Ortaokul'da şube rehber öğretmenine ek ders verilir mi?

Ortaokullarda Şube Rehber Öğretmenliği yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödenmediği konusunda bir çok bilgi gelmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Eylül 2013 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ortaokul'da şube rehber öğretmenine ek ders verilir mi?

Ortaokullarda Şube Rehber Öğretmenliği yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödenmediği konusunda bir çok bilgi gelmektedir. Gerekçe olarak da Liselerde öğretmenlerin bir saat derse girdikleri bunun karşılığında ücret aldıkları Ortaokulların haftalık ders çizelgelerinde ise böyle bir dersin bulunmadığı gösterilmektedir.

Konu ile ilgili; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'daki maddeye bakacak olursak;

“Madde 6-… (5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.”

Şeklinde olduğu görülecektir. Buradan da görüldüğü üzere 2 saat olarak ödenen ek ders ücreti derse girme şartına bağlı değildir. Sadece sorumlu olunan sınıf varsa ödenmesi gereken bir ücrettir. Haftalık ders çizelgesinde ders saati olarak bulunmaması Şube Rehber Öğretmenliğinin kaldırıldığı anlamına gelmemektedir.

Çünkü İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde;

“Şube Rehber Öğretmeni

Madde 76 — (Değişik: 21/07/2012 - 28360 RG) Okul müdürlüğünce öğretim yılı başında ortaokulların her şubesinde bir şube rehber öğretmeni görevlendirilir. İlkokullarda bu görevi sınıf öğretmenleri yürütür.

Şube rehber öğretmenleri "Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği"nde(4) sınıf rehber öğretmeni için belirtilen görevler ile bu Yönetmelikte kendilerine verilen görevleri yaparlar.

Şube rehber öğretmeni, müdür ve ilgili müdür yardımcısına karşı sorumludur.”

Hükmü bulunmaktadır. Öğretmene hem kulüp görevi hem de Şube Rehber Öğretmenlik görevi verilmişse sadece birine ücret ödenir.

Okul müdürlerinin ders yok gerekçeleri doğru olmayıp Şube Rehber Öğretmenlerine haftada iki saat ek ders ücreti ödenmesi gerekir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber