İlk madde kabul edildi, sözleşmeli personel de ek ödeme alacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2006 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanun tasarına ulaşmak için tıklayın.

Memura ek ödeme verilmesine ilişkin tasarının ilk maddesi okunduktan sonra ilk sözü Sayın Kılıçdaroğlu aldı. Kılıçdaroğlu, AK Partinin, acil eylem planında, gelir üzerindeki özel indirim tutarını yükselteceğini belirttiğini, ancak 2004 yılındaki yasayla özel indirimi tümüyle kaldırdığını belirtti. Ayrıca en düşük SSK emekli aylığının 458 YTL, en düşük emekli sandığı emeklisinin 591 YTL ve en düşük Bağ-Kur emekli aylığının 352 YTL olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu 40+40'ın emekli aylığına yansıtılmadığını vurguladı ve döner sermayesi yetersiz olan kamu kurumlarında 40+40'ın ödenmesinde sorun oluşacağını açıkladı.

AK Parti adına söz alan Balıkesir Milletvekili Sayın Ali Osman Sali ise kamunun; 1- ödeme kalemlerinin çokluğu, 2- kurumlar arası ücret dengesizliği olmak üzere iki önemli sorunu olduğunu ve bunun hala devam ettiğini vurguladı. Sali bu tasarıyla ilk 6 ay boyunca 40 YTL, ikinci altı aydan sonra ise yeni bir düzenleme yapılana kadar 80 YTL ödeneceğini, kanunun 1.1.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini, tasarının 7. fıkrası ile KİT ve diğer sözleşmelilerin çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararı ile bu ödemelerden yararlanacağını vurguladı.

Söz alan Sayın Mehmet Eraslan 40+40'dan emeklilerin yararlanamayacağını ve döner sermayesi yetersiz olan kamu kurumlarında 40+40'ın ödenmesinde sorun oluşacağını vurguladı.

SORU VE CEVAPLAR

Sayın Koçyiğit: Bayındırlıktaki gişe memurlarının durumu çok kötüdür. Bunların ücret durumunu düzeltmeyi düşünüyor musunuz?

K. Unakıtan: Kanunun bir mantığı var. Ek ödeme almayanlara 40+40 verilmektedir. Gişe memurları da ek ödeme almayacaksa tasarıdan yararlanacaktır.

Sayın Daloğlu: İnfaz koruma memurlarının sayısı 20 bindir. Bunlara vardiya, güvenlik tazminatı verilmiyor. Fazla çalışmalarını alamıyorlar. Bunlara iyileştirme yapılmayacak mı?

K. Unakıtan: İnfaz koruma memurlarının yan ödemesini geçen yıl arttırmıştık. İnfaz koruma memurları ek ödeme almayacaksa 40+40'dan yararlanacaktır.

Işık: Bu ödeme 2007 yılında da ödemecek mi?
Sözleşmeli personele bu ödeme verilecek mi?

K. Unakıtan: Bu ödeme devamlı olacak. Sözleşmeliler de bu ödemeyi alacak. Ancak sözleşmelilerin bu ödemeden yararlanabilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılacaktır.

Ülkü: Bakanlıklar arası ücret farklılığı var. Örneğin Maliye'deki bir bakanlık il müdürü 2.108 YTL alırken, İçişleri Bakanlığı il müdürü 1.067 YTL almaktadır. Bu farklılık giderilecek midir?

K. Unakıtan: Bu soruya cevap verilmemiştir.

Kılıçdaroğlu: Yasanın mali portresi nedir?

K. Unakıtan: Şimdi bazı maddeler giriyor, bazı maddeler çıkıyor. Tasarı yasalaştıktan sonra bu netleşecektir.

Soru ve cevap sonrasında 7 önerge verildi. Bu önergeler, emeklilere de 40+40 verilmesini ve 40+40 miktarının daha da arttırılmasına ilişkindi. Ancak bu önergelerin tümü reddedilmiştir.

Oylama sonrasında birinci madde aynen kabul edilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber