ ÖĞRENCİLERİ DİNLEYECEK

Yükseköğretim yasa taslağı çalışmalarını rektörlerden devralan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "Bir de öğrencileri dinleyelim" dedi. Taslak metninin YÖK Genel Kurulu, Rektörler Komitesi ve Üniversitelerarası Kurul toplantılarında görüşüleceğini belirten Teziç, öğretim üyeleri dernekleri ve öğrenci konseyleri temsilcilerinin görüşlerinin de alınacağını kaydetti. Teziç, taslağın içeriğinin değiştirileceğinin sinyalini de verdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber